Pe la 1900, străbunicii noștri mergeau vara la băi. Așa era moda, nu că ar fi avut toți nevoie de cura de ape minerale, chiar mai importantă era socializarea. Poate de aceea stațiunile la modă aveau obligatoriu un cazino.
Hotel Palace – gradina – Govora. Foto Maria Alexe.
Cu timpul moda s-a schimbat, lumea a început să meargă la mare și iarna la schi, vechile stațiuni ”Băile” au devenit doar stațiuni pentru tratament. Dar chiar şi în timpul regimului comunist încă mulţi care plecau la mare spuneau că merg la băi, iar aceasta şi pentru că în apropierea litoralului nostru se află lacul Techirghiol, renumit pentru calităţile terapeutice ale nămolului din lac.
Fostul cazino din Govora – faţada degradată
Încetul cu încetul “băile” au pierdut partea de socializare devenind din ce în ce mai prăfuite şi degradate.
Vila Ivanovici din Govora – în ruină şi în curs de restaurare
Vila generalului Bereşteanu din Govora (1897) – dispărută (foto de arhivă)
Vechi și impozante hoteluri care cândva găzduiseră personalități ale vieții publice și culturale au devenit jalnice ruine, adăposturi pentru refugiați. Când nimic nu părea că le mai poate salva, interesul pentru aceste locuri a renăscut odată cu schimbarea mileniului și cu creșterea preocupării pentru frumusețea corporală și conservarea mediului natural.
Govora, primul stabiliment balnear
Vă invităm să redescoperiți câteva din vechile stațiuni „băi” care au reușit să îmbrace o haină nouă. Azi despre Govora, un loc în care se construiește primul stabiliment balnear în anul 1879, la câțiva ani după ce un localnic săpând un puț a dat peste păcură și apă sărată.
Foto de arhivă: Bulevardul principal din Govora în anul 1908
La început, tratamentele se făceau în copăi de lemn la mănăstirea din apropiere, apoi au început să se construiască cabine pentru băi (1887). Inaugurarea oficială are loc în 1910, odată cu darea în folosință a elegantului hotel Palace (arhitect Ernest Doneaud).
Govora la începutul secolului XX , foto de arhivă
Localitatea Băile Govora apare pe harta Romaniei odată cu dezvoltarea turismului balnear, promovată ca stațiunea cu cel mai bun aer din Europa. Pe lângă hoteluri apar încă înainte de Primul Război Mondial numeroase vile, multe dintre ele azi dispărute sau aflate în stare avansată de degradare.
Hotelul statului nr.2. Foto de arhivă
Arhitectura lor, ca și aceea a hotelurilor este o fericită îmbinare între sitlul arhitecturii locale și tendințele epocii în arhitectura europeană. Din păcate azi, ca urmare a lipsei de interes pentru turismul balnear, cele mai multe sunt degradate.
Vila Dr. Zorileanu
Un grup reprezentând societatea civilă, încearcă să readucă în Govora în atenție stațiunea grație patrimoniului său arhitectural a localității. Este vorba despre Studio Govora (format din arhitecți, ingineri constructori, critici de artă), cu sprijinul unor ONG-uri, dar şi al unor instituţii precum Ordinul Arhitecţilor şi Administraţia Fondului Cultural Naţional, cei care şi-a propus salvarea superbului patrimoniu arhitectural din Băile Govora.
De ce să mergi la Băile Govora?
Pentru că este o stațiune care are multe de oferit în orice sezon, un aer curat, cazare confortabilă, diferite modalități de petrecere a timpului indiferent de anotimp, posibilități de relaxare:
-Spații de cazare de lux (Hotel Palace, 4 stele), pensiuni moderne în stilul arhitecturii Olteniei subcarpatice;
-Restaurante de diferite tipuri, inclusiv crame în care se găsesc vinuri provenite din cunoscuta podgorie de la Drăgășani (aflat la doar câțiva km. distanță),
-Ștrand cu apă iodată (în aer liber), piscine interioare, saună, cabinete de tratament în incinta hotelurilor.
-Cei care sunt pasionați de drumeții se pot plimba prin pădurile din jur sau pot admira patrimoniul arhitectural a stațiunii
-Excursii la Mănăstirea Govora, la Horezu (mănăstire și sat de olari), la Ocnele Mari.
Unde să stai
Un loc foarte interesant este hotelul Palace, reabilitat și reinaugurat în 2013. Este un hotel de 4 stele, cu 132 de spații de cazare, restaurant a la carte, bar de zi, terasă, sală de conferință, magazin gen boutique cu artizanat hand made, centru balneo pentru afecțiuni respiratorii sau reumatismale, dar și de un centru SPA (de la tratamente de înfrumusețare și masaje revigorante, până la băi și terapii cu ape speciale), în așa fel încât oaspeții să se simtă cu adevărat răsfățați.
