Culorile de pământ, în general, şi nuanţele de maro, în particular, sunt foarte la modă, pretându-se la orice stil şi în orice sezon. Utilizarea acestor tonuri care provin din natură este deci în concordanţă deplină cu tendinţa generală către natural. În consecinţă, numărul nuanţelor de maro s-a îmbogăţit, în special cele asociate cu cafeaua, ciocolata şi cacaua. Între acestea putem aminti cafe au lait caffe late, latte machiato sau capucino.
În trecut, maroul era cunoscut ca a fi greu de combinat în toate nuanțele sale. Astăzi se conturează ca o nouă tendință a momentului, aducând o doză de rafinament pământesc atât în fashion cât şi în designul de interior.
Living în tonuri maro, bej şi nisip. Designer Adina Mărunţiş
Tonurile maro și cele nisipoase sunt un pariu sigur pentru a crea spații elegante și atemporale, chiar dacă nu sunt ușor de combinat. Mulţi designeri ştiu cum să profite la maximum de combinaţia cu nuanţe de maro.
Maroul evocă pământ, lemn și adâncime, adică ceva profund, stabil şi echilibrat. De la tonuri închise, cum ar fi ciocolata și mahonul, până la cele mai deschise, precum bej și taupe, această gamă de culori oferă o gamă largă de posibilități de a aduce căldură și echilibru oricărui decor. Același lucru este valabil și pentru tonurile de nisip, mai subtile și mai moi, perfecte pentru a crea o paletă de culori versatilă. Desigur, aceste nuanțe nu sunt întotdeauna cel mai ușor de încorporat într-un spațiu, dar există trucuri pentru a le realiza.
Pentru a “îmbrăca” o casă, se poate folosi o paletă foarte largă de culori pământii, de la bej clasic până la cel mai închis maro, incluzând nuanţe nisipii, roșietice, portocalii, cupru, roz, ocru, teracotă. Iar pentru a da caracter spațiului, aceste combinații se pot rupe cu negru și puţin albastru și verde. Dar care sunt cele mai bune combinaţii?
Nuanţe care cer relaxare
Culoarea nisipului evocă o senzație de calm, seninătate și confort. Ne leagă de natură și plajă, inspirând relaxare și echilibru emoțional. Maroul, pe de altă parte, evocă stabilitate, securitate și căldură. Ne face să ne simțim legați de pământ, ceea ce aduce un sentiment de soliditate emoțională. Atenţie, insă, cu sentimentul de calm și seninătate pe care îl aduce combinaţia acestor nuanţe, nu este ideală pentru proiecte care necesită mult dinamism, de exemplu pentru spaţii fast food.
Versatilitate mare pentru toate stilurile
Culorile pământului sunt potrivite în special pentru estetica minimalistă, japoneză, scandinavă, rustică precum și cea boemă. Dar versatilitatea lor le permite să se adapteze deasemenea la o gamă largă de stiluri, de la cele mai tradiționale la cele contemporane. Dintre acestea se poate evidenția conceptul wabi-sabi, care acordă un loc special asocierii culorilor nisipoase cu lemnul închis.
Living cu arcadă. Apartament mic decorat în stil wabi-sabi
Bejul este noul alb
Se spune că bejul este noul alb. Anterior, toți pereții erau imaculați, la fel şi mobilierul. Acum albul a fost detronat de tonurile de bej și nisip. De exemplu, în stilul de decorare wabi-sabi, foarte la modă, în general nu mai vezi pereți albi. Astfel se poate vopsi toată casa într-o bază de nisip, deoarece este o nuanță neutră și foarte versatilă. Celălalt detaliu de luat în calcul pentru a aduce căldură și a diferenția spațiul de restul este textura pereților.
Tonurile de nisip se pot combina cu finisaje imperfecte pe pereți pentru a adăuga și mai mult caracter și personalitate.
Potrivire cu materialele textile
Culorile pământului precum nisipul și maroul sunt perfecte pentru mobilier și materiale textile. Pot fi folosite la tapiţerii – canapele, fotolii, scaune, dar şi la covoare, perdele, adăugând căldură și coeziune spațiului. Aceste idei se potrivesc extrem de bine în cazul dormitoarelor, mai cu seamă că aici se întâlnesc şi multe materiale textile. O idee de designer pentru acest caz este combinarea nuanţelor de nisip, maro şi portocaliu.
Dormitor într-un apartament la Paris.
Un spațiu unificat living-bucătărie
Odată cu tendința în creștere spre bucătăriile deschise şi spaţiile open space, pentru a transforma locul într-unul mai cald și mai primitor, conceptul “all white” este și el abandonat. Astăzi, în spațiile deschise este foarte important să existe armonie între living și bucătărie. Înainte aveam tendința de a crede că bucătăria este un spațiu de lucru mai degrabă rece cu accent pe funcţionalitete, în timp ce astăzi este exact invers: cele două încăperi trebuie unificate şi armonizate.
Bucătărie într-un palat în Milano
Bucătărie cu decor în nuanţe de maro, bej şi nisip într-o casă din Bucureşti. Designer Erna Berger Moise
Baie cu decor în nuanţe de maro, bej şi nisip într-o casă din Bucureşti. Designer Erna Berger Moise
Maro și lemn, combinația perfectă
Interioarele devin din ce în ce mai multe spaţii ale relaxării în care domnește o atmosferă confortabilă. Dacă există o combinație care nu dă greș niciodată și care aduce multă căldură, aceasta este cea dintre maro și lemn. Într-adevăr, culorile pământului au același ton ca și lemnul și, în estetica wabi-sabi, este adesea asocierea vedetă, în special cu lemnul de nuc. Cel mai important lucru este să adăugați caracter și contrast acestor tonuri, astfel încât să nu pară prea monotone și plictisitoare.
Living decorat contemporan cu mult lemn
Alb, crem și verde închis
Nuanțele de maro și nisip funcționează bine cu o varietate de nuanțe, inclusiv alb, crem şi verde închis. Acestea pot fi, de asemenea, completate cu culori mai strălucitoare precum teracota, albastrul electric sau verdele măsliniu pentru a adăuga interes vizual.
Dormitor decorat modern într-un vechi palat din Milano
Rezultatul: o atmosferă caldă
Prin aplicarea culorilor pământii, precum nisipul și maroul, se poate obţine o senzație de lumină naturală, o ambianță caldă și o atmosferă atemporală. Aceste culori sunt foarte versatile și se pot adapta la o varietate de stiluri și preferințe, creând spații care invită la relaxare și bunăstare emoțională.
Credit foto: Giulio Ghirardi