O casă contemporană în Africa de Sud cu de toate: inovaţie, lux, design

Motto: “Trendurile trec, stilul rămâne

Arhitectul Rudolph van der Meulen (membru al echipei Nico van der Meulen Architects) şi designerii de la M Square Lifestyle Necessities şi M Square Lifestyle Design au transformat o locuinţă veche parter din Oaklands, Johannesburg (Africa de Sud) într-una dintre cele mai spectaculoase case din lume.

Noua reşedinţă cu o suprafaţă de 692 mp este totodată practică şi versatilă. La construcţia casei au fost folosite atât materiale noi, sintetice, cât şi cele naturale. Astfel, pentru structura casei a  fost utilizat lemnul, betonul, cărămida şi piatra naturală.

Povestea casei

Proprietarul reşedinţei prezentate este o persoană dinamică, prietenoasă, ce apreciază un stil de viaţă high-class. Iritat de aspectul vetust al casei sale, proprietarul a cerut specialiştilor să îi transforme vechiul cămin într-unul confortabil, cu aspect ultramodern şi încăperi de dimensiuni mult mai mari.

Faţada cu garajul

Pentru ca locuinţa să se potrivească 100% cu firea beneficiarului, arhitecţii au remodelat casa într-un stil modern, urban. Acest sistem presupune un design simplu, despovărat de elemente inutile, dezvăluirea elementelor structurale, o arhitectură liniară şi planuri drepte, terase multiple în loc de acoperiş (poziţionate la niveluri diferite), suprafeţe vitrate culisante şi încăperi de dimensiuni mari – delimitate de diverse obiecte decorative şi nu de pereţi.  

Remodelarea construcţiei şi organizării casei

În procesul de remodelare a reşedinţei Mosi (locuinţă ce datează din anii ’50), arhitectul şi echipa de designeri au luat în calcul fiecare specificaţie a clientului.

Pe baza directivelor proprietarilor, specialiştii au construit o reşedinţă modernă, atemporală, cu un singur nivel şi camere spaţioase (înglobate perfect şi firesc în cadrul natural).

Nu există pereţi care să delimiteze spaţiile

 Noua locuinţă facilitează un flux neperturbat între încăperi, între exterior şi interior. Spaţiul interior este armonios împărţit între zonele private – cele patru dormitoare – şi sălile dedicate socializării şi activităţilor recreative.

Diningul pe terasă, spaţiul preferat al proprietarilor

Mai mult, fiindcă arhitectul a dorit un proiect versatil, care să suporte eventuale reconfigurări interioare şi extinderi pe verticală, construcţia a fost dotată cu terase necirculabile în loc de acoperişuri şi spaţii interioare largi, nedelimitate de ziduri.  

Deşi ansamblul presupune interconectivitatea spaţiilor locative, zonele private sunt clar delimitate de arealul folosit pentru socializare – cum ar fi camera de zi, terasele, zona de piscină – cu ajutorul unei platforme de trecere şi a unei instalaţii acvatice decorative.

Intrarea principală şi biroul – la care se accede din holul principal – sunt, de asemenea, separate de spaţiile private ale locuinţei. Iar pentru că proprietarul este un pasionat al stilului arhitectural urban – ce presupune dezvăluirea elementelor structurale ale unei construcţii –, zonele de divertisment şi de interacţiune sunt prevăzute cu o reţea de uşi stivuite şi deci expuse privirii trecătorilor.

O piscină cu luciu de apă (“overflow”) completează ansamblul arhitectonic

Casă eficient energetică

Ca majoritatea reşedinţelor ultramoderne, casa Mosi respectă principiile arhitecturii pasive. Casa prezintă, printre altele, o suprafaţă vitrată de dimeniuni mari, orientată către sud, uşi exterioare în număr redus şi un singur corp de clădire.

Prin arhitectura pasivă, specialiştii urmăresc creşterea eficienţei energetice a unui imobil, implicit simplificarea şi eficientizarea sistemelor de ventilaţie/încălzire a locuinţei. