Grădina: în august unele plante înfloresc din nou. Cum alegeţi o plantă sănătoasă

Deşi încă este caniculă, totuşi temperatura nu mai bate spre 40 de grade. Mai sunt şi ceva nori, a mai şi plouat. Dacă în iulie florile au pălit din cauza arşiţei, acum în august au început să să se învioreze. În plus unele plante înfloresc din nou, pentru a doua oară în sezon. În primul rând trandafirii.

Mai sunt şi altele, cum este de exemplu buganvilla, căreia soarele puternic din iulie i-a priit, fiind mare iubitoare de căldură şi raze puternice.

Recomandări pentru alegerea plantelor

Este interesant faptul că plantele şi florile nu au acelaşi comportament în fiecare an. Desigur este importantă şi clima, dacă într-un an e caniculă şi secetă sau este un sezon ploios şi umed. Există însă tendinţe şi schimbări.

Ne aducem aminte că în urmă cu jumătate de secol, de exemplu, pe litoral în perioada verii era plin de flori, în primul rând petunii şi gura leului precum şi trandafiri. Serile şi nopţile aerul era îmbălsămat de parfumul petuniilor şi regina nopţii. Petuniile prezintă avantajul că sunt înflorite mai toată perioada de vară şi, în plus, sunt şi exemplare căzătoare care decorează perfect grădinile dar şi balcoanele, porţile şi gardurile. Acum florile miros mult mai puţin sau aproape deloc. Poare că poluarea are o parte importantă de vină. Anul acesta petuniile au fost o dezamăgire. În primul rând au fost mult mai puţine pe piaţă  iar calitatea lor a fost slabă. Eu am cumpărat 5 – 6 exemplare de la diverse surse şi doar una a rezistat  până în luna august. Desigur, calitatea este un factor important şi, de multe ori nu o şti la momentul cumpărării.

Când am vizitat un producător important de lalele în Olanda am aflat că toţi bulbii erau aruncaţi după înflorirea dintr-un an deşi puteau să înflorească şi în anul următor. Motivul era calitatea mai slabă.

Anul acesta cei care au mizat pe  muşcate şi pe sporul casei au avut de câştigat mai ales că stau înflorite pe o perioadă lungă dacă sunt îngrijite bine, udate zilnic seara, muşcatele la lumină iar sporul casei la umbră.

O plantă care s-a adaptat foarte bine în România este vinca, o plantă din Africa de Sud care nu este pretenţioasă, poate sta la soare dar şi la semiumbră şi este înflorită toată vara.

Tot acum în agust este momentul în care înfloreşte exotica şi spectaculoasa Floare de sânge, o plantă cu bulbi tot din Africa de Sud. Din păcate, deşi este superbă, înflorirea durează puţin, circa 10 zile – două săptămâni.

Specialişti: alegeţi plante sănătoase!

Legat de calitatea plantelor, specialiştii ne oferă mai multe recomandări pentru alegerea plantelor sănătoase, fie că acestea sunt cumpărate de la florărie, supermarket sau de la piaţă. Trebuie să fiţi atenţi la câteva aspecte deoarece o plantă bolnavă nu va supravieţui sau, în cel mai bun caz va avea nevoie de o îngrijire specială. De asemenea, va constitui un pericol pentru celelalte plante din grădină.

La ce să fiţi atenţi?

În primul rând aruncaţi o privire întregului magazin şi aspectului general al plantelor. Verificaţi frunzele plantei pe care aţi ales-o. Acestea trebuie să fie lucioase, întregi şi să nu fie acoperite pe nici una dintre feţe de pânze de păianjen, ouă de insecte, pete maronii, zone înmuiate sau lichid lipicios. Dacă rădăcina iese din ghiveci prin orificiile de scurgere a apei sau dacă planta nu este suficient dezvoltată şi se desprinde uşor din vas, căutaţi alt exemplar. Dacă tulpina este lemnoasă, verificaţi-o şi evitaţile pe cele cu orificii sau crăpături.

Prezenţa buruienilor în ghivece reprezintă un pericol care trebuie evitat. Chiar dacă florile atrag privirile, alegeţi plante cu boboci. Acestea vor dura mai mult.