Penthouse spectaculos în stil clasic modern în Bucureşti pentru o familie de 4 persoane

O amenajare semnată de Dana Drăgoi şi realizată preponderent pe comandă

Familia, soţ, soţie şi două fetiţe, a hotărât  să beneficieze de o locuinţă modernă, spaţioasă şi având întregul confort la dispoziţie. În acest scop au achiziţionat mai multe spaţii într-un bloc nou P+5 din București. În urma unirii unui apartament de 3 camere, unul de două camere și o garsonieră, a rezultat un frumos apartament tip penthouse cu 5 camere la ultimul etaj, având o suprafață utilă totală de 185 mp.

Penthouse-ul obţinut are 3 dormitoare, un living foarte generos la un loc cu zona de dining și holul, o cameră devenită dressing walk in, o bucătărie și două băi.

Proiectul de amenajare

În vederea amenajării noii locuinţe, pentru care aveau pretenţii ridicate, au înțeles potențialul unui arhitect de interior. Astfel după mai multe căutări, dintr-o recomandare, au ajuns la Dana Drăgoi. Ei i-au cerut o amenajare în stilul clasic-modern, cu încăperi luminoase și pereți gri deschis, lăsând în rest efectiv întreaga amenajare pe mâinile arhitectei. “Fă-le ca pentru tine și sigur vă fi bine!”, i-au spus cu încredere. Iar Dana chiar asta a și făcut.

Proiectul de amenajare a început de la faza gri a noului bloc iar designerul le-a prezentat clienţilor, schiţe, randări 3D precum şi proiectul tehnic complet. Acesta conţinea planurile de instalații, stereotomii gresie/faianță, desene chenare pereți + desene chenare tavane, schițe complete de execuție mobilier și decor, schițe și poze tablouri 1 la 1. Nu a fost trecut cu vederea nici un detaliu.

Lucrările au început cu adaptarea instalaţiilor

Toată instalația electrică din proiect fost adaptată pe sursele și întrerupătoarele existente, iar asta i s-a părut Danei una dintre cele mai mari provocări ale proiectului. Cu intervențiile inerente și un cost suplimentar s-a reușit adăugarea unor benzi LED italiene, formate din profile liniare, LED-uri și difuzoare, de multe ori dosite între sau lângă cornișe profilate în stil clasic, lucruri îndrăznite pentru prima dată cu un risc asumat dar cu rezultat de succes. De asemenea câteva corpuri de iluminat centrale au fost recentrate puțin, în funcție de mobilare.

Holul de intrare, accent sporit pe depozitare

Pe zona de primire, Dana a propus în primul rând un pantofar generos, pentru a nu lăsa la vedere deloc încălțăminte. Odată cu acest pantofar util a fost mascat și tabloul electric.

Vis-a-vis a adăugat pe un tapet abstract și pictural, special regăsit inclusiv precum și pe zona de capăt al livingului, o oglindă cu LED, utilă la ieşirea din locuinţă. În proximitate, dressingul walk în deservește atât pentru toate hainele și încălțămintea beneficiarilor cât și rol de cuier pe o porţiune pentru ai casei sau musafiri.

Dressingul are toți pereții mobilați, cu zone de umerașe pentru haine, 4 tronsoane de câte 4 sertare elegante cu feţe din sticlă și mânere de cristal, are numeroase polițe, două locuri generoase cu accesorii pentru pantaloni, un dulap larg cu polițe de jos până sus pentru încălțăminte, bare de umerașe și pentru geci și pentru rochii/haine lungi, dar și o oglindă pe un colţ lateral. Către living, pentru holul rezultat foarte generos din îmbinarea apartamentelor, Dana a fost rugată la o soluție în a-i reduce cumva măcar optic “dimensiunea”, cu ajutorul mobilării sau decorului. Dana s-a gândit să îi centreze două banchete moi, făcute pe comandă, foarte utile pentru încălțat, discuții de moment sau așteptare. Perimetral, ea s-a gândit să utileze holul cu o consolă cu 3 sertare, ideală pentru chei, genţi și câteva lucruri necesare la intrarea în casă, iar în vecinătate, în relație directă cu ea, o comodă aferentă diningului, cu uși și sertare, unde se poate adaugă suficientă veselă și alte lucruri specifice mesei. Desigur, designul lor este unic, după ideile Danei, vopsite și realizate integral pe comandă.

