De la becul de sticlă gol al lui Thomas Edison la LED-urile controlate de AI, au trecut sute de ani de evoluție constantă, care a culminat cu ceea ce cunoaștem acum ca iluminat artificial. Edison nu și-ar fi putut imagina cât de dependenți vom deveni de invenția sa aproape două secole mai târziu. A dus la un mod de viață în care ne petrecem până la 90% din timp în spații închise, lipsite de lumină naturală, aşa cum este cazul în locuinţele noastre precum şi în centrele comerciale, birouri, fabrici, şcoli, spitale, etc. Dar chiar în urmă cu 40 – 50 de ani ne bucuram când la o simplă apăsare de buton luminam o încăpere întunecată. Lumina artificială era una singură. Între timp lucrurile s-au schimbat. Vorbim de designul căldurii precum şi al luminii. Lumina artificială, ca şi cea naturală, are temperatură, culoare, intensitate iar oamenii de ştiinţă au intuit legătura dintre iluminatul artificial şi sănătatea oamenilor. Deja de mult se ştie că o sursă de lumină în timpul somnului de noapte poate conduce la cancer.
Locurile în care lumina artificială rămâne constantă pe tot parcursul zilei, fără nicio variație a temperaturii culorii sau a intensității luminoase sunt acolo unde iluminatul artificial elimină practic diferențele dintre zi și noapte.
La baza conceptului HCL stă relația directă dintre lumina naturală și metabolism
Odată cu evoluția studiilor privind bunăstarea noastră, în special în ceea ce privește relația directă dintre lumina naturală și metabolism, s-a dovedit că lumina artificială ar trebui să meargă mult mai departe decât să ne ajute doar să vedem. De asemenea, poate ajuta la menținerea corpului nostru să funcționeze corect atât din punct de vedere biologic, cât și psihologic.
Cercetările indică faptul că „ceasul biologic” influențează activitățile zilnice. Variațiile luminoase – de la răsărit până la apus – trimit semnale precise către creier care le interpretează și le transmite corpului uman, declanșând răspunsuri specifice. Tensiunea arterială, temperatura corpului și producția de hormoni variază pe parcursul a 24 de ore și în funcție de informațiile vizuale pe care le primim de la lumină. În acest context, o sursă de lumină care nu se schimbă pe parcursul zilei nu se potrivește cu corpul uman, deoarece diferiți stimuli de lumină sunt necesari pentru a îndeplini funcțiile zilnice cu mai multă acuratețe.
Cum a apărut HCL?
Human Centric Lighting (HCL) a apărut ca o modalitate de a răspunde acestui impas, oferind condiții de iluminat la interior în armonie cu ceasul biologic. Soluţia este o tehnologie făcută posibilă datorită inovațiilor precum luminile LED și sistemele de control digital. Îndeplinind cerințele actuale de iluminat cu proiecte centrate pe om, HCL reprezintă o schimbare culturală, urmărind să creeze o relație mai sănătoasă cu mediul artificial în care trăim. Iluminatul centrat pe om asigură că temperatura și intensitatea luminii sunt adaptate individual pe parcursul zilei, potrivindu-se chiar, deși în mod artificial, cu lumina naturală care o precede. Este incontestabil că lumina naturală este întotdeauna cea mai bună opțiune. Totuși, conceptul HCL urmărește să-și abordeze calitățile cât mai aproape posibil într-o combinație eficientă cu alte surse artificiale. Aspectele sale pot varia ca spectru, intensitate și durată.
Lumina naturală de dimineață informează ceasul nostru biologic că ziua a început, activând funcțiile corpului. În acest moment, lumina albă rece cu lungimi de undă în spectrul albastru poate stimula organismul dimineața sau când trebuie să ne concentrăm și să fim vigilenți. Pe de altă parte, la apus, lumina scade, ceea ce crește decelerația corpului. În acest moment, lumina albă caldă ne poate ajuta să ne relaxăm și să ne pregătim pentru somnul de noapte..
Aplicaţii de iluminat artificial HCL în designul interior
Avantajele acestui sistem sunt numeroase. Se poate aplica în numeroase situaţii. De exemplu, ca iluminat terapeutic, jucând un rol importanr în tratamentul pacienţilor care suferă de afecţiuni psihice sau legate de demenţă.
Deasemenea ca iluminat ergonomic, pentru a produce lumină de diferite culori şi a crea astfel condiții vizuale ideale pentru lucru. Alt exemplu este ca iluminat biologic, imitând calitățile luminii solare pentru a îmbunătăți performanța umană, bunăstarea și pentru a susține un ritm circadian mai bun.
Indiferent de aplicația sa, iluminatul HCL face mediile mai primitoare. Acesta influențează comportamentul utilizatorilor săi și performanța funcțiilor care necesită atenție, concentrare și timp de răspuns rapid.
În programe mai specifice, cum ar fi școli, iluminatul centrat pe om poate fi folosit nu numai pentru a stimula ritmurile circadiene ale elevilor și personalului, ci și pentru a îmbunătăți vigilența în timpul testelor și sarcinilor care necesită concentrare, deoarece iluminatul este legat de productivitatea în clasă.
În birouri, iluminatul poate afecta vigilența angajaților, starea de spirit, cogniția, tiparele de somn și sănătatea. Un luminat neadecvat poate provoca oboseală vizuală, dureri de cap sau chiar dificultăți de a discerne un element de risc din cauza luminii insuficiente.
În cele din urmă, iluminatul centrat pe om oferă spitalelor mai multe beneficii. Acestea includ îmbunătățirea calității și standardului de somn pentru pacienții care își petrec timpul în interior.
După cum se vede, aplicațiile și beneficiile acestui iluminat sunt numeroase. Împreună cu software-ul și senzorii de ultimă generație, iluminatul centrat pe om respectă nevoile biologice, satisfacând cerințele percepute ca naturale pentru a oferi confort și bunăstare mediului care ne readuc la o conexiune cu natura.
You may also like
1 thought on “Ce este Human Centric Lighting (HCL)?”
Comments are closed.
h21tv4