Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă

Pinterest este la ora actuală, fără îndoială, cea mai importantă platformă care prezintă tendinţe în domeniul designului de interior şi lifestyle. În privinţa amenajărilor este depozitarul miilor de proiecte în acest domeniu din întreaga lume realizate de designeri şi arhitecţi. Este deasemenea cunoscută tendinţa care a apărut în timpul pandemiei, sub numele de cluttercore, prin care mulţi tineri izolaţi în interiorul unei încăperi, făceau amenajări proprii în stil boem (bohemians), fără a avea cunoştinţele necesare pentru astfel de întreprinderi. Ei au postat fotografii cu aceste amenajări care au fost vizualizate masiv pe tik tok. În Occident această tendinţă a fost destul de bine primită în media, lăudându-se aşa-zisă inventivitate, originalitate şi iniţiativă a tinerilor.

Deşi specialişti s-au dezis pe bună dreptate de aceste aprecieri, mulţi designeri au preluat unele idei şi au început să propună proiecte de acest gen, epurate de stângisme şi alăturări aberante. Pinterest abundă astăzi cu proiecte de acest fel dar trebuie remarcat că, în marea majoritate acestea se referă la o singură funcţiune a casei, evitându-se, pe bună dreptate o astfel de amenajare a unei întregi case sau a unui apartament. Spunem pe bună dreptate, deoarece o amenajare boemă în actuala accepţiune ar conduce către o locuinţă de nelocuit.

Caracteristici

Se pot enumera câteva aspecte care caracterizează aceste amenajări. În primul rând abundenţa de culori, inclusiv apelul la nuanţele puternice, cum sunt roşul şi verdele, galbenul. Sunt şi asocieri, pe care le putem considera drept ciudate sau experimentale privind aceste asocieri.

Funcţiunile sunt de dimensiuni mici şi sunt îngrămădite numeroase obiecte. Rezultatul este în mod evident opus sau contrar stilului minimalist. Prezenţa unor obiecte, decoraţiuni sau accesorii vechi, tip vintage, este deasemenea folosită pe larg, ca şi a diferitelor lucrări de artă în cele mai ciudate stiluri. Natura, este şi ea din plin prezentă sub formă de flori sau plante.

De multe ori apare şi un aer romantic iar amenajările par însoţite de o poveste.

Ce funcţiuni

Poate cele mai multe proiecte sunt legate de amenajarea balconului şi a logiei, vara fiind şi un sezon adecvat în acest caz.

În marea majoritate, balcoanele sunt de dimensiuni reduse, ceea ce se pretează de minune pentru astfel de proiecte. mai mult, în sezonul cald există astăzi tendinţa de a se muta afară multe funcţiuni ale casei. Astfel, în proiectele propuse se regăsesc pe balcon dormitorul, biroul, colţul de retragere,, uneori chiar şi bucătăria. Tot colţuri de retragere se regăsesc ca proiecte şi la interior.

Grădinile citadine, de dimensiuni mici, reprezintă un alt capitol de proiecte boeme. În acest caz se poate observa importanţa tot mai mare acordată romantismului şi, legat de acasta, apelul la obiecte şi mobilier vintage.

Şi bucătăriile devin o temă de abordat privind amenajările boeme.

O nouă abordare este reprezentată de proiectele de casă. Acestea sunt de dimensiuni extrem de reduse, sunt case vechi, multe într-un stil tradiţional local. Romantismul este la cote maxime, redat prin legătura cu natura şi în special prin locaţie şi privelişte: mare, plajă, un lac, natura. Deasemenea este evidentă existenţa unei poveşti care însoţeşte casa.

Foto: Pinterest