Spathroom: wellness doar pentru sine

Ușa băii se închide. Acum este timpul pentru relaxare și nevoia de a ajunge la sine – departe de agitația vieții de zi cu zi. În “spathroom”, punem capăt stresului și ne răsfățăm cu ceva lux în propria noastră casă.

 Privind înapoi în istorie, o baie privată era un lux pur în sine. În timp ce primele băi moderne cu apă curentă au apărut în secolul al XIX-lea, majoritatea europenilor aveau propria baie integrată în propriul apartament abia în secolul al XX-lea.

Hamam-ul sau baia turcească reprezintă o sursă majoră de inspiraţie pentru procedurile din băile contemporane

În ţara noastră după Primul Război Mondial, numărul celor care își puteau oferi o baie cu cadă/duș în casă era încă destul de redus. O statistică de din 1939 arată că pentru multe gospodării din București, vechiul puț rămăsese singura sursă de apă. În această situație, băile publice au avut nu numai un rol important de igienizare cotidiană, ci și de socializare.

În primele civilizații avansate din Grecia, în Imperiul Roman, precum și în Hamam-urile din Orientul Mijlociu, intimitatea nu era cel mai important aspect al locuirii. Oamenii au socializat și chiar discutau afaceri în timp ce se bucurau de aburul fierbinte. Așadar, baia este un loc cu o tradiție îndelungată și o misiune clară: îngrijirea și regenerarea corpului. Modul în care s-a realizat acest lucru a fost întotdeauna supus obiceiurilor, tradiţiilor, cerințelor și posibilităților tehnice ale vremii. În ultimul deceniu, baia a devenit însă din ce în ce mai mult un loc în care oamenii vor să petreacă mai mult timp. Nu numai pentru îngrijirea dentară și pentru duș, ci și pentru ceva mai mult: baia a evoluat pentru a deveni un paradis de pace și o oază de wellness în cei patru pereți. Tendința s-a intensificat atunci când băile publice, spa-urile și băile termale au fost închise în timpul pandemiei de Covid. Retragerea forțată în sfera privată este acum urmată de un nou imbold de a se retrage și de a lăsa lumea în afară.

Bun venit în spathroom!

Wellness în propria baie – asta reprezintă combinația dintre “spa” și “baie”. Dar ce înseamnă de fapt “spa”? Există diferite abordări ale acestei întrebări: Cea mai probabilă explicație este că orașul balnear tradițional Spa din Belgia, cu izvoarele sale minerale care au fost folosite încă din secolul al XVI-lea, a inventat termenul. Unii susţin cuvântul din traducerea latină a “sănătăţii prin apă”: Sanus Per Aquam, Salus Per Aquam sau Sanitas Per Aquam. Sau se bănuiește originea la timpul trecut a verbului latin pentru „a curge înainte”: „sparsa”. Asta ar avea sens deoarece  primele băi au fost construite lângă apă curgătoare. Taducerea, “sănătate prin (cu ajutorul) apei”, ne demonstrază că în această categorie pot fi adunate mai multe metode de relaxare ce au ca “personaj” principal apa. Și în spathroom, apa rămâne un element central. În cele din urmă, astăzi este la fel ca pe vremuri: cei care merg la baie vor să zăbovească și să facă ceva bun pentru ei înșiși și pentru sănătatea lor.

O baie relaxantă

De la cele mai simple, ca o baie relaxantă cu săruri (diferenţiate ca efect), ce pot include un peeling corporal şi un masaj uşor, la cele complexe, băile cu hidromasaj sunt experienţe de neuitat acasă sau în cadrul unor centre specializate care oferă circuit integral SPA. Ce presupune acesta?

O îmbinare de tratamente variate şi un “curs” intensiv de relaxare, ca şi o importantă componentă de lifestyle. Între acestea, puteam enumera băile cu abur, masajele, împachetările, ungerile cu uleiuri parfunate, o baie finală cu apă rece. Toate urmate de o masă cu meniuri sofisticate şi sănătoase, de plimbări, etc.  

