Contraste incredibile pe Calea Griviţei

Mai multe articole au fost publicate referitor la numeroasele case în ruină şi abandonare în zona Gării de Nord, în special pe Calea Griviţei.

Un articol foarte interesant aduce noi mărturii şi detalii despre clădirea Cinematografului Marconi, emblematică pentru stilul Art Deco şi care actualmente este complet distrusă, pericol public şi lăsată în cea mai neagră mizerie.

Şiruri întregi de mai multe case în ruină şi părăsite pe Calea Griviţei

Sunt cel puţin 15 case complet ruinate şi abandonate pe Calea Griviţei.

Un detaliu mai puţin relevat de către aceste articole este legat de contrastele incredibile  pe care le întâlneşti la tot pasul pe această arteră, elegantă în trecut iar astăzi plină de case ruinate, resturi de la demolări, spaţii goale dar şi clădiri moderne.

Noul bloc de birouri The Mark, faţa în faţă cu un şir de 5 case în ruină

Lipit de casa cu cariatide, total degradată, se găseşte în contrast flagrant un bloc de birouri de sticlă şi metal gri atracit

Iată că am şi punctat unul dintre contrastele amintite: lângă clădiri interbelice în ruină, unele cu arhitectură de valoare, se înalţă blocuri moderne de birouri cu multe etaje, gri sau negre, din sticlă şi metal.

După intersecţia cu Bulevardul Buzeşti, pe o porţiune cât o staţie de autobuz, până unde începe Bulevardul Dacia, se întâlnesc câteva blocuri interbelice cu arhitectură în stil eclectic, cu influenţe franceze, care, în ciuda vechimii, a intervenţiilor nefericite cu ferestre termopan de culoare albă şi unităţi exterioare de de aer condiţionat pe faţade demonstrează încă eleganţă. Un alt contrast, aceste clădiri fiind situate lângă alte case care arată deplorabil.

Din păcate şi în această zonă se întâlnesc case în demolare sau case părăsite în ruină, deşi se află într-o zonă ultracentrală.

Clădiri în “Scara măgarului”, toate fiind grav afectate
Contrast: o casă renovată lângă una complet degradată
Etajul renovat al Clădirii Baia Griviţa (vândut de primărie şi schimbată destinaţia iniţială) este în contrast cu parterul, nerenovat. Lipită de această clădire istorică se află o altă clădire, în acelaşi stil arhitectonic, care este însă nerenovată.

Între alte contraste, se pot menţiona: regimuri de înălţime diferite, de la case parter, la blocuri de 6 etaje, clădiri una lângă alta, precum şi case renovate în imediata vecinătate a unora în ruine.

Foto: Ion Diamandi

1 thought on “Contraste incredibile pe Calea Griviţei

Comments are closed.