Hotelul Palace: exterior, piscină, interior (holul de intrare). Foto: Maria Alexe
Hotelul Palace a fost construit in perioada 1911-1914 dupa planurile arhitectului Ernest Doneaud, sub conducerea inginerilor Puklicky si Bratescu. Arhitectura îmbină armonios stilul rococo, baroc, clasic, renascentist cu elemente decorative ale stilului popular romanesc. Clădirea în ansamblu se încadrează în academismul francez (eclectism). Are șapte nivele: primul nivel zidit în piatra cioplită, puțin ridicat deasupra solului, este înălțat pe o placă de plumb, asezată pe o rețea de rulouri metalice pentru amortizarea mișcărilor seismice. Nivelul doi este cel mai înalt, fiind despărțit de celelalte de un brâu, care se repetă sub al șaselea nivel, divizând fațada principală în trei registre diferite prin dispunerea ușilor și ferestrelor. El se distinge printr-o succesiune de balcoane deschise cu balustrade din fier forjat, in forma de liră si galerii suspendate sprijinite pe console. Al doilea brau-friză incadreaza partea superioara a ferestrelor și ușilor. Galeria de la nivelul șase este mărginită de colonete de lemn sculptat, grupate câte două pe fiecare stâlp de sprijin. Pe orizontala edificiul este delimitat în cinci travei: turnul central, flancat de alte doua turnulețe. Ultimele două tronsoane ieșite din plan printr-un ușor decros au câte cinci nivele, încheindu-se cu terase mărginite de balustrade pe colonete și stâlpi de cărămidă. Întreg edificiul este înconjurat de terasa cu scări ample unde ferestrele au devenit uși largi și înalte.
Hotel Palace: piscina exterioară, piscina interioară, jacuzzi, terasa, baia turcească. Foto: Maria Alexe
Hotelul, aflat în apropierea parcului central este înconjurat de un spațiu verde generos și beneficiază de o parcare destul de mare. Are atât o piscină exterioară cât și una interioară, teren de tenis și alei amenajate pentru plimbare.
Ce poți face la Băile Govora
Modernizarea vechilor stațiuni balneare presupune o ofertă turistică prin care organizatorii să trezească interesul unor categorii largi de turiști, nu doar a celor aflați la tratament. De aceea centrele de tratament și-au diversificat oferta și sunt modernizate ca centre spa.
Sport .La Govora pe lângă piscinele și centrele de tratament din cadrul hotelurilor există și un ștrand cu apă iodată aflat în apropierea râului cu apă sărată care străbate localitatea.
Patrimoniu aritectural. Poți vizita localitatea și admira patrimoniul arhitectural. Poți face o plimbare sau poți lua ternulețul. Printre cele mai interesante clădiri sunt:
Cazinoul care a avut şansa să fie reabilitat, prin Compania Naţională de Investiţii, cu 2,5 milioane de lei. A Devenit centru cultural și astăzi, acesta poartă numele “Centrul Cultural Virginia Andreescu – Haret”, în onoarea primei femei arhitect din Europa, cea care l-a proiectat.
Clădirea a avut o istorie zbuciumată încă din faza de proiectare. Plasată în Parcul Central trebuia să aibă inițial două aripi simetrice. Prima urma să adăpostească un teatru, cea de a doua un cazino. Din cauza falimentului băncii Marmorosch-Blank nu a fost construită decât prima aripă. În perioada comunistă aici a funcționat un cinematograf, închis în 1995.
Vila Ivanovici. Remarcabilă prin dantelăria de lemn a faţadei şi prin verandele sale generoase și îmbinarea fericită între elementele de arhitectură tradițională și cele specifice arhitecturii balneare europene, vila a fost construită de colonelul Ivanovici în jurul anului 1900.
Abia în 2009, a fost inclusă în patrimoniul naţional, fiind administrată de Primăria Băile Govora care a reuşit în 2012 să evacueze toţi chiriaşii, din cauza pericolului public pe care-l reprezenta clădirea. Reabilitarea a început abia în 2020 și înaintează greu din cauza lipsei de fonduri. Până în prezent cu fondurile obținute s-a reușit punerea în siguranță a clădirii.
Pavilionul de băi. A fost dat în folosință în 1915. Este azi cunoscut în zonă şi drept “Sanatoriul părăsit”și este proietat de același arhitect care a proiectat și hotelul Palace – Ernest Doneaud.
Aflat într-o stare degradare avansată, pavilionul a devenit un loc de atracţie pentru fotografii amatori sau profesionişti care l-au transformat în scenă pentru diverse şedinţe foto. Unii sunt atraşi de superba arhitectură a clădirii, care se mai zăreşte în ciuda nivelului ridicat de degradare, alţii de aerul său fantomatic. Spre deosebire de vila Ivanovici pentru acest monument nu există planuri de reabilitare.
Hotel Ștefănescu. La imobil a lucrat, în principal, Enrico Monari împreună cu alți muncitori italieni, ca pentru majoritatea vilelor din Govora.
Construcția, care există și în prezent, are formă dreptunghiulară cu patru nivele; magazine, restaurant, magazii la parter, două etaje cu galerii, stâlpi și balustrade de lemn prin care camerele comunicau cu exteriorul și mansarda.
Plimbări și excursii
Parcul central – aflat în apropierea hotelului Palace, oferă nu doar o plimbare prin aer curat și sărat, ci și o incursiune în istoria stațiunii. Aici sunt amplasate cele mai multe monumente arhitectonice şi comemorative, (busturile medicilor Nicolae Popescu-Zorileanu şi Haralambie Botescu precum şi cel allui I. C. Brătianu).
În perioada 2007- 2013 parcul a fost reabilitat Lucrările de reabilitare au constat în: refacerea aleilor, iluminatului public, mobilierului urban, plantarea de noi specii de flori, arbori și arbuști. De asemenea a fost reabilitat chioșcul de muzică pentru fanfară, fântâna arteziană, statuile și a fost amenajată o cascadă artificială în prelungirea fântânii arteziene precum și un miniamfiteatru în aer liber pentru diferite evenimente artistice.
Maria Alexe
Surse poze și informații :
Hotel Palace –
Cazino -https://destepti.ro/cazinoul-din-baile-govora-baile-govora/
Vila Ivanovici – https://govora.studio/en/ivanovici-villa/
Pavilionul de băi https://adevarul.ro/stiri-locale/ramnicu-valcea/foto-video-cladire-monument-emblematica-pentru-1975235.html
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050