Ușile sunt elemente arhitecturale care, pe lângă rolul funcțional, au un cuvânt greu de spus și din punct de vedere decorativ. Alese în armonie cu stilul de amenajare, contribuie major la aspectul general al locuinței, oferindu-i un plus de valoare.
Dacă ai experiența construirii sau amenajării unei case, știi foarte bine că una dintre etapele care dau cele mai mari bătăi de cap este cea a alegerii ușilor. Pentru a duce la bun sfârşit această misiune, trebuie să ții cont de mai multe criterii, atât de ordin funcțional, cât și decorativ. Noi ne vom opri de data aceasta la cele din urmă.
Ușa de intrare
Are un statut special, fiind o adevărată carte de vizită a locuinței, așa că acordă-i un plus de atenție. Importanţa uşii de intrare este evidentă. Aceasta îşi pune pecetea pe întreaga arhitectură a casei şi este legată intrinsec de aceasta. Uşa şi holul de intrare este prima impresie lăsată unui vizitator.
Realizate din metal, lemn, sticlă sau în combinaţie cu aceste materiale, uşile caselor vechi sunt ornamentate, însoţite de accesorii (copertine), şi decoraţii cu diferite modele. Aşa cum am mai arătat, nu de puţine ori uşa de intrare este o adevărată operă de artă asociată cu sculpturi şi elemente decorative din fier forjat.
Deosebim ca foarte valoroase uşile în stil Art Nouveau precum şi cele Art Deco.
Cum alegi
Dacă este vorba despre o ușă exterioară, obligatoriu, alege-o în funcție de stilul construcției și în acord cu finisajul tâmplăriei ferestrelor. Astfel, în cazul în care imobilul are o arhitectură modernă (de exemplu, minimalistă), ușa de intrare va avea un design simplu, fără prea multe elemente decorative. Dacă însă ești posesorul unei vile clasice, poți opta pentru o ușă elegantă, din lemn masiv, cu lucrătură elaborată.
Lucrurile stau un pic diferit cu ușile de intrare ale apartamentelor de bloc. De cele mai multe ori, proprietarii acestor locuinţe pun accentul pe performanțele funcționale ale ușilor (securitate, izolare, rezistență, întreținere etc.) și mai puțin pe aspectul lor estetic, alegând uși de serie, din metal sau lemn.
Ușile interioare
Sunt, ca și cele de intrare, elemente de decor pe care le achiziționezi pe termen lung. Ca atare, este esențial ca, atunci când le cumperi, să nu faci rabat la calitate și aspect.
În cazul caselor vechi, uşile de interior erau mai înalte, fiind adecvate înălţimii tavanului. În casele bogate, acestea sunt decorate cu geamuri de cristal sau vitralii.
Se disting uşile din lemn masiv cu tăblii, acestea adăugâng personalitate şi eleganţă interiorului. În cele mai multe cazuri, acestea sunt vopsite în culoarea albă.
În cazul încăperilor mari, foarte populare sunt aşa-numitele uşi franţuzeşti, acestea putând fi folosite şi la exterior, în special în cazul uşilor care dau spre terasă sau grădină. Deşi sunt folosite deja de câteva secole, uşile franţuzeşti încă se mai produs şi aceasta deoarece asigură un iluminat natural.
Unul dintre motivele pentru care sunt la fel de populare astazi, ca pe vremuri, este acela ca pot fi utilizate atat in interiorul locuintei cât si la exterior.
Designul uşilor franţuzeşti include panouri decorative din sticlă, acestea permiţând luminii naturale să pătrunda nestingherită în încăperi si nu creează senzaţia de spaţu închis.
În cazul apartamentelor moderniste interbelice, uşile de interior sunt pline, se renunţă la tăblii şi se practică mult şi culorile închise, negru sau maro închis care dau o anumită eleganţă interiorului.
Alt tip de uşă care separă două încăperi (în cazul stilului clasic sufrageria de sala de masă) este glaswandul. Format din două elemente-uşi, acesta acoperă golul mai mare dintre două încăperi. Poate avea panouri de sticlă sau poate fi plin. Uşile de tip glaswand prezintă unmare avantaj: deschiderea lor realizează un spaţiu mare, primitor, asigură fluxul luminii naturale şi a energiei. În casă sau apartament dispare ideea unor încăperi izolate, rămânând eventual în acest sens doar dormitorul unde este nevoie de mai multă intimitate. Datorită acestor avantaje acest tip de uşă a fost dezvoltat, modernizat, rămânând şi combinând elemente ale uşii franţuzeşti.
Astăzi, acest tip de uşă a fost mult dezvoltat ca design, apărând fel de fel de soluţii inovative şi spectaculoase.
Deseori glaswandul modern este combinat cu elemente de uşă stil franţuzesc. Sunt şi multe influenţe de stil de uşă japonez.
Se remarcă şi uşile de tip glaswand traforate sau cu riflaje care culisează şi care permit trecerea luminii, fără panouri de sticlă.
Asortează uşa cu finisajele
O dilemă pe care o au mulți proprietari atunci când aleg ușile de interior este cum că le asorteze cu finisajele. Iată câteva sfaturi utile:
– Uşile de interior pot avea fie aceeaşi nuanţă cu pardoseala, fie o nuanţă ușor contrastantă, aşa că tu decizi pe ce variantă mergi .
– Dacă parchetul este deschis la culoare, poţi opta pentru uși albe.
– În cazul unei acoperiri într-o nuanță de stejar deschis, ai trei posibilităţi: uși albe, maro închis sau nuc.
– Dacă parchetul este roșcat, ar fi bine să mergi pe uși în aceeași cromatică.
– Atunci când finisajele (pardoseală și pereți) sunt viu colorate, te sfătuim să alegi uși albe (astfel, vei evita să încarci decorul).
O altă recomandare foarte importantă este să asortezi ușile interioare cu stilul amenajării. Astfel, ușile simple, albe, sunt ideale pentru decorurile moderne, în timp ce modelele cu decupaje de sticlă și tăblii, în nuanțe închise de lemn, se potrivesc cel mai bine în interioarele clasice.
Recomandări
Realizate din panouri decorative din sticlă, ușile franțuzești sunt o alegere foarte bună atunci când vrei să adaugi locuinței eleganță și rafinament. Iată câteva dintre avantajele pe care le oferă
lasă lumina să pătrundă în voie în interior, făcând spațiul să pară mai mare, creează o atmosferă aerisită, boemă, îți dau posibilitatea să te bucuri de peisajul exterior înconjurător.
Un nou tip de uşă este cel numit vero muro sau filo muro. Iniţial reprezentau o soluţie pentru dulapurile în perete pentru ca acestea să fie complet mascate. Apoi soluţia a fost preluată şi pentru uşile de interior. Sunt uşi coplanare cu peretele, cu toc ascuns din aluminiu, ceea ce le face practic invizibile. Se folosesc în cazul amenajărilor în stil minimalistic a locuinţei .
Uşi celulare
Foaia de usa se obtine prin formarea unei rame de lemn masiv din doua bare de lemn rasinos cu sectiunea de 34×42 mm in interiorul careia se fixeaza cu capse un fagure de hartie. Pe aceasta rama se lipesc cele doua fete obtinute prin aplicarea de furnir natural de lemn autohton (fag, stejar, cires, nuc) sau exotice (wenge, zebrano, etc) pe foi de MDF cu grosime de 4 mm lipit la cald in prese. In foaia de usa se pot decupa pe CNC divesse modele in care sa se monteze foi de sticla sau tablii furniruite.
Tocul usilor celulare se realizeaza din bare de lemn masiv rasinos cu sectiunea de 80×40 mm, bare obtinute prin imbinarea elementelor de lemn masiv din care au fost eliminate defectele (crapaturi, noduri, pungi de rasina, etc). Dupa profilarea elementelor se aplica furnir natural prin lipire. Tocurile sunt prevazute cu un canal in care se introduce garnitura din cauciuc pentru realizarea etansarii pe foaia de usa.
Imbracaturile necesare pentru preluarea grosimii peretilor se confectioneaza din placi de PAL taiate la dimensiuni si furniruite cu furnir natural lipit la cald in prese. Canturile sunt prevazute cu canale pentru montarea pervazelor.
Pervazele care se monteaza pe perete se realizeaza din placa de MDF cu grosimea de 12 mm taiata la dimensiuni, cu o latime de 70 mm, profilata pe margini si furniruita cu furnir natural de lemn. Pervazele au o aripioara din MDF de 4 mm care intra la montaj in canalele imbracaturilor pentru a putea prelua eventualele diferente de grosime ale peretilor.
Tocul, foaia de usa, imbracaturile si pervazele se vopsesc la culoarea dorita cu baituri si lac pe baza de solvent sau cu lacuri colorate pe baza de apa. Dupa uscare se monteaza foaia de usa pe toc folosind feroneria necesara (balamale, broasca, silduri, contraplaca)
Usile interioare cu structura interna tip fagure au cateva avantaje care le recomanda;
– sunt usi usoare, deci nu necesita balamale speciale, nu suprasolicita broasca atunci cand se trantesc, sunt capabile sa faca un numar mare de cicluri de inchidere-deschidere fara sa fie necesara reglarea usii (sunt fiabile datorita inertiei reduse)
– au o izolare termica acceptabila datorita aerului din structura foii de usa
– au rigiditate buna, miezul celular daca este bine lipit de fetele foii de usa asigura o rigiditate buna.
– sunt usi ieftine, fiind varianta cea mai economica
Printre dezavantajele usilor celulare sunt
– coeficient redus de izolare fonica
– sensibilitate la umiditate excesiva
– rezistenta redusa la impact punctual (perforare prin lovire)
Idee
Orice ușă, indiferent că este veche sau nouă, poate deveni o piesă de rezistență a decorului dacă știi să o personalizezi și să o pui în valoare. Iată câteva mici intervenții, în urma cărora poți obține rezultate spectaculoase: vopsește ușile în culoarea/culorile dorite, iar dacă au anumite detalii frumoase, evidențiază-le cu vopsea; acoperă-le cu un tapet care îți place sau care completează decorul existent; înfrumusețează modelele banale, de serie, prin lambrisare sau pictare.
Bine de știut!
Mânerele, broaștele și balamalele sunt detalii care contează. Designul lor trebuie să fie acelaşi cu al uşii, pentru ca, împreună, să formeze un tot unitar, armonios.
Foto; Shutterstock, Pinterest, Ion Diamandi
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial