Sunt multe tendinţe în domeniul designului de interior iar deşi astăzi amestecul acestora se poate observa în majoritatea proiectelor abordate de designeri, totuşi se pot identifica stiluri proprii. Multe dintre acestea datează de mai mult timp, cum este stilul clasic, despre care se spune că nu se demodează niciodată sau, din contră, mai noi, cum este stilul industrial. Toate aceste stiluri coexistă şi, fiecare, reprezintă preferinţa diferitelor categorii de proprietari. Cei mai în vârstă preferă stilul clasic, mulţi tineri au ca preferinţă stilul boem sau cel industrial, în timp ce persoanele de vârstă medie au deseori înclinaţie către stilul minimalist.
Dar care sunt în momenul de faţă cele mai stilurile cel mai frecvent abordate de către designeri, desigur în funcţie de cerinţele beneficiarilor? Pentru a afla un răspuns cât mai aproape de realitate, putem să investigăm proiectele de interior expuse pe cea mai populară platformă, şi anume Pinterest. Astfel vom constata că stilul boem precum şi cel maximalist sunt cele mai frecvente abordări în designul de interior.
Stilul bohemians în preferinţele tinerilor
Stilul boem, referit mai nou sub numele de stilul boho sau bohemians se referă la un gen foarte colorat şi fără nici un fel de reguli sau prejudecăţi, o libertate totală. Unii trendsetteri care au promovat stilul boho la începutul apariţiei sale au asociat termenul cu cuvântul şic. Este abordat în special de către tineri care doresc să trăiască fără îngrădiri. Mai greu se poate aplica unei întregi case sau apartament, exemplele care ni se oferă au în vedere practic o singură încăpere, şi aceea nu foarte spaţioasă. De multe ori aceasta este foarte colorată şi destul de “îngrămădită” cu numeroase obiecte, din care nu pot lipsi cele vintage.
Proiecte de design interior stil bohemians
Stilul a revenit şi mai mult în centrul atenţiei în perioada pandemiei. Fiind nevoiţi să stea în casă, mulţi tineri au început să îşi amenajeze cu idei proprii locuinţa, iar modul în care realizau acest lucru era mai degrabă legat de stilul boho. Această tendinţă, numită cluttercore a fost apreciată şi îmbrăţişată de generaţia Z. Deşi tendinţa a fost primită destul de bine în societatea occidentală, şi nu numai, invocându-se imaginaţiei tinerilor, rezultatele au fost mai degrabă triste. Amenajări îmbâcsite, obositoare, asocieri aberante de idei şi obiecte, idei mai mult decât îndoielnice care, toate, dovedeau rezultatele atunci când cei care nu au habar şi nici şcoala şi cultura necesară încearcă să realizeze anumite lucrări care necesită profesionalism.
Amenajări tip cluttercore
Totuşi, tendinţa nu a trecut neobservată şi, pe baza interesului manifestat de numeroşi tineri, mulţi designeri au preluat mai multe idei şi au început să realizeze proiecte în acest stil.
Balcoanele se pretează foarte bine stilului bohemians
Cum în marea majoritate a cazurilor, balcoanele sunt spaţii cu dimensiuni reduse, acestea pot deveni oportunităţi bune pentru aplicarea stilului boho în amenajarea lor.
Amenajări de balcon în stil bohemians
Stilul maximalist, preferat pentru proiectele scumpe
În cazul caselor precum şi al apartamentelor mari şi cu tavanul înalt, proprietarii cu dare de mână au ca preferinţă stilul maximalist. Şi în ţara noastră întâlnim nu de puţine ori proiecte de design interior în stil maximalist. Acesta se axează pe o bogăție de elemente, texturi și culori, toate îmbinate într-o manieră personală. Maximalismul se asociază cu concepte precum eclectism, grandoare și personalizare a spațiului prin design.
Proiecte de amenajare în stil maximalist
Sunt amestecate culori, modele mari și îndrăznețe, elemente decorative opulente, patternuri contrastante (forme geometrice, florale, abstracte etc.), aducându-se astfel designul interior la maxim.
Foto: Pinterest
You may also like
1 thought on “Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior”
Comments are closed.
VJWNekMzcb