SINCRETISM/ METAMORPHOSIS, expoziţia Luminiţei Gliga marchează o subtilă  flexiune

Prezentate la eleganta Galerie de artă a Cercului Militar, lucrările de artă ale artistei Luminița Gliga cuprinse în expoziţia SINCRETISM/ METAMORPHOSIS aduc o oarecare mutaţie în exprimarea autorului.

Expoziţia SINCRETISM/ METAMORPHOSIS: Luminiţa Gliga la Galeria de artă a Cercului Militar

Artist de factură abstract – expresionistă, fauvist prin cromatica pe care o utilizează, Luminița Gliga este un nume sonor, pronunțat adeseori pe scena artei internaționale și naționale. Compozițiile Luminiței  Gliga, cunoscute şi în străinătate, sunt un brand de  pictură, care redau caracteristicile expresionismului abstract, într-o factură inedită. Este cunoscut faptul că expresionismul abstract s-a format la New York după Cel De-al Doilea Război Mondial după ce anterior fusese menționat prima dată în anul 1919, în paginile revistei germane ”Der Sturm”, iar apoi, în anul 1929, când se făcea referire la opera celebrului Wassily Kandinsky.

Despre activitatea Luminiţei Gliga se poate scrie mult. Amintim numai că a avut peste 60 de expoziţii personale în România şi în străinătate şi peste 80 de expoziţii de grup, participări la festivaluri şi târguri de artă în Statele Unite, Italia, Japonia, China, Belgia, Anglia, Elveţia, Franţa, Rusia, Germania şi în aproape toate oraşele mari din România. Din 2008 este membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe şi, deasemenea, figurează în International Contemporary Artists, vol 2 (USA) şi HUBNER WHO IS WHO.

Artist al culorii

Lucrările Luminiţei Gliga  au la bază laitmotivul culorii, natura, în plenitudinea sa, reprezentând principala sursă de inspiraţie. Aşa cum am fost obişnuiţi, artistul foloseşte din plin culori puternice roşu, portocaliu, galben, albastru, verde, negru în combinaţii cu diverse alte nuanţe, rezultatul fiind lucrări dinamice, exuberante şi spectaculoase, abstracte de o factură specială. Lucrările se prezentau în expoziţii sugestiv intitulate ”The real identity of colours”

Nou: Expoziţia SINCRETISM/ METAMORPHOSIS

În expoziţia SINCRETISM/ METAMORPHOSIS, Luminiţa Gliga dovedeşte în continuare apetenţa pentru culori în combinaţii cu diverse nuanţe şi exprimarea abstractă. Se menţine inspiraţia din natură precum şi teme legate de vegetaţia tropicală. Nou este faptul că nuanţele, culorile sunt mai moi, mai îmblânzite. Fără a pierde din puternica exprimare, nuanţele pastelate încep să domine decorul. Dacă în lucrările anterioare, revenea des simbolul ”calului” ce constituia un sinonim pentru prestigiu, poziție socială, în noua expoziţie, SINCRETISM/ METAMORPHOSIS, fluturii devin o temă predilectă. Artistul este obsedat de miraculoasa metamorfoză care se petrece în natură şi care are ca rezultat aceste fiinţe oarecum stranii cu aripioarele gingaşe, trasparente şi foarte subtile, inspiraţie nesfârşită pentru lucrările Luminiţei. Dar cel mai bine, acestea sunt descrise de către Dana, sora artistei:

“Lucrările expuse la expoziţia Sincretism/Metamorphosis surprind prin abordarea complexă a subiectului, precum şi din perspectiva  compoziţiei. Exponatele frapează prin gamele de culori, dovedind o prezentare marcată de personalitate,  prin linie, structură: este dezvoltată astfel descrierea  de la funcția imanentă a subiectului până la extrapolare. Alăturatea exponatelor cu denumirea de “sincretism” relevă și numeroasele semnificații, pe care le implică fiecare lucrare de pictură, în parte, de la nivel ezoteric la nivel uzual.   “Sincretism Metamorphosis” constă în descrierea unui “gest” de educație vizuală contemporană, prin intermediul căruia asistăm la o prezentare concretă a conceptelor de artă abstractă, prin intermediul unei interpretări originale. Dintre cele mai relevante lucrări din expoziţie, în acest sens, amintim : “Memories of a tropical world”; “Povești medievale”; “Povestea unui fluture”. 

Foto: Ion Diamandi