De la stilul boho la cluttercore

Un stil de interior boem dar şic a decăzut într-unul care pune în prim plan dezordinea şi haosul

Ceea ce a fost ani de zile ataşat stilului vintage a luat în urmă cu câţiva ani o formă cu caracteristici speciale, denumită stilul boho.

Stilul boho, câteva caracteristici

Denumirea este o prescurtare de la bohemians şi sinonim cu un anumit gen de libertate, cu lipsa regulilor, cu acceptarea unui stil de viață fără confort, dar creativ și mai apropiat de natură.

Amenajare în care clasicul se împleteşte cu modernul şi cu piese neconvenţionale, cu alte cuvinte în stil boho

Este vorba deci despre o manieră mai liberă, mai lipsită de prejudecăţi. Noul stil permite şi chiar recomandă asocieri de obiecte care, la prima vedere,  nu par posibile. Astfel o masă din răchită se poate alătura unei piese de mobilier, scaun sau fotoliu, realizate într-un cunoscut stil clasic şi care poartă patina timpului. Modelele etnice colorate sunt asociate cu designul grafic modern iar lâna aspră cu pielea fină. Pentru astfel de amenajări  se apelează din plin atât la împrumuturi şi inspiraţii etnice de pretutindeni. Între acestea, pernuţe orientale, chilimuri, pături din Peru,  ţesături din India. Deasemenea, la obiecte sau mic mobilier din lemn. Accesoriile şi textilele sunt elementele cele mai uzuale cu care se lucrează în stilul boho. O sofa veche sau o canapea stil Recamier poate deveni  centrul de atracţie, alături de scaune drapate în ţesături frumoase. În acelaşi timp ce masa de cafea poate fi înlocuită de o tavă metalică mare plasată pe un puf. Ocazional, pot fi adăugate obiecte lucrate de mână, ratan, împletituri sau obiecte din lână. Deasemenea, plantele sunt  nelipsite şi în număr mare.

Boem=boho?

Ca şi comentariu, de multe ori stilul boho este asociat cu un stil de viaţă boem. Chiar dacă amândoi termenii au o rădăcină lexicală comună ele nu reprezintă acelaşi lucru, aşa cum se încearcă în ultimul timp.

Asocieri “imposibile” în stilul boho şic

Bohemians se referă la stilul gipsy, foarte colorat şi fără nici un fel de reguli sau prejudecăţi, o libertate totală. De aceea a şi fost îmbrăţişat în anii ‘60 de stilul şi moda hipy. În schimb, boem are altă conotaţie, se referă mai degrabă la un stil de viaţă de multe ori bogat în care se încalcă unele reguli, mai degrabă excentric. Un décor clasic şi foarte elegant, în care o pătură este pusă neglijent pe un scaun poate fi considerat boem la fel ca şi un domn care la o sindrofie oficială se prezintă nu cu cravată sau papion ci are în jurul gâtului un fular lejer.

O amenajare cu o dezordine controlată

Trendsetterii care au promovat stilul boho la începutul apariţiei sale au asociat termenul cu cuvântul şic, acesta având rolul de a scoate acest tip de sub tutela unor amenajări complet fără reguli şi în delăsare.

Inserarea unor elemente foarte colorate şi a unei piese originale (covorul) face din acest interior minimalist unul şic

Boho Şic era un fel de denumire oficială a stilului bohemians. De foarte multe ori interioarele în stil boho şic erau (şi sunt şi acum)  ale unor artiști şi vedete de succes, în care  ei aleg să pună împreună, într-un mod dezordonat, dar original şi totuși plăcut, lucruri care vorbesc despre pasiunile, preocupările și talentul lor. Atunci când te gândeşti la ceva şic îţi vine în minte ceva drăguţ iar termenul de boem îl asociezi cu ceva “cool”, original. În schimb, când spui de ceva că este ţigănesc nu îţi vine în minte ceva cu aspect păcut. Cultura şi arta gipsy sunt valorase, pot fi şi surse excelente de inspiraţie, dar de aici până a recomanda acest stil de viaţă tradiţional este cale lungă.

În fotografii puteţi observa mai multe exemple de cum era prezentat stilul boho şic în urmă cu câţiva ani.

Şi aşa apare cluttercore

Între timp, lipsa completă de reguli, dezordinea şi chiar haosul au început să predomine în  amenajările bohemians, ideea de şic dispărând  complet.

Amenajare în stil cluttercore

În consecinţă, şi numele stilului a fost schimbat, acesta numindu-se acum cluttercore. În foto de mai jos având ca sursă Pinterest se poate observa că exemplele de amenajări bohemians sunt similare cu cele cluttercore.

Amenajări având în prim plan dezordinea: stilul cluttercore

Apar şi câteva idei noi. Încăperile sunt mult mai mici iar ca decoraţiuni sunt folosite cu precădere plantele din plin, dar și bijuterii, fotografii, obiecte folclorice, crengi uscate. Se practică deseori suspendarea acestor obiecte în încăpere pe metoda întinderii rufelor spălate pentru uscare.

Decor specific cluttercore

Galbenul şi întreaga paletă de nuanţe asociate cu acesta revin cu persistenţă în decorurile boho, atât ca şi pată de culoare a unei piese importante, regăsindu-se în asociaţie cu alte culori sau pe suprafeţe mari, cum sunt cele ale pereţilor.  Ducerea designului în zona verde, încorporând o multitudine de plante de casă și alte vegetații în jurul spațiului de locuit este altă idee. Viața vegetală se cuplează bine  cu albastrul și griul profund. Un scaun mare și frumos din răchită poate avea un impact puternic în living. Texturile naturale ale răchitei joacă perfect pe notele de culoare presărate într-o încăpere iar imprimeurile animale adaugă o notă personală. De la distanţă, expresia estetică poate fi plăcută dar cum se poate trăi în mod real în astfel de spaţii este o întrebare la care cu greu se poate da un răspuns afirmativ.

Foto: Pinterest