Licitaţie Artmark: colecții de avangardă

Joi, 25 iunie, Casa de licitaţii  Artmark organizează licitaţia unei colecţii de avangardă. Licitaţia va fi numai online şi va începe la ora 19. Licitaţia este apreciată drept cea mai importantă licitaţie de artă de avangardă până în prezent.

Opere de avangardă

Lucrare semnată de Victor Brauner

Revoluționară, avangarda a deschis noi drumuri în artă, iar acum, la această licitaţie, se prezintă în opere semnate de renumiți artiști: Victor Brauner, Marcel Iancu, Max Herman Maxy sau Hans Mattis-Teutsch.

Cri des Sirenes, Marcel Iancu, evaluată 300 – 400 euro

Impresionantei colecţii de avangardă i se adaugă la această licitaţie exemplare piese de grafică ale lui Pablo Picasso, Salvador Dali sau Henri Matisse, precum și celebre fotografii care ilustrează personalități ale istoriei sau afișe-simbol ale unor evenimente care au spart tiparele vremurilor.

Vedetele licitaţiei: opere semnate de Victor Brauner şi Marcel Iancu

Puk şi Hires, Victor Brauner, evaluare 3000 – 5000 euro

 

Cea mai mare colecție semnată Victor Brauner, pictor suprarealist originar din Piatra Neamț, este scoasă la vânzare, cu această ocazie.

Cea mai importantă operă – „Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde” (foto debut) este  estimată la 100.000-200.000 euro. Prețul de pornire în licitație este de 90.000 euro.

Lucrările semnate de Victor Brauner

Victor Brauner, lucrare evaluată la 800 – 1200 euro

Pictor suprarealist, originar din Piatra-Neamț, Victor Brauner este nelipsit din marile colecții muzeale de artă de avangardă. Lucrările sale sunt achiziționate în prezent pe piața internațională de artă cu valori record, de sute de mii de euro. Victor Brauner este pictorul român (necontemporan) ce atinge în străinătate cele mai înalte valori de tranzacționare. Astfel, lucrarea „Cazul straniu al domnului K” a fost adjudecată la Paris în 2003 pentru 700 000 de euro, iar pictura „Ultra-albastru biosensibil” a fost adjudecată în 2008, tot la Paris cu 550 040 de euro.

O capodoperă

Pictura reprezentând pe „Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde” este, probabil, cea mai importantă operă de Victor Brauner aflată în mâini private în România, aparținând perioadei suprarealiste românești, ce a durat până în 1930, anul emigrării sale la Paris – unde se consacră, curând, drept unul dintre cei mai importanți suprarealiști europeni.

Capodopera Geo Bogza arătând capului său peisajului cu sonde iese la vânzare prin licitația de pe 25 iunie laolaltă cu încă 30 de lucrări de Victor Brauner. Acestea sunt realizate în diverse tehnici, de la acuarelă la afiș la colaj la gravură, în cadrul uneia dintre cele mai valoroase colecții private de avangardă românească formate, și încă rămase în România.

Marcel Iancu, Da Da 54, evaluare 600 – 900 euro

Între cele nu mai puţin de 300 de piese din Licitația unei Colecții de Avangardă din 25 iunie se regăsesc şi multe lucrări inedite.

Max Herman Maxi, Personaj, evaluare 400 – 600 euro

Fotografii de epocă ale lui Brâncuși, din colecția criticului de artă Barbu Brezianu.

Apariții fotografice inedite ale artiştilor Jean-Michel Basquiat, Salvador Dali.

Lucrări semnate de Andy Warhol.

Afișele originale ale unor turnee Rolling Stones, Beatles, Pink Floyd, Queen, Bob Dylan etc.

Marcel Iancu, Citadina, evaluată 1000 – 1800 euro

Instantanee ale altor evenimente istorice și personalități celebre – Ernest Hemingway, Winston Churchill, Pele, Richard Nixon, Albert Einstein, Fidel Castro, Sophia Loren, Elvis Presley, etc.