Top tendinţe pentru interior

Alături de termenul cozy, obiectele şi accesoriile decorative sunt din nou la modă. Mic, natural, nepretenţios, uneori neobişnuit, coexistenţa între stilul modern şi cel traditional, aceste sunt ingredientele propuse.

Sunt căutate obiecte şi în special mobilier din materiale naturale, cu autenticitate şi având în spate o poveste. Covoarele revin în modă, în topul preferinţelor situându-se cele de inspiraţie tradiţională, lucrate manual. Tendinţa către  decorare a atras rapid după sine apariţia de piese de mobilier care oferă un loc perfect pentru decoraţiile potrivite.

Piesele de mobilier sunt însoţite de decoraţiuni şi accesorii

Nu mai sunt expuse piese de mobilier singulare cu un look curat. Acestea sunt acum însoţite şi decorate de diverse accesorii. Un bol sau o lumânare însoţesc o măsuţă de cafea în timp ce cărţi elegant copertate umplu rafturile bibliotecilor alături de o vază cu flori.

Ideile prezentate se regăsesc şi în magazine iar în prezent se constată că locul celor specializate (de exemplu, cele de mobilier sau cele de obiecte din sticlă şi ceramică) a fost luat de concept store-uri sau  magazine în care se regăsesc numeroase segmente de articole: de la mobilier la porţelan, de la servicii de masă la flori şi până la accesorii lifestyle sau de cafea. Deseori magazinele online, în mare dezvoltare, prezintă piesele demobilier într-un context, deasemenea însoţite de deoraţiuni şi accesorii.

Moda retro

Expresie a credinţei în progres şi prosperitate care defineşte familia tradiţională, mobilierul anilor ’50 revine deasemenea la modă. Reeditarea acestui stil caracterizat prin lemn preţios închis la culoare, piele, alături de piese din plastic în forme reduse şi culori vesele, cunoaşte în prezent un deosebit succes înregistrat de companii precum Vitra, Molteni, Thonet sau  Walter Knoll.  Tendinţa retro se resimte nu numai în acest fel.  În prezent ideile de mobilier şi decoraţiuni realizate din nuiele împletite, răchită, ratan, bambus sau piele prin tehnici artizanale sunt preluate de designeri care le adaugă un look contemporan.

Ca exemplu, cunoscutul designer Sebastian Herkner a colaborat cu artizanii locali cunoscători ai stilului  Momposino din regiunea caraibeană a  Columbiei  şi a realizat scaune din fibre, plastic şi oţel în culori vii. Colecţia Caribe a fost lansată de Ames la târgul imm.

Piesele de mobilier, obiecte de arhitectură

Creativitatea nu mai cunoaşte limite, în ceea ce priveşte piesele de mobilier. Acestea devin obiecte speciale de design, cu forme şi culori neortodoxe. Mesele pot fi privite ca sculpturi moderne, fotoliile, obiecte abstracte cu funcţionalitate de şedere, mobilierul despărţitor, instalaţii fascinante.

Utilizarea de materiale noi ca poliuretanul şi corianul precum şi a tehnologiilor 3D permite apariţia de piese de mobilier cu forme sculpturale şi organice. Mobilierul clasic este reinterpretat, deseori accentuându-se artistic formele sale caracteristice. Designerii Doshi Levien s-au inspirat din fotoliul de ratan Emmanuelle pentru designul scaunului Calla, lansat de Kettal.

Accesoriile şi decoraţiile de interior sunt în prezent tot mai mult produse pe baze ecologice iar acesta va fi în viitor un criteriu important pentru consumatori. Alături de mobilierul multifuncţional, piese de mobilier de dimensiuni reduse, cum sunt consolele, mini barurile sau rafturile sunt la mare căutare, la fel ca şi mobilierul de exterior, din ce în ce mai flexibil şi decorativ şi care poate fi utilizat cu succes şi la interior.

Interiorul se îmbracă în verde şi albastru

 Prin nominalizarea la titlul de „culoarea anului” de către Institutul Pantone, albastrul şi verdele devin teme majore pentru interioare. Verdele este culoarea vieţii, a speranţei, un simbol al vitalităţii şi o alternativă perfectă la maro sau negru pentru fundalul de contrast. De la verde iarbă până la verde mentă şi nuanţe de verde pădure şi petrol, toate sunt luate în considerare atât pentru culoarea de fundal, cât şi pentru cea de accent şi, mai cu seamă, pentru combinarea cu alte nuanţe.

Verdele induce în interior confort şi o stare de bine, indiferent că este folosit singur, cu rol de culoare dominantă sau în mai multe nuanţe. Un alt avantaj pe care îl oferă este faptul că poate fi combinat uşor cu alte culori. Astfel, alături de roz şi gri, aduce o notă de modernitate; în combinaţie cu albastru şi maro, produce un sentiment de calm; lângă roşu şi portocaliu, conferă expresivitate.

La rândul său, albastrul , culoarea anului 2020, este o culoare pe care te poţi baza, cu rezonanţe adânci, evocând cerul infinit şi marea. Induce o atmosferă de linişte dar şi încredere şi invitare la interconectare. Deşi este considerată a face parte din categoria culorilor reci, albastru este o culoare neagresivă. Psihologii susţin deasemenea că  ambientările în albastru limpezesc gândurile, îmbunătăţesc perspectiva şi deschid căi de comunicare

2 thoughts on “Top tendinţe pentru interior

Comments are closed.