O casă contemporană cu mult lemn din cedru

O casă contemporană cu mult lemn din cedru

O casă contemporană inovatoare în Montreal dintr-un bungalou vechi

Pearl House este noua casă a unei familii sud-coreene cu doi copii mici. La sosirea lor în Québec în anul 2009, Min și Yuong s-au mutat într-un mic apartament la ultimul etaj al unei clădiri rezidențiale mari din Montréal. În cei 10 ani în care au locuit acolo, familia a sărbătorit nașterea a doi copii.

Totuși, copiii mici petreceau mult timp jucându-se în interior, iar apartamentul a început să se simtă înghesuit. Pentru Min și Yuong, dorința de a se muta într-o casă cu spații de locuit bine echilibrate și de a permite fiului și fiicei lor să se joace liber afară a devenit o prioritate. După câteva cercetări, cuplul s-a îndrăgostit de un bungalou situat pe un teren mare de colț, înconjurat de copaci maturi, în cartierul Saint-Laurent, în capătul de nord al orașului Montréal.

Deși decorul interior avea nevoie de schimbări majore, casa, inspirată de mișcarea modernistă a anilor ‘60, prezenta linii curate și elemente arhitecturale convingătoare. Deci condiții ideale pentru a implementa un proiect plin de atracție familială.

Chiar înainte de a se muta, Min, un pasionat de design, a avut mai multe idei pentru a-și moderniza viitoarea casă. El a vrut să deschidă spațiile interioare pentru a permite familiei sale să se adune într-o încăpere mare, neobstrucționată. Deasemenea, altă idee era să extindă casa pentru a include un apartament și să transforme curtea din spate într-o extensie exterioară a spațiilor de locuit, o soluţie foarte modernă. Având în vedere aceste idei, era evident că forma originală a casei ar trebui actualizată semnificativ. Cu toate acestea, a fost important pentru ei ca o singură clădire contemporană să iasă din noul proiect arhitectural al casei, dar şi câteva volume arhitecturale distincte.

După întâlnirea cu mai multe firme de arhitectură, Min a decis să lucreze cu Maxime Moreau, arhitect și fondator al MXMA Architecture. Cei doi profesioniști au învățat rapid să lucreze în strânsă colaborare și au pornit să descopere noi spații.

Strategia privind noua arhitectură a casei Pearl House s-a născut dintr-un concept puternic și simplu. Ca element de design, o casă trebuie să fie ca un loc de sanctuar. Pentru a realiza acest lucru, arhitectul și-a imaginat casa ca o singură cutie mare care conține reședința originală, precum și noul apartament principal.

Apoi a scos o porțiune din această cutie pentru a crea un gol, o curte interioară, un loc protejat care scoate în evidență copacul mare, un arţar,  din mijlocul grădinii.

Această modificare a permis trecerea luminii naturale prin întregul plan al casei, dezvăluind suprafețe cu texturi calde şi contrastante. Curtea din spate a devenit un spațiu liniștitor interior-exterior, unde familia se poate aduna pentru a lua masa, a se juca sau pur și simplu a se relaxa.

O problemă importantă în modernizarea acestei case a fost relația dintre diferitele secțiuni ale acoperișului. Casa existentă avea un acoperiș înclinat, pe lângă acoperișul plat al mezaninului, a cărui formă nu era compatibilă cu stilul arhitectural al casei. Pentru a crea un volum continuu și omogen, arhitectul a ales să demoleze mezaninul și apoi să extindă suprafețele acoperișului existent pentru a acoperi noul apartament principal, respectând în același timp aliniamentele, liniile și streșinile existente.

În consecință, forma casei originale a evoluat în mod natural pentru a deveni parte a unui întreg armonios. Planul în formă de L al casei este împărțit în patru zone. Prima, la nord, este o serie de spații intime conectate. Dormitoarele copiilor, situate în casa originală, profită de ferestrele existente, care au permis lucrări minime pe fațadă.

O baie nouă care separă aceste camere asigură confortul acustic. În noua extensie, apartamentul principal este aliniat de-a lungul aceleiași axe. Include o baie spațioasă și un dressing. O ușă de terasă permite cuplului să se bucure pe deplin de grădină din dormitorul lor.

Livingul, bucătăria și sufrageria au fost grupate pentru a forma o zonă mare de locuit în centrul casei. Ferestrele înalte şi generoase din podea până în tavan, o mulțime de spații de depozitare încorporate și altele de locuit transformabile din camera mare invită membrii familiei să împărtășească momente unice în timp ce se bucură de lumină naturală abundentă și de o priveliște liniștitoare.

La capătul de vest se află spații funcționale precum un garaj și un vestibul cu zonă de spălătorie. În cele din urmă, orientată spre curtea din spate, o terasă mare construită din lemn de cedru încadrează primul etaj, permițând spațiilor interioare să se proiecteze spre exterior, dând în același timp impresia unei locuințe mai spațioase.

O sărbătoare a lemnului

Ideea de a include spații interioare prețioase într-un spaţiu ca o cochilie a devenit o oportunitate de a celebra lumina naturală și vegetația, dar și de a prezenta lemnul ca material durabil și viu.

În curtea din spate, pereții verticali și intradoșii care alcătuiesc noul acoperiș sunt acoperiți cu scânduri din cedru roșu. Pentru a consolida relația dintre interior și exterior, același lemn a fost folosit și în interiorul reședinței.

Podelele din stejar alb, în aceeași nuanță ca și pereții și tavanele, conferă un caracter primitor și cald camerelor.

O casă prietenoasă cu mediul

Un accent deosebit a fost acordat utilizării lemnului și metalului certificat pentru a crea placaje exterioare durabile și ecologice. Pereții exteriori, alcătuiți din stâlpi, asigură o izolare termică superioară, care este rentabilă pe termen lung.

Pentru iluminarea spațiilor de locuit și recuperarea energiei termice solare în mod natural, s-au amplasat ferestre cu geam performant pe partea de sud a clădirii. În plus, toți copacii de pe proprietate au fost păstrați. Principalul element vizual al noii case este paltinul mare situat în inima grădinii, care a devenit un element arhitectural în sine, onorat pentru beneficiile sale ecologice, estetice și sociale.

În plus, echipa a plantat trei copaci noi pentru a reduce efectul de insulă de căldură. Cu stilul, materialele, organizarea spațială și soluţiile energetice variabile, Pearl House este însăși definiția arhitecturii ecologice, sporind foarte mult calitatea vieții familiei care visa să trăiască în contact cu natura.

Bucătăria

Inspirându-se din materiale, culori și texturi, bucătăria casei este un spațiu cald, deschis întregii familii și perfect integrat în conceptul de ansamblu al căminului. Carcasa de metal negru, care se înfășoară în jurul corpului casei, se pliază spre interior pentru a deveni dulapuri negre lungi până la perete. Acest gest inovator întărește ideea de continuitate arhitecturală între interior și exterior.

Culoarea neagră, care în cultura coreeană reprezintă atât măiestria, cât și un ciclu al existenței noastre, are ecou în finisajul negru mat al dulapurilor și blaturilor. În acest fel, stilul complet integrat al bucătăriei conferă un nou început chiar inimii casei, o expresie a identității culturale foarte dragi proprietarilor. Mobilierul de bucătărie închis la culoare contrastează, de asemenea, cu podelele de stejar alb strălucitor și cu lumina abundentă a spațiilor interioare.

În sfârșit, multiplele spații de depozitare, care răspund nevoilor zilnice ale familiei, sunt ascunse în spatele unor uși mari și integrate în arhitectura interioară pentru a crea un loc funcțional cu o adevărată estetică minimalistă. În cele din urmă, Pearl House poate fi privită ca o operă de artă prețioasă, o cochilie inovatoare și protectoare care conține o comoară: familia.

Foto: Annie Faffard

Material realizat cu sprijinul V2COM