casa moderna

Casă ecologică, inteligentă, confortabilă şi spectaculoasă

Vila modernista spectaculoasa, P+1, de 370mp, pe un teren de 5700mp, un exemplu de eficienta energetica

Detalii care contează

Aamplasare casă: Ştefaneşti (Argeş), cartier Izvorani
TIPUL LOCUINŢei: Vilă
NIVELURI: P+E
NUMĂR CAMERE: 4 dormitoare
SUPRAFAŢĂ TEREN: 5700 MP
SUPRAFAŢĂ LOCUINŢĂ: 370 MP (fără terase)
ANUL ÎNCEPERII LUCRĂRILOR: 2015 (autorizarea)
ANUL FINALIZĂRII: 2017
PROIECT: arh. Cătălin-Paul COZMA, arh. Mihaela-Eliza BUZILĂ

“Reuşita proiectului s-a datorat şi faptului (destul de rar întânit la noi) că proprietarii ne-au dat mână liberă în alegerea soluţiilor. Au fost două variante complet diferite pentru proiect, în final s-a mers pe o a treia, rezultată din cele două, care a fost revizuită spaţial”

“Pentru noi, cea mai mare realizare este că am reuşit să producem o locuinţă în care beneficiarii să se simtă excelent. Chiar şi la un an după ce s-au mutat, ei tot mai descoperă unghiuri şi perspective surprinzătoare. Lumina de dimineaţă intră în casă pe unde nu se aşteaptă. Traseele funcţionale prin casă sunt gândite astfel încât, traversând spaţiile, oamenii se simt ca într-un film bun. Nu este o locuinţă care să fie gîndită ca un manifest, ca un statement de arhitectură avangardistă. Este o casă modernă în care să te simţi comod.” 

Povestea casei

Proprietarii au avut la dispoziţie o parcelă de teren foarte generoasă. Situată într-un frumos cadru natural cu pădure terenul se bucura şi de perspectiva asupra oraşului Piteşti. Familia tradiţională, cu un copil, şi-a dorit o casă modernă, comodă dar o casă deschisă, unde să le fie drag să trăiască. Deasemenea doreau să beneficieze de numeroase facilităţi care să le îmbunătăţească traiul de zi cu zi. Deoarece deseori primesc vizita bunicilor,  alte cerinţe au fost legate de mărimea casei. Aceasta urma să asigure şi confortul deplin al bunicilor. Şi aceştia solicitau priveliştea asupra Piteştiului.

Proiectul realizat de arhitecţi a prevăzut ca deschiderile mari vitrate să fie orientate spre sud şi să asigure o privelişte panoramică asupra oraşului. Conformarea spaţială şi structurală, precum şi soluţiile de izolare şi finisare alese au condus către a o eficienţă energetică sporită a casei. O centrală asigură controlul inteligent al consumatorilor, inclusiv colectarea apei pluviale şi udatul grădinii.

Pentru grădină, proprietarii au optat pentru o peluză întinsă de gazon. Deasemenea câţiva arbuşti şi copaci (doi pini, un brad şi un nuc) şi alei din piatră cubică mărginite de  tufe de trandafiri.

Organizare şi facilităţi

O atenţie deosebită a fost acordată organizării interioare a casei precum şi detaliilor de finisare şi construcţie. Au fost alese soluţii de calitate care asigură un confort maxim la interior şi facturi mici la întreţinere.  În acest scop a fost realizat în prealabil un studiu de eficienţă energetică.

În primul rând au fost luate în considerare cerințele obișnuite care generează volumul unei locuințe. Între acestea, cele care țin de orientare spre perspectivele favorabile precum şi cele de separarea funcțională a activităților (de zi, de noapte, dominante). În afară de acestea, clădirea a mai fost conformată spaţial şi pentru alte cerinţe.

