Arta este un ingredient esențial pentru a vă face casa să arate ca o casă. Acum că odată cu primăvara vrem să reîmprospătăm interiorul în culori potrivite, specialiştii în design interior spun că tablourile sunt cea mai bună culoare.
Folosind recomandările sugerate de specialişti veţi putea să poziţionaţi tablourile preferate într-un mod echilibrat, care să completeze restul interiorului. Important este că aceste trucuri simple pot funcţiona în orice încăpere. Așadar, indiferent ce tablouri agăţaţi, acestea vor arăta întotdeauna perfect! Iar în plus, iată şi un secret: odată ce cunoașteți regulile: puteți să le şi încălcaţi! Important este ca spaţiul să arate bine. Este însă important ca operele de artă să fie luminate, uneori find necesar un sistem special ca acestea să fie puse în evidenţă.
La nivelul ochilor
La prima vedere, poziţionarea la nivelul ochilor poate părea o idee bună. Cu toate acestea, “nivelul ochilor” înseamnă ceva diferit pentru fiecare individ. Mai ales pentru cei înalţi sau cei scunzi, poziţionatul la nivelul ochilor poate fi problematic.
În loc să agățați tablouri în mod subiectiv la nivelul ochilor, mai bine urmați reguli de poziţionare susţinute de specialişti. În acest fel, tablourile vor arăta bine, indiferent de ochii care privesc.
Cât de sus să atârne tablourile pe un hol sau la intrare
Ca regulă generală, cel mai bine este să atârnați tabloul la cel puțin 1,6 m de centimetri de sol în locuri în care acestea vor fi văzute din poziția în picioare, cum ar fi pe un hol. Pentru tablouri mai mici, le puteți agăța puțin mai sus, aproximativ 1,7m. Această înălțime este cea mai confortabilă pentru persoanele de toate înălţimile. Dacă instalați un perete de galerie care va fi văzut din poziția în picioare, marginea de jos a acestuia ar trebui să fie la cel puțin 1,65 cm de podea. Peretele galeriei poate urca cât de sus doriți, dar asigurați-vă că lăsați un spațiu de cel puțin 30 cm între cel mai înalt punct al peretelui galeriei și tavan.
Cât de sus să poziţionăm tablourile deasupra unei canapele
Fie că este vorba de o operă de artă mare sau de o grupare de mai multe tablouri, există câteva reguli pentru a le poziţiona desupra canapelei. Primul este că ar trebui să atârnați orice tablou la cel puțin 20 cm de spatele canapelei. Al doilea este că lățimea lucrării sau a operelor de artă ar trebui să ocupe aproximativ 2/3 din lățimea canapelei.
Dacă aveți un interior mic, utilizați un amestec de tablouri de dimensiuni mici și medii pentru a umple acel spațiu. Dacă aveți mult spațiu pe perete de umplut sau o canapea mare, alegeți tablouri mai mari. Aceste reguli funcționează și dacă agățați tablouri deasupra unei console sau a unei mese pe hol.
Cum să puneţi tablourile de-a lungul scărilor
Scările sunt locuri bune pentru a aranja tablouri. Grupările de imagini mai mici ar trebui să meargă de-a lungul scării în diagonală, la cel puțin 1,5 m de partea de jos a fiecărei scări.
Din cauza diferențelor de înălțime dintre scări, acesta nu este locul pentru tablouri mari. De asemenea, la fel ca în alte spații, nu doriți să atârnați tablourile până la tavan.
Lăsați un spațiu de cel puțin 30 – 35 cm față de partea de sus a tabloului și tavan. Este în regulă dacă nu este măsurat perfect.
Cum să poziţionţi lucrări de artă în încăperi cu tavan înalt
Tablourile nu ar trebui să fie puse din podea până în tavan sau în „stil de salon”. Acest stil preferat de vechii aristocrați europeni pur și simplu nu arată bine în interioarele moderne. Nici cele mai vechi muzee nu se mai atârnă lucrări de artă în acest fel!
Este de dorit ca în livingul cu tavan înalt să lăsați liber treimea de sus până la jumătate din spațiul peretelui. Cât spațiu lăsați depinde de cât de înalte sunt tavanele. Dacă aveți o cameră grozavă cu două etaje sau un foaier de intrare, păstrați tablourile în jumătatea de jos. Dacă tavanele înalte nu ajung la două etaje, atârnaţi în cele două treimi de jos. De asemenea, atunci când aveți mult spațiu pe perete, este mai bine să puneţi un tablou mare în loc de mai multe mici.
Deasupra unui calorifer sau șemineu, cel mai bun lucru de atârnat este o oglindă. Aceasta deoarece căldura și uscăciunea căldurii vor deteriora în timp orice operă de artă pe care o puneți deasupra. Totuşi dacă aici este un loc bun este recomandat ca tabloul să fi poziţionat mai sus (de preferat la 2 m distanţă).
Notaţi că regulile pentru agățarea oglinzilor sunt aceleași ca și pentru tablouri
Materiale și consumabile pentru agățarea tablourilor
Știm cu toții elementele de bază despre ceea ce aveți nevoie pentru a agăța un tablou: un cui, cârlig și un ciocan, dar există o mână de instrumente care vă vor face munca mult mai ușoară și vă vor asigura că opera dvs. de artă este în siguranță la locul său.
Asigurați-vă că susţinerea (cârlig, cui, etc) are dimensiunea potrivită pentru lucrarea de artă. Cu cât opera de artă este mai grea, cu atât cârligul și cuiul ar trebui să fie mai mari. Dacă aveți o piesă deosebit de grea, luați în considerare distribuirea greutății, fiind necesare două cârlige sau chiar trei. Deasemenea este nevoie de un diblu în perete.
Dacă locuiți într-o zonă predispusă la cutremure, luați în considerare lucrările de artă înrămate cu acril în loc de sticlă. Nu numai că este mai sigur, dar este și mult mai ușor și este disponibil cu protecție UV, astfel încât opera de artă să nu se deterioreze la soare.
Vă oferim câteva exemple pentru inspiraţie şi pentru a vă arăta că regulile menţionate pot fi adaptate astfel încât decorul şi ambianţa să fie echilibrate. Nu în ultimul rând puteţi solicita sprijinul şi recomandările unui designer sau chiar a unui artist plastic.