Apartament într-un bloc modern amenajat în stil maximalist

Apartamentul cu o suprafață de 110 mp se află în centrul Bucureștiului, la ultimul etaj al unei clădiri moderniste. Proprietarii au dorit un proiect de renovare şi amenajare. Dorinţa lor a fost de a păstra și respecta spiritul arhitectural al apartamentului și al clădirii prin atenția la elementele care afectează fațada (ferestre, echipamente de răcire) iar pentru designul de interior de a folosi materiale de calitate și mobilier vintage din zona Art Deco și Modernism. În acest scop au apelat la biroul de arhitectură Annterior Studio. Proiectul de design de interior a fost realizat de  arhitecţii de interior Anna Chițan și Maria Farcaș şi prezentat la Bienala Naţională de Arhitectură 2023 la secţiunea Arhitectură de interior. Proiectul a fost demarat la finalul anului 2021 si finalizat la inceputul anului 2023.

“În demersul nostru ne-am folosit de circularitatea fluxului din apartament să conectăm spațiile prin silogisme estetice care să coerentizeze abordarea în întreg spaţiul” spun arhitecţii de interior despre proiectul de amenajare al apartamentului.

 Un open space de mărimi apreciabile cuprinde llivingul, diningul şi bucătăria. Draperiile galben muştar imprimă o stare de echilibru în timp ce zona de living se distinge printr-un aranjament de mobilier în stil art deco.

O lucrare de artă aurie postată pe perete atrage atenţia în mod deosebit ca de altfel şi un perete zebră de pe hol. Culorile sunt în general neutre, un contrast de culoare fiind realizat de dulapurile maro închis de pe peretele din zona bucătăriei.

Zona de open space prezintă o frumoasă deschidere spre o terasă ce oferă o frumoasă privelişte. Dormitorul se distinge prin folosirea unui fototapet cu temă botanică ce se întinde pe întreaga suprafaţă a peretelui.

Deasemenea designerii au apelat la trucuri de tipul trompe l’oeil pentru a deghiza spațiile de depozitare sau alte spații funcționale și a permite elementelor decorative să se exprime. Zona de open space

Apartamentul a suferit o renovare profundă, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare, a parchetului și a tuturor instalațiilor. S-au păstrat o parte din uși și mozaicul de ciment din holul de la intrare.

Din punct de vedere stilistic s-a mers pe ideea de maximalism, încurajat de proprietar, apelând frecvent la mobilier, corpuri de iluminat sau decorațiuni de epocă dar cu o puternică capacitate de integrare în interioare contemporane.

“Pentru că arta joacă un rol important în interioarele Annterior și considerând cu tărie că nu ar trebui să lipsească din nici un interior, mai ales unul curatoriat de un arhitect sau designer, cei care ar trebui să fie promotori principali ai artei si artiștilor, am avut concursul și entuziasmul beneficiarului pentru achiziția de lucrări de artă modernă și contemporană care însuflețesc și elevează suplimentar interiorul.”

Foto: Cătălin Georgescu