Livingul cu o canapea albastră şi şemineu cilindric

În living povestea devine interesantă pentru că a început de la un element neplanificat. Înainte de începerea efectivă a proiectului, în faza de creionare a conceptului, la o vizită într-un showroom din București dedicat finisajelor și mobilierului, Dana a remarcat întâmplător un obiect care i-a atras atenția de la prima vedere. Era o piesă italiană reprezentând un suport TV inedit, rotativ, care tocmai intrase pe lichidare de stoc (50% discount), pentru că showroom-ul începuse deja o reamenajare. La recomandarea Danei, clientul l-a și achiziționat în aceeași zi. Dana deja i-a imaginat poziția în living, acesta fiind rotativ, îl vedea util ba cu faţa spre canapea, ba spre dining, dar pentru care a suferit și o adaptare în spaţiu: toate cablurile (alimentare, TV, internet) care duceau în TV le-a introdus întâi pe sub viitorul parchet, prin şapă, apoi efectiv prin piciorul metalic al suportului de televizor pentru care au fost necesare găuriri.

Problema cablurilor la vedere a fost astfel soluționată și s-a obținut un design aparte. Piesa aceasta de mobilier devine atracția centrală a livingului, pentru inedit și mai ales pentru utilitate, într-un spaţiu larg în care televizorul nu s-ar fi regăsit atât de bine pe nici un perete. O altă provocare a fost integrarea unui “stâlp” destul de prezent în mijlocul livingului, o mască de fapt a unor țevi pluviale de pe acoperiș. Datorită poziției televizorului el devine astfel echilibru vizual pentru acesta dar primește și elemente de decor din restul spațiului, lăsând senzația că de fapt spațiul este mai complet cu acest stâlp decât ar fi fost fără. Pe zonele de ședere au fost combinate o canapea clasic-modernă, catifelată, generoasă și moale, cu două fotolii moderne în culori diferite, cu mese rotunde între ele și chiar și integrând un șemineu cilindric centrat în masa de cafea principală, toate acestea fiind de asemenea făcute pe comandă, după materialele și codurile de culori propuse de arhitectul de interior. Canapeaua, prin albastrul ei îndrăzneț ca și pată de culoare dar ca și accent de culoare rece echilibrând toate culorile calde din jur, relaxează și încântă privirea, un albastru care se regăsește și în alte câteva detalii din amenajare. În zona de dining oglinda decorativă fumurie are un desen sablat, tip rădăcini. Detaliile din acest desen au fost preluate pe la ramele unor elemente de decor de perete din zona de hol (tablou și oglinda decorativă), tot custom made, creând astfel o unitate în diversitatea spațiului care comunică larg. În completare, corpurile de iluminat metalice devin adevărate bijuterii rafinate pentru tot acest open space care abunda de lumină și culori calde, pe când draperiile catifelate crem adaugă căldură spațiului și un sentiment intens de “acasă”.

Bucătăria cu două frigidere incorporate într-un monoboc

În bucătărie s-a dorit un frigider side-by-side. Adâncimea unui astfel de frigider însă ar fi îngustat spațiul deja devenit strâmt în urma mobilării. Deasemenea ar fi fost inestetic de văzut brusc un lateral de frigider grosolan la intrarea în bucătărie, așa că Dana a aplicat o idee aparte: două frigidere obișnuite încorporabile, simetrice, încastrate total într-un bloc de mobilier cu margini curbe (pentru ca privirea să curgă ușor din toate unghiurile), lângă care a adăugat chiar și spatiu suficient pentru cuptorul cu microunde, expresorul și alte depozitări.

Desigur, planificând plutirea în lumina acestui monobloc, Dana s-a gândit ca în albul său să existe și o textură de lemn, ceea ce a fost o adevărată provocare pentru producători (datorită marginilor curbe) dar a meritat un plus de încântare tactilă și vizuală. Vis-a-vis, blatul de lucru din corian alb cu chiuveta termoformată desparte o zonă plină de sticlă (placări și uși) de o zonă colorată din MDF frezat vopsit olive mat cu mânere deosebite, tot din sticlă.

Jos, în corpurile de depozitare stă încorporată și o mașină pentru spălat vase, dar și coșuri de gunoi cu sortare sub chiuvetă. Dana a dorit să ascundă lucrurile de pe blat (prăjitor pâine, mixer și altele) pe capete, sub nişte rulouri nemțești durabile care ascund până sus totodată și polițe dotate cu alte lucruri voluminoase și utile. Astfel din bucătărie nu a rămas nici un centimetru nevalorificat la maxim pentru utilitate și mai ales pentru confortul utilizării spațiului rezultat din construcția inițială, păstrând vrând-nevrând spațiul mereu ordonat, aerisit și curat.

Atât în living cât și în bucătărie, Dana a continuat același parchet ca și detaliu clasic, tot 100% italienesc precum majoritatea elementelor din amenajare. Parchetul este triplu stratificat, model chevron, extrem de stabil și tratat în 7 straturi de lac la UV. Parchetul devine astfel un fundal decorativ contrastant pentru piesele de mobilier moderne sau elementele cu accent modern. Ceea ce este și mai deosebit este faptul că dimensiunile lui și unghiul de îmbinare au fost propuse de Dana.

Dormitoarele

Dormitorului matrimonial i-a rezultat, în urma conversiei vechiilor funcții, un fel de antreu (în care funcția a fost lăsată la propunerea Danei) și o baie matrimonială în care trebuia integrat un duş walk în , păstrând desigur poziția WC-ului.

Ştiind pasiunea pentru make-up a clientei și cât de utilă ar fi și o extra depozitare pentru baie și alte lucruri utile casei, Dana a echipat acest antreu cu o masă de machiaj și un dulap generos cu polițe, foarte util dar și decorativ. La pat, Dana a îmbinat clasicul cu modernul apelând la un fototapet italian cu motive renascentiste și în culori pastelate, cu un finisaj foarte structurat, adaptat fix pe dimensiunile peretelui.

Dana a adus aici ineditul prin tăblia patului tapițată integral unde a inserat benzile LED cu lumină directa, pe post de lămpi de pat, nemaifiind nevoie astfel de alte lămpi ajutătoare. Noptierele, măsuța pentru make up și dulapul cu polițe au primit același finisaj la structură și fronturi.

În dormitoarele copiilor Dana a adus bucăți din basme prin accente de alb și roz, prin impresie de princess bedroom. Accentele de clasic constau în chenarele decorative de la pereți, în cornișele de la tavane și alte decoruri specifice de pe pereți, de la draperii sau piese de mobilier.

Într-un dormitor, patul de mijloc chesterfield stă mereu îmbrățișat de un baldachin a cărui textură a fost preluată și în corpul de iluminat central, devenit atracția încăperii.

În celalalt dormitor, voalul devine un fundal delicat pentru o canapea extensibilă care se convertește foarte ușor de fapt într-un pat perfect confortabil pentru dormit zilnic.

În dormitorul cu pat tapițat a fost interesant cum Dana a preluat finisajul tapițeriei direct în mânerele moi tip fundiță din restul mobilierului, deasemenea realizat integral pe comandă. În ambele dormitoare ale fetițelor se regăsesc și birouri, și depozitări utile (cărți, materiale școlare) și depozitari suficiente pentru haine. Camerele sunt dotate pentru fetițe preadolescente dar pot rămâne actuale sau ajustate pentru perioada adolescenţei

Băile cu fototapet şi mozaic

În baia matrimonială, privind lucrurile ca pentru ea, Dana s-a gândit că două chiuvete pot fi binevenite în diferite situații. Clasicul l-a adus de asemenea și aici printr-un alt fototapet de impact din Italia, rezistent la apă, alături de faianța italiană tip calacatta gold și adăugând prețiozitate prin accesoriile aurii regăsite în baterii, îmbinări și alte detalii. Fără îndoială, baia matrimonială este un adevărat show în ceea ce priveşte designul, fototapetul aducând o spectacolozitate de mare efect.

Mozaicul auriu metalic luminat indirect devine un accent local elegant. Peria wc și hârtia nu sunt la vedere ci stau ascunse într-un suport încastrat în perete, cu uși de sticlă. Lucrurile utile din zona chiuvetelor le-a dosit în spatele unor corpuri de mobilier suspendate custom, asimetrice, cu oglinzi ale căror lățimi, contrar așteptărilor, permit reflexia totală a capului.

În baia secundară, folosită de fetițe și oaspeți, Dana a păstrat poziția wc ului și a propus poziția căzii și a chiuvetei, adaptandu-le la un joc curat de volume geometrice scăldate în alburile faianței italiene carrara. Pentru sanitare a optat pentru culoarea alb dar și cu o inserție la pereți de îmbinare roze între faianță de decor 3D și cea lisă, pentru a oferi un plus de clasic băii. Atracția însă o reprezintă corpul de iluminat de sticlă care parcă ar pluti pe plafonul luminat tip barrisol, tot în cercurile specifice din luminile și detaliile dormitoarelor învecinate ale fetițelor. Și aici, ca și în baia matrimonială și spre a fi în unitate, desigur, a intervenit cu un mozaic de data aceasta din sticlă cu foiţă metalică pe spate în nuanțe brune și aurii, o dată sub forma de ștraif pe perete luminat indirect și o dată pe toată suprafața verticală a suportului fix construit special pentru chiuveta tip bol. Partea cea mai interesantă a băii și piesa de rezistenţă o reprezintă o treaptă din lemn solidă, pe lateralul căzii, care deține și depozitare pentru șampoane și altele în spatele ușii rabatante din faţă și care, desigur, pentru a dura ani de zile sub apă și umiditate, este integral tratată cu vopsea și lac pentru yachturi.

Mochetă plăcută la atingere

În toate dormitoarele, dar și în dressing chiar, Dana s-a gândit la mochetă ca fiind opțiunea ideală pentru finisajul pardoselii, în loc de parchet sau orice altceva. Mocheta este deosebit de plăcută la atingere, are strat moale dedesubt, un confort deosebit, se întreține ușor și tine praful jos. Din punct de vedere vizual încăperea pare mult mai mare cu o mochetă întinsă decât cu un parchet întrerupt local de covorașe. Mult mai practică, mult mai primitoare.

Amenajarea a fost realizată preponderent (90%) pe comandă, de la mobilier placaje, mobilier tapițat până la inclusiv tablouri sau alte piese de decor, iar asta îi imprimă o valoare aparte casei, îmbinând în toate colţurile clasicul cu modernul sub această forma neașteptată. Colaborând atât de bine cu echipele și cu clienții și mai ales apelând la inedit și riscând pentru asta, dar cu rezultate și cu reacții doar pozitive, Dana a reușit cu aceasta amenajare unică să impresioneze încă o dată pe toți prin efectul Timeless.

1 thought on “Penthouse spectaculos în stil clasic modern în Bucureşti pentru o familie de 4 persoane

  1. interesat. Eu as fi pastrat 3 bai, fiindca la un anumit moment taoti cei 4 locatari pot pleca dimineata la ore apropiate. Am trait acest moment si cea de a 3 baie a fost binevenita.

Comments are closed.