Case marca Isăcescu, cu livingul în grădină

O plimbare prin Paradisul Verde din Corbeanca ne oferă vizionarea unor case cu grădină, un “paradis” la dimensiuni ceva mai reduse, această zonă fiind gândită ca un living.

Ideea de grădină living a lui Virgil Isăcescu

Arhitectul peisagist Virgil Isăcescu a realizat în peste trei decenii zeci de proiecte de splendide grădini, adevărate oaze de relaxare dar şi modele şi inspiraţie de urmat. Acestea se disting prin echilibru şi ritm care rezidă din aranjamentul elementelor și materialelor de pe amplasament precum şi combinaţia culorilor artificiale cu cele naturale. În concepţia sa, în centrul grădinii trebuie să stea OMUL, cu preocupările, plăcerile şi stilul său de viaţă iar astfel grădina de lângă casă trebuie să prezintă zone de relaxare umbrite, un spaţiu pentru grătar pecum şi o zonă verde cu un design atrăgător.

Prezenţa apei, printr-un mic iaz sau o cascadă de dimensiuni reduse, ar aduce la rândul său un beneficiu substanţial.Toate elementele ce compun imaginea grădinilor concepute de Virgil Isăcescu au o legătură coerentă precum şi vizibilitate din interiorul casei.

O idee pe care arhitectul a dezvoltat-o în cazul grădinilor de dimensiuni mai mici a fost de concepere a acestora ca un living în prelungirea casei. În cele mai multe cazuri terenul dedicat grădinii are o formă dreptunghiulară sau pătrată. Pe lângă gardul care delimitează proprietatea, arhitectul plantează arbuşti sau copaci, asigurând astfel intimitatea spaţiului gândit ca living.

Cum arhitectul propunea în mod curent amplasarea de pietre de dimensiuni mai mari în amenajarea grădinii, acestea puteau fi aranjate circular, fiind astfel imaginate sau chiar folosite ca mobilier de şedere în living. În mijloc se poate imagina o piatră de dimensiuni mai mari ca o măsuţă de cafea sau, în alte cazuri chiar un focar care ar ţine locul unui barbeque.

În această zonă centrală a grădinii nu se plantează pomi, este o zonă cu o peluză de iarbă. O cărăruie mică, şerpuitoare, din mici plăci de piatră, sugerează legătura cu casa.

Grădina este integrată în proiectul iniţial al casei

Dragoş Isăcescu, la rândul său arhitect peisagist, a preluat din ideile tatălui său pentru care a găsit soluţii noi, foarte potrivite pentru casele moderne. Acestea se caracterizează prin deschideri vitrate foarte mari. Deseori ferestrele pur şi simplu dispar şi întregul perete este din sticlă, oferind întreaga privelişte precum şi impresia unei legături directe cu mediul înconjurător, cu grădina.

Dragoş Isăcescu a proiectat mai multe case în Paradisul Verde din Corbeanca iar amenajarea grădinii a fost parte din proiect. Construite pe o lotizare, casele deţin aceeaşi suprafaţă de teren, astfel încât se poate vorbi despre case cu grădină tip, acestea deosebindu-se doar prin amenajările de interior, personalizate după dorinţele proprietarilor.

Grădina, situată în partea din spate, are o suprafaţă de circa 100 – 150 de metri pătraţi, desfăşurându-se la acelaşi nivel cu cel al casei, în continuarea livingului şi fiind separată de o uşă (sau glaswand) care se poate deschide larg.

Deşi suprafaţa grădinii este mică, arhitectul realizează o diversitate de spaţii pe care le creează, unele cu rol de relaxare şi divertisment, altele pur decorative, pentru răsfăţul vizual.

Proiectul grădinii vizează amenajarea unui loc de stat la foc şi realizarea unei rocării cu o curgere de apă. Vatra focului a fost construită dintr-un arzător de gaz, acoperit cu cărbuni, în jurul căruia arhitectul a aşezat bolovani cu o latură mai plată, în aşa fel încât marginea să poată fi folosită ca măsuţă pentru servit.

Amenajări: Dragoş Isăcescu

Foto: Ion Diamandi