Frigul şi umezeală ne face să stăm mai mult în case. Dar nu de puţine ori, gândul ne zboară către tărâmuri depărtate unde întâlnim case şi decoruri exotice. Acestea pot reprezenta o inspiraţie excelentă pentru casele noi sau pentru redecorarea unora mai vechi. Astfel, puteţi simţi, de exemplu, o ambianţă pe ritmuri braziliene chiar în propria locuinţă.
Cu o şcoală experimentată de arhitecţi, Brazilia este locul în care se întâlnesc numeroase case moderne, cubiste, din beton, cu deschideri vitrate foarte mari. Este chiar o zonă în care se realizează şi proiecte rezidenţiale experimentale, vile avangardiste.
Natura, cu plantele şi florile exotice ajută, casele contemporane potrivindu-se perfect în acest ambient. În plus, tot aici este un loc unde s-a dezvoltat o arhitectură care foloseşte soluţii funcţionale şi de design imbatabile pe baza reinterpretării contemporane a tradiţiilor locale. Este o linie deschisă atât de celebri arhitecţi cât şi de designeri de obiect şi de interior. Iar pe această linie se merge în continuare cu mult succes. Pentru exemplificare, am ales o casă din plin centrul brazilian.
Situat în Platoul Central Brazilian, aproape de Parcul Național Chapada dos Veadeiros, orașul Alto Paraíso este principalul punct de plecare pentru cele mai emblematice atracții din regiune. O aură mistică înconjoară peisajele luxuriante din Chapada, cunoscută pentru energia puternică care emană pentru că se presupune că a stat pe o placă uriașă de cristal.
Casa da Mangueira
Casa se află în zona centrală a orașului și a fost proiectată de către Alan Chu pentru a fi casa arhitectului și a familiei sale, pe lângă faptul că funcționează şi ca un hotel boutique exclusivist. Construcția având 300 de metri pătraţi a fost concepută cu scopul de a concilia viața de familie cu confortul și intimitatea oaspeților.
Ușa din față se deschide spre o grădină pe coridor din care se accesează cele 3 apartamente pentru oaspeți prin terase private. În cele din urmă, ultima ușă dă acces la curtea principală, un spațiu deschis care înconjoară imensul arbore de mango care dă şi numele casei.
Conceptul proiectului este strâns legat de stilul de viaţă şi cultura braziliană. Programul este distribuit liniar pe un singur palier urmărind terenul, iar sectorizarea bine delimitată permite zonei sociale să joace un ro determinant.
Design de interior tipic brazilian
Minimalismul este un element puternic pentru conceptul de proiect arhitectural, prin planuri monolitice, folosirea de puţine materiale și linii orizontale bine definite care lărgesc vederea asupra casei.
Probabil însă că aici minimalismul, văzut prin prisma unor puţine obiecte, este dat de specificul locului şi de modul în care este perceput confortul. Ar fi oare posibil ca în această atmosferă tropicală să fi înconjurat şi presat la interior de o multitudine de obiecte, atât funcţionale cât şi de décor? Oricum, tehnologia modernă se regăseşte la tot pasul ca în multe case din Brazilia.
Armonia dintre materialele prezente favorizează identitatea casei. Utilizarea betonului, pietrei și a metalului îmbină lemnul, folosit din abundenţă, și amenajarea peisagistică pentru a crea spații confortabile, degajate și primitoare.
O remarcă în plus pentru mobilier, acesta demonstrând foarte bine stilul de interior folosit cu precădere în interioarele braziliene. Alături de piese de mobilier moderne şi uşoare, de tip in-out, se disting şi cele cu rezonanţă clasică dar şi cu inspiraţie tradiţională locală, din lemn peltogyne în nuanţele sale inconfundabile roşu-violet.
Interiorul se integrează cu mediul
Terasele sunt acoperite şi amenajate confortabil în prelungirea livingului. Relația cu vegetația este un alt punct focal important al designului proiectului, în care spațiul de locuit se deschide spre curţi şi grădini, integrând astfel amenajarea cu mediul și permițând o mai mare circulație a aerului. Spațiul privat se deschide spre grădini pentru a contempla amenajarea printr-un sistem de uși şi ferestre glisante.
Curţile interioare nu seamănă însă de loc cu cele de tip patio, fiind mărginite de ziduri mai înalte dar care oferă o intimitate mai mare precum şi o invitaţie la introspecţie. Hamacul este din această perspectivă elementul perfect.
Briza protejează mediul de insolație și oferă dormitoarelor o mai mare intimitate. Din living se profilează imaginea grădinii. Speciile tropicale alese pentru amenajare filtrează lumina soarelui care intră în încăperi și îmbunătățește microclimatul. Statuia din centru, răsărită cu greu dintre înaltele plante tropicale, imprimă decorului o senzaţie bizară.
Liniile simple și materialele puține în combinaţie cu grădinile creează o atmosferă specială și introspectivă, adăpost perfect pentru vizitatorii care își petrec ziua explorând peisajul rural.
Material realizat cu sprijinul ArchDaily
Foto: Djan Chu
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei