De la casa pasivă, la cea activă – de vorbă cu ing. Cezar Caleap

S-a vorbit mult despre casele pasive. La rândul nostru, în site+ul nostrum am oferit numeroase exemple de case pasive realizate atât afară cât şi la noi în ţară.

Am ales ca interlocutor pe ing. Cezar Caleap atât prin faptul că posedă o mare experienţă în acest domeniu, cât şi prin experienţa sa practică, fiind implicat în proiectarea şi construcţia de astfel de clădiri. De la începutul carierei sale a fost adeptul inovării în construcţii şi astfel şi-a câştigat numele de Doctorul Casei.

Pasiunea sa este de realizare a caselor eficiente energetic, concept atât de actual în zilele noastre odată cu creşterea brutală a facturilor de consum de energie. Această pasiune s-a concretizat în înfiinţarea unei organizaţii care are exact acest scop şi al cărui fondator este: ZERO ENERGY.

Astfel, Cezar Caleap a adunat în jurul său specialişti, antreprenori şi companii al căror scop este de implementar e a inovaţiilor şi noilor tehnologii în construcţii, realizarea de concepte de case sănătoase cu consum aproape zero de energie.

Cum se poate construi o casă sănătoasă, care sunt cele cinci cerinţe de bază aşe unei case pasive, ce aduce în plus conceptul de casă activă, sunt câteva întrebări la care Cezar Caleap oferă răspunsuri tehnice dar practice şi pe înţelesul tuturor.

Conceptul de casă activă

Faţă de casele pasive în care în prim plan se pune consumul cât mai mic de energie, casele active pun accentul pe confortul locatarilor şi interacţiunea cu exteriorul.

Conceptul de Casa activă, definit prin termenii Confort, Energie, Mediu – a fost definit în 2011, de un grup global de lideri vizionari similari, care credeau cu tărie într-o abordare holistică a proiectării clădirilor. De atunci, principiile și specificațiile au fost aplicate la numeroase tipuri de clădiri şi proiecte: rezidențiale unifamiliale și multifamiliale, locuințe sociale, birouri, școli și multe altele.

Casă pasivă la Odorheiul Secuiesc, biroul de arhitectură Blipsz

În cazul casei pasive izolarea cât mai accentuată şi etanşarea astfel încât să se piardă cât mai puţină energie erau cele mai importante elemente. Conceptul de casă activă stipulează faptul că trebuie să facem economie de resurse naturale dar fără a periclita sănătatea şi a scădea confortul locatarilor.

Casă activă experimentală în Olanda

Deschiderile vitrate foarte mari asigură un aport substanţial de lumină naturală precum şi contactul cu mediul exterior iar izolaţiile cu materiale naturale au ca rezultat un confort sporit la interior. Asigurarea unor vederi frumoase din interior – munte, lac, pădure, natură, are implicaţii majore asupra psihicului şi implicit asupra sănătăţii locatarilor. În plus, standardele privind consumul de energie nu sunt fixe, ci ţin cont de zona climatică în care este plasată casa.

1 thought on “De la casa pasivă, la cea activă – de vorbă cu ing. Cezar Caleap

Comments are closed.