Materialele textile şi nuanţele pastelate pot fi folosite cu succes în renovarea interiorului de promăvară

Materialele textile şi nuanţele pastelate pot fi folosite cu succes în renovarea interiorului de promăvară

Renovare de primăvară cu bani puţini 

Primăvara şi-a intrat în drepturile ei depline. În Capitală au fost multe zile cu 20 de grade şi soare, copacii sunt înfloriţi, magnoliile sunt splendide. Natura este în plină schimbare şi simţim din ce în ce mai mult nevoia să schimbăm ceva şi în jurul nostru. Nu degeaba se spune că primăvara este timpul pentru schimbare şi renovare a casei.

Pentru foarte mulţi dintre noi dorința principală pentru 2023 este concentrarea pe bunăstare și “hrănirea” cu frumos mai mult ca niciodată. În această eră post-covid, marcată de supraconsum digital și de anxietate globală crescută atât în timp de război, cât și de criză climatică, devine o necesitate urgentă de a ne crea o zonă de confort și să ne liniștim mintea și corpul, cu alte cuvinte să ne simţim bine. Iar designul, decorul interior, arta și arhitectura sunt mijloace excelente pentru a realiza această dorinţă. Nu uitaţi deasemenea florile: ele aduc prospeţime şi o stare de bine.

Cercetările mai noi demonstrează fără tăgadă că lumina, atingerile, sunetele, formele şi în special culorile ne afectează creierul prin intermediul hormonilor autoproduși a căror efecte conduc către o viață plină de emoție și plăceri.

Alt sezon, alt décor

Am dori să dăm un nou look decorului de interior, să aducem prospeţime în casa noastră. Magenta, culoarea anului, a fost o alegere bună pentru sezonul rece dar acum ambianţa creată de ea este greoaie. O renovare ar putea fi luată în considerare. Dar timpurile sunt grele, preţurile materialelor au explodat, meseriaşii solicită şi ei tarife mult mai mari şi nici nu suntem dispuşi la şantiere de durată care să ne strice complet confortul.

Ce este de făcut? Există şi soluţii economice, întregul decor poate fi schimbat chiar şi prin simpla mutare a pieselor de mobilier. Desigur am dori însă o schimbare radicală a ambianţei. Putem realiza acest lucru dar este nevoie ca înainte să avem un concept care să implice schimbarea stilului. Recomandarea specialiştilor este ca refacerea decorului să fie făcută în living şi extinsă apoi doar dacă sunt posibilităţi.

Mizaţi pe materiale textile şi o paletă de culori proaspete

O bună idee pentru o renovare cu bani puţini este să mergem pe stilul boho. Acesta este de fapt mai mult o concepţie care are la bază un stil de viaţă mai boemă, fără îngrădiri şi reguli fixe. O masă de cafea poate fi înlocuită de o tavă metalică mare plasată pe un puf.

Folosirea creativă a materialelor textile şi accesoriilor în designul de interior este esenţială în stilul boho. O canapea veche poate deveni un centru de atracţie alături de fotolii şi scaune tapiţate cu ţesături colorate şi atrăgătoare cu modele interesante.

Ocazional, pot fi adăugate obiecte lucrate de mână, împletituri sau obiecte din lână iar plantele sunt nelipsite şi în număr mare. Foarte uşor poate fi adăugat puţin glam, folosind de exemplu câteva tuşe aurii în décor.

Altă soluţie pentru schimbarea decorului, desemenea nu foarte costisitoare, este revopsirea pereţilor. Există astăzi vopsele care se aplică foarte uşor şi nu necesită un adevărat şantier. Se poate merge şi numai pe vopsirea unui perete, nu a întregii încăperi.

Pentru culorile din interior sunt recomandate tonuri calde: bej, portocaliu, maro, galben însorit și o paletă vastă de nuanţe albastru. Piesele pestrițe cu un plus de suflet sunt expuse ici și colo ca o tușă finală.

Nuanţe pastelate, tonuri macarons

Acestea oferă un sentiment de calm și liniște, precum și de prospețime. Astfel sunt extrem de potrivite pentru designul interior, fie că este vorba de pereți, mobilier, accesorii şi în special materialele textile din casă.

Culorile pastel oferă caracter unui spațiu şi deasemenea pot să creeze un echilibru plăcut. Un alt avantaj este că folosirea nuanțelor pastelate la interior fac ca acesta să pară mai deschis, mai larg, ceea ce face ca acestea să fie tot mai mult folosite pentru renovare. Cele mai populare nuanțe pastelate sunt roz, albastru deschis, culoarea lavandei și verde moale deschis.

O variantă modernă a culorilor pastelate, foarte folosită în decorurile contemporane este reprezentată de nuanţele macarons. Foarte importantă este şi combinarea acestor nuanţe.

În stilul amintit o idee mai îndrăzneaţă dar cu efect foarte spectaculos este folosirea la tapiţerie a unui model special, de exemplu, dungi alb şi negru în combinaţia cu nuanţele pastelate.

Iată în continuare şi alte câteva exemple care ar putea să vă inspire :

Foto: Pinterest

1 thought on “Renovare de primăvară cu bani puţini 

Comments are closed.