Case vechi – uşile de exterior, o adevărată expoziţie de opere de artă

Astăzi dacă un proprietar doreşte o uşă de exterior pentru noua sa casă, primul lucru care i se aduce la cunoştinţă de către ofertantul de uşi este cât de sigură este. Apoi, gradul de izolare fonică şi termică. În sfârşit, posibilitatea de personalizare. Este clar că partea estetică, de design, trece pe un loc secund.

Uşa de intrare, Casa doctorului Dobrovici din fier forjat şi sticlă de pe Bulevardul Lascăr Catargiu, splendin încadrată de decoraţiuni

Intrare clădirea Ministerului Agriculturii (uşă combinaţie lemn şi fier fojat)

Intrare cu copertină, casa Pilat

Intrare Restaurant Miko Place

Nu este în intenţia noastră de a compara casele noi cu cele vechi şi nici uşile de intrare ale acestora. Totuşi este necesar să subliniem un aspect, şi anume, în timp ce la casele vechi proprietarul comanda pe baza proiectului arhitectului uşa, aceasta fiind un unicat, de multe ori o adevărată operă de artă, în timpurile moderne uşile se produc industrializat, în serii mai mari sau mai mici, existând eventual doar posibilitatea de personalizare. În foarte puţine cazuri uşile se mai fac manual.

Aşa cum ne-am făcut obiceiul de a prezenta case vechi, considerăm oportună o trecere în revistă a uşilor de intrare ale acestora.

Importanţa uşii de intrare este evidentă. Aceasta îşi pune pecetea pe întreaga arhitectură a casei şi este legată intrinsec de aceasta. Uşa şi holul de intrare este prima impresie lăsată unui vizitator.

Realizate din metal, lemn, sticlă sau în combinaţie cu aceste materiale, uşile caselor vechi sunt ornamentate, însoţite de accesorii (copertine), şi decoraţii cu diferite modele. Aşa cum am mai arătat, nu de puţine ori uşa de intrare este o adevărată operă de artă asociată cu sculpturi şi elemente decorative din fier forjat. Deosebim ca foarte valoroase uşile în stil Art Nouveau precum şi cele Art Deco.

De multe ori uşa de intrare prezintă acelaşi stil ca şi întreaga casă. Totuşi nu este obligatoriu. Aşa cum arhitectura de la noi este eclectică, existând case în cele mai diferite stiluri, acest mix de stiluri se poate regăsi şi la nivelul casei. Putem întâlni, de exemplu, o uşă în stil art Nouveau, care se potriveşte de minune cu o casă realizată în stil neoromânesc, de exemplu.

Uşă Art Nouveau la o casă în stil neoromânesc – Bulevardul Al. I. Cuza

Intrare Palatul Ghica Victoria

Desigur distingem uşi de intrare în cazul caselor, vilelor elegante, blocurilor, clădirilor administrative precum şi palatelor.

Multe dintre vilele valoroase au fost renovate. Nu puţine sunt cazurile la care uşa de intrare a fost înlocuită cu una modernă care se poate potrivi foarte bine. Cazuri de acest fel se pot întâlni la reşedinţele vechi care au primit destinaţia de restaurant, hotel sau concept store.

Sunt şi cazuri în care uşa veche a fost înlocuită cu una nouă, realizată în genul celor vechi dar cu un look artistic contemporan, cum este cazul clădirii renovate de pe calea Victoriei, actualmente restaurantul The Art.

Este de notat faptul că în cazul imobilelor degradate, uşile de intrare nu au scăpat, deseori acestea fiind vandalizate, chiar în situaţia în care sunt din fier. Încă o remarcă, în cazul imobilelor care la parter au magazine, în multe cazuri uşile de intrare originale au fost înlocuite în perioada comunistă cu uşi metalice mai largi dar de proastă calitate, lucru care a afectat şi structura de rezistenţă a clădirii. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, pe Calea Griviţei şi Bulevardul Buzeşti-Berzei. Şi oare câte alte uşi şi intrări frumoase, unele monumentale, alte adevărate lucrări de artă sunt degradate şi supuse uitării?

O plimbare pe strada Paris, remarcată prin frumoase vile interbelice în stiluri diferite, ne relevează o adevărată expoziţie de uşi de exterior, multe adevărate opere de artă.

Foto: Ion Diamandi

1 thought on “Case vechi – uşile de exterior, o adevărată expoziţie de opere de artă

Comments are closed.