Situată în plin centrul Bucureştiului, aproape de Piaţa Romană, eleganta casă care a aparţinut lui Constantin (Dinu) Brătianu, important om din viaţa publică şi politică, îşi păstrează stilul elegant şi frumuseţea, deşi a trecut mai mult de un secol de la construcţia sa iar interiorul, actualmente showroom de design, demonstrează încă o dată extraordinarul potential al caselor vechi de a căpăta funcţionalităţi contemporane.
Istoria casei
Terenul viran din Calea Dorobanţilor numarul 16 a fost cumpărat in anul 1909 de la industriasul Maximilian Tonolla, construcţia casei fiind începută in toamna aceluiaşi an. Proiectul de arhitectură a fost realizat de Petre Antonescu, cunoscutul arhitect despre care se poate spune că a fost şi cel al familiei Brătienilor. El este cel care a transformat conacul de la Florica si a conceput, atat casa lui Ionel Brătianu, cat si pe cea a lui Vintila Brătianu, fraţii lui Dinu Brătianu. Interesant este cum fiecare dintre cele trei locuinte realizate pentru fraţii Brătianu in Bucuresti reflectă exact personalităţile fiecăruia dintre ei.
Casele lui Ionel si Vintilă reprezintă exemple desăvârşite de arhitectura rezidenţială neo-românească, stil ce avea o semnificaţie politică în contextul de atunci, casa lui Dinu Bratianu este în stil eclectic.
Casa are o mansardă şi o suprafaţă locuibilă de 260 metri pătraţi. Încăperile sunt largi şi foarte luminoase datorită elegantului luminator de pe tavanul la o înălţime de 5 metri.
Ca organizare, la parter se află salonul principal, sufrageria, două saloane mai mici şi o încăpere în care se presupune că era biroul.
Interesant este şi faptul că imobilul este încadrat între două case, deasemenea cu o arhitectură frumoasă şi construite cam în aceeaşi perioadă cu casa Dinu Brătianu, realizându-se astfel o suită splendidă de case vechi. Este vorba de casa Filitti, actualmente restaurant ;şi de clădirea British Council. Aceasta din urmă a fost construită în anul 1900 fiind inițial proprietatea doamnei Catherina Deșliu, apoi a aparținut familiei Simionescu – Râmniceanu. British Council și-a deschis o filiala în Romania în anul 1938 iar casa unde se află sediul actual a fost cumpărată în anul 1994 de către British Council şi restaurată .
Conform Wikipedia, încă de la momentul construcţiei, de la începutul secolului al XX-lea, casa era prevăzută cu toate facilităţile moderne: canalizare, gaz aerian, telefon. Încălzirea se realiza cu lemne cu superbele şeminee de mărime apreciabilă deoarece, să nu uităm că la parter înălţimea este foarte mare.
Totuşi, aşa cum arată acum construcţia, în al cărui interior se regăsesc calorifere este probabil că, în anii ’30 a fost realizată o instalaţie de încălzire cu păcură, aşa cum aveau multe case şi blocuri construite în această perioadă. Cum casa se distingea prin eleganţă şi rafinament, caloriferele din fontă nu puteau fi dintre cele simple. Ele prezintă modele în relief ce aparţin stilului Art Nouveau. Pentru a ţine mâncarea caldă precum şi ca prăjitor de pâine, o cutie metalică ornamentată este ataşată unui calorifer,
Unele dintre calorifere sunt “îmbrăcate” cu frumoase măşti din lemn. În perioada interbelică în corespondenţa familiei Ion C. Bratianu sunt amintite petrecerile din casa de pe Calea Dorobanţi numarul 16 din perioada interbelică.
Casa a fost naţionalizată şi, a avut sansa de a fi repartizată corpului diplomatic străin. Acest fapt a protejat-o, atât de furia comunistă , cât şi de o eventuală demolare. Astăzi, clădirea nu este înscrisă pe lista monumentelor şi arată foarte bine. Interiorul a fost renovat, aici desfăşurându;I activitatea un showroom de design.
Familia Brătianu
Vorbind despre casa Dinu Brătianu, este necesar să facem referire la familia Brătianu şi contextul în care a fost construită casa. Ca orice casă veche istorică, şi această casă prezintă o poveste legată de proprietarul său. Constantin (Dinu) Brătianu s-a născut tot în casa părintească de la Florica, a fost angajat în viața publică și politică, întocmai ca frații săi, ajungând chiar șef al PNL, ultimul șef al PNL-ului interbelic și singurul dintre frați care a cunoscut ororile regimului comunist, fiind arestat în 1950, ca să moară în scurt timp, în închisoarea de la Sighetul Marmației. A studiat ingineria la Bucureşti şi la Paris. S-a căsătorit cu Alexandrina Costinescu. Cariera sa politică a curs fără surprize, fiind timp de aproape 30 de ani deputat, iar în 1934, a fost ales președinte al PNL, după ce îi muriseră ambii frați, Ionel (în 1927) și Vintilă (în 1930.
Câţiva ani mai târziu, regele Carol I a desfiinţat partidele politice, inaugurând astfel dictatura carlistă, urmată de dictatura antonesciană. După 23 august 1944, viaţa politică democratică a părut să revină la viață, iar Dinu Brătianu a făcut parte din cele două guverne, Sănătescu și Rădescu. Apoi s-a instalat dictatura bolşevică. A însemnat nu numai sfârșitul carierei politice a lui Dinu Brătianu, ci și sfârşitul vieţii lui, la vârsta de 84 de ani.
Arhitectura de interior
Tot în corespondenţa familiei sunt menţionate “dichisurile camerelor”, argintăria comandataă la Paris, “podelele ceruite care strălucesc”, “ferestrele din geam subţire ca foiţa”, vălurite şi întinse manual în sticlăria de la începutul secolului.
Toate finisajele au fost din fericire păstrate. Mai trebuie adăugat tavanul casetat (în salonul principal casetele sunt din lemn de esenţă nobilă), stucaturile, bogatele stucaturi preyente ]n toate ]nc[perile de la parter, u;ile cu cristale, parchetul din stejar. Reamintim luminatorul care asigură lumina naturală. Este de notat acesta este dublat de un alt luminator pe acoperişul casei.
Showroomul Doro-16
Casele vechi cu arhitectură frumoasă pot deveni showroomuri sau galerii de artă, finisajele şi volumetriile constituind elemente care pot asigura o bună prezentare a obiectelor frumoase, decoraţiunilor, accesoriilor, operelor de artă sau obiectelor de lifestyle. În plus, încăperile casei sunt spaţii perfecte pentru a se amenaja aici diverse funcţiuni ale unei locuinţe moderne, de la living, dining şi dormitor, la bucătărie, baie, birou sau cameră de copil.
Showroomul Doro-16, care îşi desfăşoară activitatea în casa Dinu Brătianu, expune mobilă şi obiecte de design interior de calitate înaltă ce îşi găsesc în acest interior un loc binemeritat.
Nu mai puţin important este faptul că pe pereţi sunt expuse tablouri ale unor cunscuţi artişti contemporani. Aşa cum declară organizatorii, showroomul îşi propune să promoveze designul de obiect autohton.
Foto: Ion Diamandi, Doro-16 (showroom)
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano