Industria construcţiilor redivivus: NZEB Expo, un succes

Ne aducem aminte că la începutul anilor ’90 târgul de contrucţii de la Romexpo ocupa întreaga suprafaţă a complexului şi toate pavilioanele. Toate companiile doreau să ajungă acolo deşi tarifele de expunere erau foarte mari. Încetul cu încetul, târgul a decăzut, a apărut şi concurenţa prin manifestări expoziţionale locale, apoi târgul a fost spart în mai multe module de sine stătătoare: Ambient expo cu soluţii de amenajare şi mobilier, Rominstal de instalaţii pentru construcţii, etc. O apatie era caracteristică atât din partea expozanţilor cât şi a vizitatorilor. Dar iată că în ultimul timp, conceptul târgului a fost schimbat, anume pornindu-se de la elementul cel mai fierbinte al industriei de construcţii, şi anume accentul principal pe soluţii constructive cu consum foarte mic de energie. Nu numai conceptul a fost schimbat ci şi organizarea în sine.

Ediţia organizată în weekendul din săptămâna trecută a fost un adevărat succes, dovedind interesul extraordinar de care se bucură aceste tehnologii de reducere a consumului energetic, soluţiile privind energia regenerabilă şi casele pasive. Manifestarea a adunat zeci de mii de vizitatori, şi ce este îmbucurător, foarte mulţi tineri. Cu doar o oră înainte de încheierea manifestării, duminica pe o căldură extremă, încă mii de vizitatori veneau către centrul expoziţional.

Un plus a fost înregistrat, fără îndoială, de colaborarea cu specialiştii, în special arhitecţii, multe conferinţe desfăşurându-se în paralel chiar în cadrul pavilionului expoziţional în care erau prezente zeci de firme care prezentau noutăţi în domeniu.

Ajuns la a doua ediție (Săptamâna nZEB ’22 și nZEB goes Passive ’23), prin nZEB Expo organizatorii şi-au propus să schimbe fundamental modul în care se construiește în România. Inspirați de marile evenimente europene – Dach & Holz, BAU Meese și Passive House Conference  – și de energia festivalurilor de entertainment din România,  nZEB Expo a devenit principalul eveniment dedicat construcțiilor nZEB și în standard de casă pasivă din Europa de Est și Sud-Est.

Obiectivul organizatorilor a fost să informeze publicul asupra principiilor nZEB și de casă pasivă, oferind într-un singur loc și într-un mod accesibil toate informațiile necesare pentru a construi corect și sustenabil și să ghideze prin tot procesul realizării unei construcții eficiente energetic.


Accesul publicului la fost facilitat la toți factorii implicați în domeniul construcțiilor  – arhitecți, ingineri, meșteri, auditori energetici, dezvoltatori imobiliari, constructori, producători de materiale de construcții. Un feedback pozitiv a fost constatat atât din partea partenerilor/expozanților, cât și din partea publicului vizitator.

Carlos Moreno, urbanistul vizionar a venit  la nZEB Expo

 Consultantul științific al Primăriei Parisului pentru creșterea calității vieții urbane și Director Științific al catedrei ETI la Universite Pantheon Sorbonne, Carlos Moreno, a fost prezent la evenimentul NZEB Expo  şI, mai mult, a prezentat publicului conceptual oraşului viitorului.


Carlos este inițiatorul și promotorul conceptului “15 minute city”, un nou tip de organizare urbană ce presupune acces la toate nevoile de bază în mai puțin de 15 minute de mers pe jos, cu bicicleta sau transportul în comun

Foto: Ion Diamandi