În vederea acumulării de căldură în anotimpul rece a fost propusă o dezvoltare longitudinală a volumului construit. Deasemenea suprafețe vitrate maxime orientate spre sud. Pentru  evitarea supraîncălzirii în anotimpul cald s-a  propus ca suprafețele vitrate să fie retrase din planul fațadei sau să primească cîte o “caschetă” care să le umbrească.

Pentru micşorarea pierderilor de căldură în anotimpul rece, deschiderile către nord și vest au fost reduse la minim. Tot în vederea creşterii eficienţei termice, toate deschiderile au fost înzestrate cu rulouri termoizolante automate.

La structura casei s-a mers pe o soluţie mixtă de cadre de beton armat  şi zidărie portantă. Zidurile exterioare au ca structură o zidărie portantă din cărămidă la interior iar la exterior termizolaţia este dublată de un zid de 20 cm Ytong ancorat. Peste acesta s-a aplicat tencuiala decorativă Sto. Tâmplăria de calitate înaltă a fost furnizată de Reynaers şi Cortizo.

Scara din beton este placată cu lemn şi beneficiază de o arhitectură specială şi iluminată cu un sistem de spoturi în tavan şi la baza treptelor.

Eficienţă energetică

Din punctul de vedere al eficienţei energetice, casa a fost concepută pentru ca energia acumulată să fie conservată prin proiectarea anvelopantei. Astfel, pe lângă o rezistență termică crescută, eventualele schimbări bruște de temperatură de la exterior sunt compensate printr-o inerție termică crescută.

Pereții exteriori au fost realizați din zidărie dublă, cu termoizolația de 10 cm între cele două straturi de zidărie. Astfel se obține o rezistență termică în dreptul lamelelor structurale de beton armat (situația cea mai defavorabilă) de cel puțin 5,20 m2K/W.

Terasele au fost termoizolate cu polistiren în grosime de 20 cm, având rezistența termică de 6,25 m2K/W. Anvelopanta inferioară a fost termoizolată cu un strat de 10 cm de polistiren, așezat sub placa de beton slab armat. O atenție deosebită a fost acordată etanșeizării anvelopantei, atât la îmbinarea tîmplăriei cu zidăria, cât și la traseele instalațiilor care pătrund/ies prin anvelopantă. Pentru eficiența absobției de radiație solară, la pardoseli  a fost ales un finisaj de beton în culoare închisă.

Organizarea casei parter plus etaj a prevăzut un dormitor la parter pentru un părinte,  la etaj un dormitor pentru oaspeti, un dormitor pentru un copil şi un dormitor master. Fiecare dormitor are baie proprie.

Amenajarea la interior

Pentru mobilier, proprietarii au ales soluţiile oferite de Lemon Design şi de Zampieri pentru bucătărie. Rulourile exterioare şi drapajele de la interior au fost de la Roll Design.

Încălzirea este realizată prin pardoseală. Apa caldă menajeră este furnizată de 8 mp de panouri termosolare ultraperformante Hoval. Depozitare apei calde se face într-un puffer de 1200 de litri, sistemul de back-up fiind pe gaze naturale.

Răcirea se realizează prin panouri radiante în tavane Uponor, agentul termic fiind produs de o pompă de căldură. Ventilația se realizează printr-un sistem dublu-flux. Aerul viciat se extrage din băi și din bucătărie, trece printr-un schimbător de căldură aer-aer cu randament de 98% și se reintroduce, după ce a fost tratat și umidificat/dezumidificat și mixat cu aer exterior, în zonele de zi și dormitoare. Toţi consumatorii sunt legati la o centrală de control inteligent – rulouri ferestre, lumini, încălzire, răcire, colectare apă pluvială, sistem de irigații.

Băile sunt placate cu plăci ceramice. Ele beneficiază de cabine de duş moderne şi lumină zenitală prin intermediul unor puţuri de lumină plasate în acoperiş.

Pentru pardoseli a fost aleasă varianta de parchet triplustratificat recomandat în cazul soluţiei de încălzire prin pardoseală. Casa beneficiază şi de dotări wellness, un bazin Jacuzzi fiind plasat în grădină.