Pols Potten

Tendinţele anului 2024: interioare îndrăzneţe dar familiare şi romantice

Biroul de tendințe bora.herke.palmisano a realizat o cercetare privind formele, culorile și materialele care vor inspira consumatorii din întreaga lume. Cele mai importante tendințe vor fi puse în scenă cu produsele expozanților la târgul AMBIENTE în Zona Trend din foaierul Sala 4.1 în perioada 26-30 ianuarie 2024.

Există trensetteri recunoscuţi care prezintă tendinţele viitoare. Designul de interior şi moda vestimentară sunt domeniile dintre cele mai interesante pentru evidenţierea acestor tendinţe. Dar oare cum se stabilesc tendinţele? Ei bine, sunt specialişti sau echipe de specialişti care fac analize aprofundate şi cercetări, identificând astfel  tendinţe bazate în primul rând pe ofertele viitoare precum şi pe cerere. Un bun exemplu este biroul de arhitecţi stilburo bora.herke.palmisano care, pe baza obiectelor produse de firme şi trimise cu mult timp înainte la organizatorii târgurilor Ambiente, Christmasworld şi Creativeworld identifică lucruri comune privind materialele, formele, culorile şi modelele, cu alte cuvinte, tendinţe. Mai mult decât atât, ei grupează în aranjamente aceste produse având caracteristici similare sau complementare, acestea fiind prezentate în timpul tîrgurilor. Sunt reflectate astfel stilurile internaționale decisive în sectorul bunurilor de larg consum. Aceste tendinţe vor inspira consumatorii din întreaga lume în viitorul apropiat. Indiferent dacă luați masa, locuiți, amenajaţi, munciți sau organizaţi o petrecere festivă, acestea  ce va fi pus pe masă în viitor, cum vor arăta spațiile de locuit și de lucru și ce va fi oferit cadou. Cele mai importante tendințe vor fi puse în scenă cu produsele expozanților în Zona Trend din foaierul Sala 4.1 la târgul AMBIENTE în perioada 26-30 ianuarie 2024. Aceste tendinţe pot fi împărțite în mai multe lumi stilistice iar împreună emană o aură vizionară, celebrează luxul tăcerii și se concentrează pe noi compoziții. Sustenabilitatea străbate toate tendinţele, stilurile și spațiile de locuit chiar mai consistent decât înainte. În același timp, cercetarea materialelor prin prisma reciclării induce soluții estetice interesante. Meșteșugul este reinterpretat și rafinat prin inovații digitale și tehnici 3D.

Tendinţele interiorului în 2024: vizionar, familiar, îndrăzneţ, romantic

“În vremuri incerte, nu este vorba despre căutarea unei teme de scurtă durată. Ambiente Trends preia evoluții importante și le continuă, fiecare cu propriul său accent. O utilizare neobișnuită a materialelor și a culorilor, tehnologii inovatoare, elemente elementare, un etos sustenabil și materiale alternative sau de artă cu mai multe fațete ale artizanatului își stabilesc propriile puncte focale în acest an. Toate temele sunt unite de o perspectivă conciliantă care păstrează familiarul”, spune Annetta Palmisano, expert în tendințe la trend bureau bora.herke.palmisano.

Tendinţele identificate reunesc diverse influențe într-o manieră îndrăzneață și poetică și se caracterizează prin forme izbitoare, combinații îndrăznețe și o paletă de culori sofisticată. Abilitățile de artizanat se combină cu o estetică modernă, o notă personală clară și durabilitate. În plus, produsele și ideile de amenajare interioară cu un caracter flexibil sunt din ce în ce mai apreciate, deoarece se adaptează constant la circumstanțele noastre de viață în schimbare.

Sunt aduse în atenție diversitatea măiestriei în combinații expresive. Paleta de culori extravagantă combină un ton cald de chihlimbar, brandy și chili cu gri neutru și sepia, precum și cu lapislazuli rece, verde de sticlă și turcoaz. Abilități meșteșugărești diverse și materiale și tehnici aproape uitate dau naștere la obiecte cu un stil unic – de exemplu, combinația de cupru și email fierbinte, în care stratul de pulbere asemănător sticlei conferă materialului un aspect izbitor, cu culori uimitoare și nuanțe imprevizibile.

Îndrăzneţ şi romantic

Piesele și motivele de epocă din arhivele producătorilor sunt, de asemenea, redescoperite și transformate cu talent în modele noi. Ceramica este un material cheie cu posibilități de design infinite. În special la veselă și sticlă, motivele pictate manual și structurile lucrate manual le subliniază caracterul unic. Textilele și covoarele amintesc de obiecte de artă cu tehnici de artizanat elaborate, modele încrezătoare în sine și aplicații cu suprafață largă, făcând produsele să pară grafice de format mare, colaje și reliefuri.