Suprarealismul în designul interior

Promovat rar, manifestat  şi mai rar, suprarealismul există totuşi în materie de mobilier, decoraţii şi design interior. Se întâlneşte în case aristocratice  de oameni cu stare care vor să epateze şi să îşi demonstreze forţa şi avuţia în special în Franţa şi Marea Britanie.

Nu este astfel de mirare că oferte şi soluţii pentru astfel de amenajări se regăsesc la târgurile  Maison&Objet şi Decorex, două evenimente-cheie care adună, la Paris şi, respectiv la Londra, experţi în arhitectură şi design din lumea întreagă.

O tendinţă încadrată în megatendinţa mixului

Se poate spune că această tendinţă se încadrează în megatendinţa mixului, a stilului eclectic dar punctat cu decoraţii spectaculoase, extravagante şi scumpe, nu de puţine ori cu opere de artă  dacă se poate suprarealiste..

Un mix-and-match neaşteptat de stiluri şi reinterpretări oculte vine să înlocuiască minimalismul ultimilor ani. To each his own! Importantă este abilitatea de a ieşi în evidenţă. Colecţii impresionante de mobilier high-end, însoţite de cele mai diverse accente decorative, dau tonul interioarelor caracterizate de tendinţa suprarealismului..

Asemenea unor ucenici de-ai lui Dali, marile case de mobilier  reinventează clasicele principii de design. Se adaugă influenţe suprarealiste în propunerile de aranjamente de interior.

Linia, textura, culoarea, ritmul şi armonia se reunesc într-o dimensiune nouă. Neconvenţionalul se construieşte din juxtapuneri bizare de obiecte şi schimbări necongruente de scală. Câştigă teren abstractul şi geometria, iar mobilierul manufacturat, cu accente mid-century, se îmbină armonios cu elemente futuriste.

În general, tendinţa spre natural din ultimii câţiva ani cunoaşte  o schimbare de traseu. Nu este pronunţată în tendinţa suprarealismului. Însă poartă o îndrăzneală fără precedent şi ne aminteşte că putem jongla cu stiluri diferite, contradictorii chiar, fără a ne pierde personalitatea.

Excentric şi memorabil

Mobilierul adaugă un plus de dramatism în decor şi o doză de maximalism elegant. Imaginaţia atinge cote maxime şi scoate la iveală visuri îndrăzneţe.

Nici casele nu par să mai semnifice (doar) intimitatea căminului familial. Toate capătă înţelesuri noi, freudiene. Viitorul este însă câteodată şi despre curaj, spectacol şi neconvenţional.

Şi, în sfârşit, vine cu o abordare veche de când lumea, dar uitată între timp: activarea simţurilor. Astfel, interioarele prind viaţă şi trezesc emoţii, doar pentru că le privim, le atingem, le simţim.

1 thought on “Suprarealismul în designul interior

Comments are closed.