Deși sunt sute de case vechi în ruină, primarul sectorului 1 a taxat doar 13 

Comentarii privind hotărâri de majorare a impozitului pe clădiri de către
primării pentru casele care prezintă pericole

Chiar și o scurtă plimbare prin cartierele vechi ale Capitalei ne oferă trista priveliște a unui număr extrem de mare de case în stare foarte proastă, nu numai cu tencuială căzută, iar această situație se regăsește în mai toate orașele din țară.

Este vorba despre case vechi și din păcate chiar în zone centrale și semicentrale iar multe dintre acestea au o frumoasă arhitectură. Tencuiala este căzută sau pe cale de a cădea precum și părți ale unor decorațiuni de pe fațade, ceea ce pune în pericol atât trecătorii cât și persoanele care locuiesc în aceste case. Desigur nu este vorba numai de tencuială, întreg aspectul este deplorabil.

Case vechi degradate și părăsite pe Calea Griviței, nr. 125 și 119. Nu apar pe lista Primăriei sectorului 1 cu clădiri cu impozit mărit

Pereții sunt murdari și prezintă igrasie, burlanele sunt căzute, streșinile dacă mai există sunt găurite, ferestrele sunt rupte, geamurile sparte – sunt numai câteva aspecte dar lista poate fi continuată. Multe sunt cazuri cu acoperișurile sparte, cu părți din structură dărâmate. Altele sunt pur și simplu în colaps și se pot oricând prăbuși efectiv.

Clădirea în stil Art Deco a fostului hotel Dunărea și apoi a magazinului Sora apare pe lista clădirilor cu cel mai mare impozit mărit pe anul 2025 (doar casa de pe strada Panait Istrati nr. 50 mai are oastfel de creștere a impozitului): creștere 500%

Toate aceste clădiri afectează nu numai siguranța cetățenilor dar și vizualul, și așa destul de șifonat al orașului. Este interesant faptul că, deși dintre aceste clădiri au însemnul de “Risc seismic” sunt și cazuri în care această atenționare nu există deși acestea prezintă părți deja dărâmate. Mai mult, sunt astfel de case în stare critică care sunt pur și simplu PĂRĂSITE.

Bloc vechi degradat pe strada Popa Tatu

Și astfel de cazuri nu sunt chiar puține, ele întâlnindu-se char în zone centrale ale Capitalei, cartiere care în perioada interbelică erau considerate speciale și cochete și care acum dispar în urma indolenței administrației. În publicația noastră am semnalat că în perimetrul Gara de Nord, Calea Griviței, Buzești și Popa Tatu există nu mai puțin de 15 astfel de clădiri, case și blocuri părăsite, alături de alte zeci de case care necesită urgentă renovare.

Cum s-a ajuns în situația asta?

Instaurarea regimului comunist în țară a însemnat între altele și naționalizarea caselor, acestea intrând în proprietatea statului reprezentat de primării și fiind administrate de unități de tip ICRAL. Acestea aveau obligația de a întreține, repara, renova, eventual consolida aceste imobile având la dispoziție pentru lucrările de acest tip   resursele necesare provenite din chiriile obținute pe întreaga perioadă de jumătate de secol. Doar după dezastruosul cutremur din anul 1977  ICRAL a renovat câteva clădiri, lucrările rezumându-se însă numai la tencuieli și vopsitorie a fațadelor, după 1990 identificându-se câteva sute de clădiri care necesitau consolidare.

Clădirea fostului cinematograf Marconi (Dacia în timpul perioadei comuniste) în stil Art Deco cu o frescă de mari dimensiuni pe fațadă, situat pe Calea Griviței nr. 137, a fost retocedat și este într-o stare avansată de degradare ce nu mai are acoperiș, o ruină și un pericol pentru trecători. Nu se regăsește pe lista clădirilor cu impozit mărit

După Revoluție, o parte din casele naționalizate au fost cumpărate de chiriași iar altă parte au fost retrocedate foștilor proprietari în urma unor procese care au durat în unele cazuri zeci de ani. Statul a considerat că s-a făcut dreptate și toată lumea a fost mulțumită. În realitate a fost mai degrabă o păcăleală. Pentru foștii proprietari, acestora li s-a luat o casă în stare bună și li s-a dat înapoi cu o uzură de cel puțin 50 de ani. În plus, multe din aceste case au fost modificate la interior de chiriași (chiar și un apartament fusese închiriat mai multor familii care aveau la dispoziție o singură baie și o singură bucătărie, de exemplu). După perioada comunistă, acești oameni nu mai aveau resursele financiare necesare în vederea unei renovări sau consolidări.

În ceea ce privește chiriașii deveniți proprietari, chiar dacă prețul achiziționării era mult sub cel al pieței, aceștia nu au fost înștiințați despre viciile ascunse ale construcțiilor (structura de rezitență), fapt pedepsit de lege. “Ne-au păcălit, nu ne-au spus la cumpărare că este vorba despre o casă de patrimoniu”. Așa se plângea un fost chiriaș devenit proprietar al unei case de pe Calea Griviței care nu putea să obțină prețul dorit de la un investitor interesat de fapt de teren și care intenționa să demoleze construcția.

Clădire cu cariatide pe Bulevardul Buzești în apropiere de intersecția cu Calea Griviței. Bucăți din statui s-au desprins căzând pe trotuar iar alte părți din ele și din tencuială stau să cadă. Clădirea nu se află pe lista caselor cu impozit mărit.

După ce a reușit să scape mai multe case vechi de la demolări, Nicușor Dan a înființat asociația “Salvați Bucureștiul”, având ca temă principală tocmai păstrarea și renovarea caselor vechi. Ajuns Primar General a uitat de promisiuni și, după cum arată,  a “salvat” de tot  Bucureștiul.

Ce se poate face?

Plecând de la ideea că proprietarii sunt responsabili de starea locuinței, aceștia trebuie să asigure întreținerea corespunzătoare și renovarea acolo unde este cazul. În condițiile date în care clădirea reprezintă un pericol, proprietarii pot fi constrânși să realizeze acest lucru. În acest sens, primăriile au ca pârghie creșterea impozitului pe clădiri și chiar aplicarea de amenzi. Mai mult decât atât, conform legii, proprietatea poate fi confiscată dacă valoarea impozitului datorat depășește jumătate din valoarea acesteia. Această ultimă măsură poate părea exagerată mai ales că nu puține sunt cazurile în care proprietarii nu dispun de mijloacele necesare renovării și/sau consolidării, aceste lucrări putând fi foarte costisitoare. Aceasta mai cu seamă în situația în care clădirea este încadrată în categoria celor de patrimoniu sau este într-o zonă protejată iar demolarea interzisă. În acest caz lucrările și materialele folosite trebuie să îndeplinească norme speciale. Proprietarilor nu le rămâne decât posibilitatea de a vinde proprietatea și să reducă prețul până reușesc tranzacția.

Clădire istorică pe Calea Griviței nr. 115 care a fost mult timp folosită în timpul perioadei comuniste de Administrația financiară a primăriei sectorului 1. A fost retrocedată și predată proprietarului uzată, degradată și cu interiorul modficat. Este trecută pe lista clădirilor cu impozit mărit cu 200%

Situația este destul de complicată. În realitate, atunci când clădirea este într-un stadiu avansat  de degradare și în pericol de a se prăbuși (case părăsite) proprietarii vând cu prețuri foarte scăzute. Nu puține sunt cazurile în care rechini imobiliari cumpără astfel de proprietăți plasate în zone foarte bune, fiind interesați de fapt  de terenul aferent. Neobținând autorizație de demolare (zone protejate, clădiri de patrimoniu), ei lasă clădirea în paragină și să se păbușească, eventual un cutremur.

Sunt exemple punctuale în care măsurile de creștere a impozitului pe clădirile care necesită renovare au fost aplicate. În Oradea practic toate casele vechi sunt renovate și nu numai că siguranța locatarilor și a trecătorilor este foarte bună dar turismul are o creștere accentuată, ceea ce aduce venituri suplimentare la bugetul de stat. Și la Baia Mare se pare că au fost luate câteva astfel de măsuri cu același succces. Este deci o întrebare evidentă de ce astfel de măsuri nu sunt aplicate și în alte orașe mari cum este cazul în special al Capialei.

Primarul sectorului 1 a mărit impozitul pe 2025 pentru 13 clădiri cu  valori  între 100% și 500%

Acesta este știrea apărută la sfârșitul anului trecut în presă, conform unui comunicat al primăriei secorului 1 din București în care este oferită și lista cu aceste clădiri. Desigur, la prima vedere, măsura este salutară și orice poate spune că este bine că a început și în Capitală. Numai că… În București și inclusiv în Sectorul 1 sunt zeci și sute de astfel de case în paragină care necesită grabnic renovare.

Clădire pe strada Popa Tatu nr. 63, colț cu strada Horațiu. După cum se poate observa în fotografie, casa nu este foarte degradată, cel puțin în comparație cu multe alte case vechi. La parter fațada a fost reparată și revopsită. Pe lista Primăriei sectorului 1 apare cu impozit mărit cu 200% locuința apartamentul 1 de la etaj de la această adresă.

Clădire în ruine pe strada Popa Tatu nr. 67. Nu apare pe lista primăriei sectorului 1 cu impozit mărit.

Așa cum am arătat cu exemple și în publicația noastră multe astfel de case nu numai că sunt în ruină dar sunt și părăsite. Iar dintre acestea extrem de puține se regăsesc pe lista menționată. Se nasc în mod natural mai multe întrebări: cum au fost alese clădirile pentru majorarea impozitului?; cum au scăpat neimpozitate clădiri aflate într-un grad înaintat de degradare?, dar cele părăsite?; care au fost criteriile de selectare precum și care au fos cele pentru stabilirea procentul de creștere a impozitului? Vom vedea, de exemplu, cazul unei clădiri pentru care impozitul a fost crescut doar pentru un apartament.

Resturi de ruine din apropierea Pieței Matache pe Bulevardul Buzești rămase în urma demolărilor în urmă cu 13 ani. Resturiel de case rămase mai ai proprietar sau ele sunt acum în proprietatea statului? Cine răspunde de ele? Cine plătește impozit pe teren? Dacă statul este proprietar, de ce nu este folosit terenul după atât de mulți ani?

Menționăm toate aceste deoarece orice ceățean poate vedea cu proprii ochi nenumărate imagini sumbre ale caselor degradate, ceea ce ne conduce la concluzia că actualele măsuri nu reprezintă un început de felicitat ci mai degrabă praf în ochii locuitorilor. Oricum, noi punem la dispoziție numeroase exemple de astfel de clădiri care nu apar pe lista cu impozite mărite de la Sectorul 1. Deocamdată ne rezumăm doar la un mic perimetru menționat la începutul articolului din care se regăsesc pe lista primăriei doar 4 clădiri.

Case degradate pe porțiunea Căii Griviței între numerele 119 și 137

Nu putem să trecem cu vederea zona din proximitatea Pieței Matache precum și cea de pe Calea Griviței între numerele 119 și 137. Pe această ultimă porțiune cu 8-9 case vechi, 4 sunt sunt părăsite, una este renovată, una este demolată iar restul sunt în ruină. Din cele 7 case complet degradate nici una nu se găsește pe lista primăriei.

Teren și coșmelii pe locul fostei Hale Matache, demolată în urmă cu 13 ani. Deși nu sunt multe parcări în Capitală, primăria nu este în stare să amenajeze acest loc liber, o adevărată enclavă plină de mizerii.

ATENȚIE! Fotografiile prezentate nu cuprind îndeajuns mizeria și detaliile ruinelor caselor dar vizitarea locurilor menționate vă poate afecta emoțional!

Foto: Ion Diamandi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *