Adina Mărunţiş, designer de interior și proprietara francizei Sophia din Buzău: “O casă fără draperii și perdele este o casă fără viață”

Tot ceea ce ţine de zona textilelor reprezintă feminitatea unei case.

În interviul pe care ni l-a acordat, designerul de interior Adina Mărunţiş ne vorbeşte despre stilul american în amenajarea locuinţelor, colaborarea cu Sophia începută prin deschiderea unei francize în Buzău în urmă cu 14 ani după ce  a fost fermecată de magia aranjamentelor cu materiale textile dintr-o librărie.

Adina Mărunţiş, designer de interior

Nu mai puţin important, designerul oferă câteva sfaturi practice în alegerea draperiilor şi perdelelor pentru cei care intenţionează să-şi amenajeze locuinţa.

Proiecte de design interior semnate de Adina Mărunţiş

Care este backgroundul dvs.? De cât timp lucraţi ca designer, care este experienţa dvs.? Ce fel de proiecte aţi abordat?

Designul interior, fie că ne dăm seama sau nu, este prezent pretutindeni. Se reflectă în obiectele din jur, forma și culorile lor, fie în restaurantul preferat sau în locuința noastră. Am îmbrățișat această profesie cu aproape 20 de ani în urmă, atunci când designul nu era foarte popular la noi în țară. În tot acest timp, am cuprins toate zonele de interes, atât rezidențial cât și public, cu un portofoliu de peste 200 de spaţii proiectate și amenajate în totalitate Fiecare proiect reprezintă o nouă provocare, deoarece lumea este într-o continuă schimbare. Apar influenţe noi, ne plac toate dar nu știm exact ce ni se potrivește. Şi aici intervenim noi, designerii de interior.

Aveţi un stil preferat?

Casa mea este amenajată în stil american, cu influenţe contemporane subtile. Interiorul american pune accent pe iluminat, în care lămpile și veiozele creează diverse lumini ambientale. Cromatica este variată dar cel mai adesea culorile naturale pământești, de la maro închis la nuanțele neutre, domină aceste spaţii. Obiectele decorative sunt puține și sunt alese cu grijă dar nu lipsesc rafturile pentru cărți și flori. Pentru americani totul este despre  “entertaining”, cu familia și prietenii iar acest lucru se reflectă din plin în stilul lor de amenajare.

Cum abordaţi un proiect, de ce informaţii ţineţi cont cel mai mult, cum stabiliţi stilul şi paleta de culori?

Cu multe întrebări aș spune. În amenajarea unui spatiu, mai ales a unei case, nu este vorba despre mine, este vorba despre cei care vor locui acolo după ce eu voi pleca. Simt nevoia să-i cunosc, să stiu ce le place, ce gusturi au, ce nevoi au (nevoia de socializare, de singurătate…), culori preferate… și mai ales ceea ce detestă. Trăim într-o perioadă tare urâtă unde există un autism social și asta simt din plin. Oamenii nu mai ştiu să comunice, nu-și mai cunosc cu exactitate preferințele și devin foarte influențabili la tot ceea ce înseamnă mass media vizuală și acest lucru se reflectă și în alegerile lor finale.

Ce loc ocupă materialele textile în proiectele dvs.?

O casă fără draperii și perdele este o casă fără viață… Textile începând tot ce înseamnă moale, pufos, fin, delicat.. de la perne decorative, la cuverturi pufoase, cearșafuri fine. Extrapolând, pot spune că tot ceea ce ţine de zona textilelor reprezintă feminitatea unei case.

 Cum aţi început colaborarea cu Sophia, în ce context, de când?  Cum apreciaţi colecţiile Sophia?

În Brașov, în urmă cu vreo 13-14 ani pe o vreme oribilă, afară ploua cu găleata și m-am adăpostit într-o librărie unde la parterul clădirii erau țesăturile Sophia. Țin minte că eram fascinată de combinația dintre micile obiecte decorative, cărțile ce prezentau pentru mine mai mult interes, dar acolo țesăturile erau puse într-un fabulos décor. Ca de poveste. Am plecat cu gândul la ceea ce înseamnă Sophia și la magia locului.. și cu dorința de a face același lucru și la mine în oraș.

Cum alegeţi draperiile şi perdelele Sophia pentru un proiect?

Am văzut lucrări, proiecte ale colegilor mei de breaslă, în care soluția găsită pentru perdele și draperii nu era cea mai fericită. Contează mult tipul țesăturii, opacitatea, densitatea și asta chiar înaintea alegerii culorii. Și binenteles, contează gustul clientului și curajul. Majoritatea acestora sunt rezervați în alegerile lor. Ne putem da seama de acest lucru foarte ușor, este suficient să ne uităm la ceea ce ei poartă de zi cu zi. Trebuie doar să-i privești. O draperie perfectă completează interiorul fără a dezavantaja nicio altă piesă de mobilier aflată în încăpere.

Ce colecţii Sophia sunt preferatele dvs.?

Le prefer pe cele simple, uni, sau cu un model foarte subtil, având o posibilitate mai mare de joacă cu aceste țesături, nefiind condiționată de patternuri. Pentru interioarele clasice, prefer motivele vegetale, firul subtil auriu pe care îl regasec în unele țesături, cum sunt Corrientes și Pisa.

Ce recomandări puteţi oferi celor care îşi amenajează interiorul referitor la produsele Sophia? Cum să îşi aleagă draperiile şi perdelele?

Cu atenție și răbdare. O draperie este ca o rochie de seară la un eveniment major al vieții. La care ne pregătim din timp, alegem cu grijă și vrem să ne punem în valoare. Casa noastră ne reprezintă în totalitate și ar fi bine să o îmbrăcăm bine. Statistic vorbind, gusturile noastre se schimbă undeva la 7 ani, deci ar trebui să fie gândită ca o investiție pe minim 7 ani…

Cum apreciaţi colaborarea cu Sophia?

Sophia este un brand, dar în spatele acestui nume stau oameni minunați din mâinile cărora ies produsele finale. Noi ca designeri le gândim cromatica, știm unde să le așezăm, ce să pună în valoare, le găsim funcția și rostul, dar munca grea este în atelierele de creație. Unele lucrări sunt foarte complicate și cer multă atenție și oameni foarte foarte pricepuţi.

Pe Adina Mărunțiș o găsiți în showroomul Sophia de pe Bulevardul Mareşal Averescu, nr. 2A din Buzău, de luni până sâmbătă în intervalul orar 10:00-18:00 și sâmbătă în intervalul 09:30-15:00 sau puteți programa o consiliere la domiciliu aici.

Serviciul este gratuit, timp de două ore Adina merge la domiciliul clientului cu mostre de țesături pentru perdele și draperii, oferă sfaturi de decorare și sprijin în realizarea măsurătorilor.