Casă unifamilială cu structură de cadre de beton la vedere

Familia cu trei copii şi-a dorit o casă individuală, destul de mare astfel ca să satisfacă necesităţile tuturor membrilor familei. În acelaşi  timp doreau un stil modern al casei precum şi o relaţie directă cu spaţiul exterior. Terenul avut la dispoziţie nu era foarte mare, suficient pentru construcţia unei case individuale dar cu un spaţiu exterior redus.

Încadrarea casei în vecinătăţi

Plasamentul era intr-un cartier mai nou al Bucureştiului, cu multe case noi modern pe spaţii destul de mici dar nu departe de liziera unei  păduri.

Vedere casă dinspre stradă

Avantajul terenului familiei consta în faptul că avea deschidereă spre strada principală. În condiţiile date au apelat la biroul de proiectare Attila KIM Architects, condus de arhitectul Attila Kim şi care a realizat numeroase proiecte inovatoare, inclusiv de design interior. Acesta a propus o construcţie modernă având o suprafaţă utilă de 215 mp, cu o structură de cadre de beton care rămâne la vedere.

Imagine aeriana volumetrie

Acoperișul circulabil tip terasă este transformat într-o zonă exterioară care permite perspective urbanistice interesante ale întregului cartier. Curtea interioară este îngropată.

Grădina închisă laterală și zona de acces dinspre curte

Grădina laterală deshisă

Grădinile de la nivelul parterului sunt în directă legătură cu spațiile interioare şi au un caracter mult mai intim, fiecare având propriul specific. Foarte intersant a fost proiectat sistemul de iluminat natural, prezent în toate încăperile locuinţei.

Proiectul a obţinut premiul secţiunii Locuinţe individuale ex aequo la Bienala Naţională de Arhitectură ediţia 2023.

 Comentariul autorului

 Arhitectura casei este inspirată de frumusețea elementelor brute de beton structural, care aproape întotdeauna, după doar o scurtă perioadă de timp, sunt înglobate în pereții construcțiilor. În această fază efemeră, volumele se definesc doar prin contururile elementelor structurale, iar materialul este în forma ei cea mai sinceră, fără să fie estetizată, cum îl întâlnim la majoritatea construcțiilor de beton aparent.

Terasa superioară – o a doua curte, protejată cu draperii laterale

Farmecul momentului, mai ales pentru cei care nu cunosc proiectul, constă și în faptul că în aceste contururi de beton ne putem imagina multiple posibilități arhitecturale.

Grădina închisă laterală și accesul spre terasă

Această casă uni-familială, prin păstrarea aparentă a structurii brute de beton, devine o permanentizare a acestui moment efemer. Proiectul experimentează cu posibilitățile pe care putem să ni le imaginăm pentru definirea spațiilor interioare și exterioare acoperite, folosind diverse tipuri de închideri permanente sau temporare, opace, transparente, sau chiar fluide, cum ar fi draperiile exterioare.

Living cu luminatorul perimateral înălțat și vedere spre terasa superioară

Casa este arhitectural definită de structura de beton expusă, subordonând inclusiv fațadele, care sunt retrase în interiorul acesteia.

Living și vedere spre grădina laterală închisă


Necesitățile funcționale sunt rezolvate pe un singur nivel, oferind posibilitatea transformării acoperișul circulabil într-o zona exterioară care să permită perspective deschise. La parter se regăsesc grădini cu caracter intim.

Tipologia lotizării urbane, cu o deschidere relativ mică spre stradă, dezvoltarea pe adâncime a lotului și vecinătățile cu construcții foarte apropiate de limitele de proprietate, au impus o rezolvare introvertită, unde iluminatul natural devine una dintre provocările mari.

Terasa superioară

Construcția este formată dintr-o serie de cadre de beton aparente suprapuse, ocupate parțial sau integral de funcțiuni interioare, respectiv de terasa acoperită la nivelul acoperișului terasă. Cadrele așezate pe volumul principal, sunt extensii verticale ale spațiului interior de la parter, aducând lumina în miezul casei prin luminatoarele verticale, care marchează volumele principale. Livingul și dormitoarele celor 3 copii sunt iluminate 360 de grade prin aceste supraînălțări volumetrice. Cele două dormitoare de copii au fost concepute astfel încât în timp să poate să fie recompartimentate, unite într-un singur spațiu sau legate printr-o supantă comună între cele două camere. În formula actuală zona luminatorului este împărțit în 3 nișe individuale de dormit, cu paturi ridicate de la nivelul pardoselii, spațiile create fiind ca niște turnuri de observație.

Vedere din baia matrimonială spre grădina interioară

Toate spațiile casei sunt iluminate și ventilate natural, atât subsolul parțial, care se deschide cu niște geamuri ample spre o curte interioară îngropată, acoperită cu grilaj metalic vizibil în grădina laterală a casei, cât și băile dormitoarelor, care se deschid tot spre o curte interioară luminoasă cu vegetați

Foto: Vlad Pătru