De ce fenomenul Yo-Yo este periculos

“De-a lungul vieții, avem constant variații de greutate. Însă când acestea depășesc 5 kg, situația devine alarmantă”, Marilena Oprișanu, chef dietetician și nutriţionist holistic.

Unii îl ştiu, alţii nu. De aceea am abordat un specialist, Marilena Oprișanu, chef dietetician și nutriţionist holistic, www.holistik.ro care să ne explice acest fenomen, de ce este periculos, cum putem să-l evităm şi să ne ofere recomandări. Iată ce ne-a comunicat.

Înainte să urmați anumite diete restrictive sau să vă înfometați pentru a slăbi rapid, trebuie să știți despre efectul pe care aceste acțiuni îl pot avea: efectul Yo-Yo.

Jucăria Yo-Yo este formată din două discuri de plastic unite, prin al căror șanț trece o ață ce se răsucește în timpul unei mișcări de du-te vino. Nevinovata jucărie a căpătat o conotație înfricoșătoare in jargonul nutriționiștilor explicată prin pierderea rapidă în greutate urmată de redobândirea kilogramelor pierdute imediat după încetarea dietei.

După ce ați slăbit excesiv in decursul unui singur an si reveniți apoi la vechile obiceiuri alimentare, se poate întâmpla ca acul cantarului să vă arate  o cifră chiar mai mare în următorii 2 ani. In acest caz, se pune întrebarea care a mai fost scopul dietei?

Din ce cauză apare fenomenul Yo-Yo?

Ciclicitatea în greutate, cum mai este denumit acest fenomen, apare în urma unor procese complexe din organism, la nivel metabolic și endocrin.

Leptina este un hormon secretat de celulele adipoase (grase), care inhibă pofta de mâncare. Atunci când grăsimea se reduce, se reduce și secreția de leptină. De aceea, senzația de foame nu mai este stăpânită.

Odată ce dieta este întreruptă, corpul încetinește procesele energetice pentru a păstra calorii mai mult timp. Astfel, apetitul este foarte crescut, iar arderea caloriilor devine foarte lentă și insuficientă. Așa se explică câștigarea mai multor kilograme decât cele pierdute.

Încetarea dietei restrictive poate duce la un apetit foarte puternic, deoarece apare sentimentul de libertate. După ce v-a fost interzis să consumați anumite alimente, sunteți tentat să vă bucurați de ele în cantități foarte mari, satisfăcătoare.

De ce este periculos acest fenomen?

Fenomenul Yo-Yo este urmat de anumite riscuri:

1.Fluctuațiile de greutate, colesterol, tensiune arterială și glicemie pot duce la boli cardio-vasculare, infarct de miocard și deces prematur

  • Creșterea excesivă în greutate poate dezvolta o rezistență la insulină și cauza diabet zaharat. Acest lucru se întâmplă din cauza fluctuațiilor mari ale glicemiei.
  • În procesul de slăbire rapidă, nu se pierde doar grăsime, ci și masă musculară.. Așa se explică aspectul flasc al membrelor sau aspectul obrajilor căzuți . 
  • Frustrarea provocată de creșterea ulterioară în greutate duce la stres și depresie. Mai mult decât atât, stresul poate duce la apariția bulimiei și anorexiei, mai ales în rândul adolescentelor.
  • Slăbirea rapidă și îngrășarea excesivă pot afecta rinichii, Litiaza renală (pietre la rinichi) poate fi una dintre posibilele afecțiuni ulterioare acestui fenomen.
  • Dietele restrictive pot afecta grav microflora intestinală. Din această cauză, pot apărea anumite boli sau tulburări digestive.

Cum prevenim fenomenul Yo-Yo?

Un stil de viață sănătos pe perioadă lungă și constantă previne cu succes toate  efectele negative asupra organismului. 

Nu aveți neapărat nevoie de o dietă standard. Începeți prin a elimina obiceiurile alimentare nesănătoase. Schimbați-vă alimentația pe termen lung prin renunțarea, în primul rând, la alimentele care reprezintă bombe calorice, cum ar fi cele de tip fast-food. Reduceți consumul de grăsimi trans obținute prin prăjirea uleiurilor, dar și de produse intens procesate industrial (sucuri, sosuri, prăjituri și alte produse cu termen foarte lung de valabilitate).

Diversificarea alimentației este importantă. Dacă eliminați anumite tipuri de alimente din dietă, este posibil să vă confruntați ulterior cu deficiențe digestive sau probleme metabolice.

Stilul de viață sănătos presupune și un mod de gândire optimist și o motivație pentru schimbare. 

De asemenea, sportul și odihna activă trebuie să facă parte din activitățile zilnice.

Dacă v-ati pierdut motivația după lungi episoade de cure nereușite sau dacă mâncați compensator, consultarea unui psiholog și a unui dietetician poate fi de mare ajutor.