De ce anume  este nevoie pentru un spa acasă?

Dimensiunea sălii de baie creşte mai cu seamă că se presupun mai multe piese de mobilier, inclusiv de dimensiuni mari. Un pat în mijlocul încăperii devine ceva normal iar aceasta capătă şi caracteristici asemănătoare celor specifice livingului.

O tranziție fără probleme de la baie la zona de dormit devine din ce în ce mai importantă și, odată cu aceasta, confortul devine în centrul atenției: lavoarele devin bufete lungi cu vase atașate, căzile de sine stătătoare transmit o atmosferă familiară, iar decorațiunile, operele de artă precum și accesoriile oferă confort. Ele vin de preferință în culori moi –  domină albul, bejul și gri deschis. Evidențele sunt stabilite de variații pastelate de culori din natură: verde ca pădurea și albastru ca marea.

Accesorii pentru baie. Produse de firmă prezentate la ultima ediţie a târgului AMBIENTE, cea mai importantă manifestare în domeniul bunurilor de larg consum pentru casă.

1 Coş de rufe; 2 poşetă pentru cosmetice; 3 accesoriu pentru ustensile de baie; 4 coş; 5 distribuitor de prosoape de hârtie; 6 dozator de săpun și vas de săpun.

În spathroom, suprafețele din lemn contrastează cu suprafețele ceramice ale chiuvetelor, căzilor și toaletelor. Faianţa şi culorile metalice calde îşi fac apariţia, în timp ce produsele din răchită impresionează printr-o atingere moale. Toate simțurile trebuie antrenate și, astfel, în baie este introdusă o varietate de produse: sisteme audio pentru muzică de fundal, surse plăcute de lumină, lumânări parfumate și perii blânde pentru masaje relaxante. Iluminatul este important iar tendinţa pentru lux se manifestă prin folosirea candelabrelor, deja familiare în spaţiul de baie.

O altă tendinţă este mutarea funcţiunilor casei în exterior, în mijlocol naturii, atunci când clima permite sau în sezonul cald. Baia nu face excepţie. În sezonul rece, însă, apropierea de natură se face simţită prin apelul la plante – este o listă a celor care le place şi absorb umezeala.

Ordine şi calm

Ordinea exterioară aduce calmul interior. Curățarea regulată a produselor cosmetice și a articolelor care sunt utilizate rar reduce haosul din baie. Ceea ce rămâne este depozitat în afara vederii.

Cu toate acestea, elementele esențiale precum coșurile de gunoi și periile de toaletă se găsesc încă în noua zonă de confort. Cu designul lor simplu, se retrag vizual și se îmbină armonios în designul general. Dacă în apartamentele mici baia este și spălătoria, merită să investiți nu numai în coșuri frumoase de rufe, ci și în ajutoare originale. De exemplu, uscătorul de tavan  este inovator și economisește foarte mult spațiu.

Baia ca o oază în viața de zi cu zi

În spathroom, totul se concentrează în întregime pe nevoile proprii. Mai mult, viața rapidă fără pauze  nu mai este la modă.

Cei care muncesc mult și sunt în mișcare au nevoie de momente de recuperare. În baie nu este neapărat nevoie de opulență, chiar dacă căzile cu hidromasaj sau îngrijirea luxoasă a pielii sunt cu siguranță la mare cerere. Concentrarea pe elementele esențiale promovează minimalismul în design și sustenabilitatea și apropierea de natură în ingrediente și materiale.

Căldură şi parfumuri liniştitoare

După baie sau duș, uscarea cu un prosop pufos și apoi îndreptarea către canapea într-un halat de baie este o adevărată plăcere.

Tocmai micile facilități fac starea de bine şi să te simţi perfect: un ulei de corp cald, câteva picături de parfum pe piatră de lavă fierbinte și sticla cu apă caldă în format de lux  – momentul spa este perfect.