Rafinament şi culoare la expoziţia de pictură Mixed Moods a Paulei Craioveanu de la Intercontinental Athenee Palace

Expoziţia Mixed Moods cuprinde 22 de lucrări recente ale Paulei Craioveanu, o suită de stări, căutari şi meditaţii aparţinând universului personal al autoarei.

Vernisajul expoziţiei de pictură Mixed Moods a Paulei Craioveanu, găzduită în locaţia neconvenţională  a hotelului  Intercontinental Athenee Palace, a avut loc pe 31 August.

Picturi vibrante, postmoderniste

Expoziţia cuprinde 22 de lucrări recente ale artistei, fiind, aşa cum a declarat însăşi autoarea cu ocazia  evenimentului de lansare, o suită de stări, căutari şi meditaţii aparţinând universului personal al autoarei.

 “Noile lucrări pe care le expun au în comun implicarea și integrarea trecutului în prezent, într-un univers pictural în cheie postmodernistă. De aceea, am introdus în conţinutul lor citate clasice precum şi referinţe istorice aduse însă în spaţiul contemporan iar nu de puţine ori apare şi un element contrastant. Am dorit să aduc o înnoire elementelor vechi, fie piese de decor, personaje, scene arhitecturale sau ambiente, iar pentru asta am folosit culori proaspete, umbre luminoase, vii, care sper să aibă puterea de a atinge câte o coardă sensibilă”, spune Paula Craioveanu.

Mitologia – o interpretare contemporană a miturilor eterne şi nudurile – personaje feminine amplasate într-un context erau temele predilecte în creaţiile Paulei Craioveanu iar acestea se regăsesc cu prisosinţă şi în lucrările expoziţiei Mixed Moods.

Cabinet of Curiosities, Paula Craioveanu

În ceea ce priveşte nudurile este menţinută  realizarea din perspectiva feminină iar, în acelaşi timp, este întărită intenţia de a aduce personajele în ambientări contemporane (lucrările Nude on Armchair). De altfel, această tendinţă se manifestă acum şi în cazul temelor mitologice, cum se poate observa în lucrările  Cabinet of Curiosities, Dying Minotaur, The Artist’s Studio, Minotaur in Interior). Paula ne dezvăluie şi care este metoda pe care o aplică pentru realizarea lucrărilor sale:

“Pictez interioare arhitecturale, pentru ca apoi să trec de la redarea spațiului, la atmosferă şi la relația personajului cu mediul înconjurător. Personajul ajunge să se contopească cu interiorul și chiar să fie parte din acesta. Există o legatură strânsă între personaj şi spaţiu.

Nude on Armchair, Paula Craioveanu

Interesant la expoziţia Mixed Moods este că Paula Craioveanu reia teme şi subiecte abordate în trecut şi astfel putem spune că expoziţia este un corolar al preocupărilor artistei. Să nu uităm că aceasta este în acelaşi timp doctor în ştiinţe vizuale, arhitect şi designer. Între temele reluate în lucrările expoziţiei se regăsesc decorul de interior, designul de obiect, peisaje şi colaje suprarealiste cu elemente de arhitectură istorică, Balcicul. Poate cel mai bine se poate observa această tendinţă în cazul lucrării intitulate Old World, New World: pe fundalul peisajului celebrei Coaste de Argint de la Balcic, pe care apar palmieri (suprarealism), lângă piscina vilei moderne (arhitectură nouă), apare o mască supradimensionată antică (postmodernism).

Old World, New World – Paula Craioveanu

În ceea ce priveşte designul de interior, un fotoliu stil Ludovic al XVI-lea (din atelierul artistei), devenit subiect, prinde viaţă prin culoare, fiind pictat in diverse momente ale zilei, in functie de stare de spirit, cu umbre şi culori diferite.

Louis XVI, Paula Craioveanu

Acelaşi fotoliu stil a fost folosit şi în cazul picturilor cu nud. O lucrare interesantă care dezvăluie şi o notă romantică este cea cu un pian într-un interior decorat în stil clasic.

Lucrările Bucharest Art Nouveau Windows reprezintă spații imaginare, ferestre sau alte elemente de arhitectură istorică din Bucureşti puse în asociere neaşteptată cu vegetația subtropicală, rezultând o viziune fantastică asupra arhitecturii.

Bucharest Art Nouveau Windows, Paula Craioveanu

Culori în tuşe intense

Culorile sunt cele care imprimă o vibraţie specială a operelor expuse la Mixed Moods, iar albastrul,  culoarea favorite a  artistei, este predominant. O vibraţie specială este mai nou dată de o nuanţă puternică de roşu magenta (de altfel şi culoarea anului 2023) pe care o regăsim în lucrările Louis XVI, cabinet of Curiosities.

Expoziţia Mixed Moods şi clădirea Intercontinental Athenee Palace

Fie lucrări de tip Neomitologie, nuduri sau decoruri de interior, picturile Paulei Craioveanu se potrivesc excelent cu interiorul oferit de hotelul Intercontinental Athenee Palace. Stilul acestei clădiri emblematice ale Bucureștiului, luxos, stilat, clasic se regăseşte deseori în lucrările semnate de Paula Craioveanu. La inaugurarea hotelului în anul 1914, apartamentele erau decorate în stilul Ludovic al XIV-lea cu mobilier lucrat în Franța și Anglia, fotoliul care se regăseşte în expoziţie, fiind, aşa cum am arătat, într-un stil foarte apropiat. Pe de altă parte, lucrările având ca temă mitologia, precum şi nudurile apar ca accent sau într-un contrast binevenit cu interiorul luxos al hotelului.

Situat în plin centru al Bucureştiului, cu o latură pe Calea Victoriei, zona în care se află Intercontinental Athenee Palace este foarte circulată. În weekend, Calea Victoriei este deschisă doar accesului pietonal şi mulţi au prins gustul plimbărilor pe aici. O idee bună este să revedeţi Intercontinental Athenee Palace, clădire istorică, prima cu mai multe etaje din București, dar și cu structură din beton armat, cu fațada bogat decorată cu stucaturi, în stil Art Nouveau, proiect realizat de arhitecţii Daniel Renard și Téophile Bradeau, primul  fiind principalul reprezentant al mişcării artistice Art Nouveau în România, realizator al Cazinoului de la Constanţa. Nu ezitaţi să intraţi şi să admiraţi interiorul luxos, cu restaurant şi braserii decorate în stil clasic precum şi picturile expoziţiei Mixed Moods. Mai este timp, expoziţia va fi deschisă până pe 28  septembrie.