Pe 16 septembrie, s-a sărbătorit cea de-a XXX-a ediție a Zilei Patrimoniului European. A fost o ocazie de a vizita, cunoaște și aprecia moștenirea arhitecturală și de a înțelege mai bine misiunea pe care unii dintre noi și-au asumat-o.
Luna septembrie a început în forță pentru membrii și susținătorii Asociației Istoria Artei, cu o excursie istorico-arhitecturală la Câmpulung Muscel, urmată de plimbări pe străzile arhitect Ion Mincu și Gheorghe Brătianu din București.
Asociația Istoria Artei a organizat turul ghidat dedicat istoriei străzii Grigore Alexandrescu, caselor, locuitorilor și arhitecților de altădată. Plimbarea cu istoric de artă dr. Oana Marinache a pus în valoare cercetarea întreprinsă în arhive și pe teren din ultimii ani. Zona a făcut și obiectul unui număr 7 (XI) din publicația culturală ArhiTur care a urmărit evoluția străzilor Povernei, Vasile Alecsandri, Constantin Coandă, Grigore Alexandrescu și Intrărilor Geneva și Blaj.
În curând vom sărbători și Ziua/Zilele Bucureștiului, la cea de-a 564- a atestare documentară. Vă invităm miercuri, 20 septembrie, la o conferință online dedicată ”Reședințelor dispărute din zona străzii Batiștei”, eveniment sub egida Casei de cultură Friedrich Schiller. Acesta este și prima prezentare din această toamnă prin care ne propunem să promovăm rezultatele investigației uneia dintre cele mai elegante zone rezidențiale din centrul orașului. Ansamblul de arhitectură B-II-a-B-18093 se întindea din strada Colței, de la fosta Biserica Enei, până în strada Teilor, azi cunoscut cu numele lui Vasile Lascăr.
Numele străzii are două posibile surse specifice: locuri bătătorite de care și de vite sau băltoace provocate de Bucureștioara, care pornea din zona Icoanei. Strada păstrează și astăzi lățimi diferite pe unele tronsoane, fiind evidente intervențiile din diferite epoci. De-a lungul timpului, autoritățile locale au încercat să exproprieze unele zone în vederea alinierii sau lărgirii, cele mai afectate numere fiind cele de la intersecția cu Bulevardul Colței. Caracterul predominant rezidențial se păstrează până astăzi, cu reședințe impunătoare semnate de nume importante de arhitecți și constructori. Inserții interbelice punctează o nouă etapă în modul de locuire bucureștean, luând locul vastelor curți de altădată.
Editura Istoria Artei marchează zece ani de activitate publicistică cu o serie de numere noi ArhiTur despre strada Batiștei, străzile din zona Ateneului Român, parcelările din zona Căii Dorobanți și strada Brezoianu. Ele sunt publicate cu sprijinul BNP Paribas Cardif prin suportul acordat Asociației Istoria Artei, ca parte a angajamentului de a susține cultura românească.
Echipa vă propune în această toamnă tururi ghidate după următorul program:
Sâmbătă, 30 septembrie, ora 16:00 Istoria proprietăților din zona Ateneului Român
Sâmbătă, 7 octombrie, ora 16:00 Plimbare pe str. Doamnei
Duminică, 8 octombrie, ora 16:00 Plimbare pe Blvd. Aviatorilor
Sâmbătă, 14 octombrie, ora 16:00 Plimbare pe str. Luigi Cazzavillan și Spiru Haret
Sâmbătă, 21 octombrie, ora 16:00 Bulevardul Pache Protopopescu: noi date
Sâmbătă, 28 octombrie Excursie la Sinaia: Pe urmele arh. Louis Pierre Blanc și Josef Schiffeleers
Pentru detalii și înscrieri: tururighidate@gmail.com
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană
-
Apartament din vechi palat milanez, plin de artă și design
-
Din nou despe casa Nanu Muscel