Ca în fiecare an, Noaptea Muzeelor atrage zeci de mii de tineri pe străzi. Totuşi nu am să înţeleg de ce tinerii stau şi câte două ore la coadă la 1 noaptea ca să intre gratis la un muzeu când în orice zi ar putea plăti pe bilet un preţ modic cum este la noi şi face o vizită liniştită, muzeele fiind aproape goale în orice zi obişnuită. Oricum, spectacolul miilor de tineri, cel puţin aparent însetaţi de artă şi cultură, este încurajator în contradictoriile zile de azi.
Deşi oferta era incitantă, nu am ales totuşi muzeele acum o săptămână. Aşteptasem cu nerăbdare această zi în care Nicole Jutka făcea vernisajul expoziţiei “Peace Dove – Hai să trimitem porumbelul păcii”.
În primul rând eram dornic să văd ultimile realizări ale artistei aflată în plină efervescenţă creatoare dar şi să descopăr modalitatea prin care a fost gândit acest mesaj pentru pace, anunţat foarte atractiv ca un “show imersiv”.
Şi nu am greşit iar acest lucru s-a datorat acestei familii de supertalentaţi artişti care au realizat momente magice transmiţând în spaţiu gândurile şi sentimentele sub sloganul “Rugăciune pentru pace”.
Ambianţa primitoare a apartamentului amenajat chiar de către artist era punctată de opere de artă realizate în stilul inconfundabil cu culori fluorescente. O notă de intimitate dar şi de eleganţă se datora luminii slabe, în diferite culori, care provenea chiar din aceste picturi profunde lucrate în ulei.
O splendidă muzică live ambientală, combinaţie fericită de sonorităţi de orgă şi vioară, completa întreaga atmosferă. Realizatorul nu era altul decât Bogdan Stoian, nepotul Nicolei şi fiul regretatului muzician Jan Stoian. Acompaniată de Bogdan, frumoasa ucrainiancă Vika Mirova, logodnica sa, ne-a oferit un blând şi subtil recital de jazz.
Apoi i-a venit rândul adolescentei şi talentatei Vanessa Selouk, nepoata Nicolei, multi talent, cântă, dansează step și dans modern, elevă la Dinu Lipatti (pian), care s-a dezlănţuit într-un dans contemporan ce putea fi lesne descifrat ca un strigăt împotriva războiului. Între invitaţi, cunoscutul Irvin Doomes s-a alăturat grupului de artişti şi a interpretat spre deliciul asistenţei câteva cunoscute şlagăre.
Fie artă vizuală sau muzică artiştii au transmis iubire, dragoste, aceasta fiind cea mai puternică modalitatea de a opri agresiunea. “Oamenii pot trăi în pace. Ceea ce este important este lumina interioară, dragostea pentru aproape”, spune Nicole Jutka.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Expoziția “Visul reginei”, dedicată Reginei Maria, până pe 4 august, la Pelișor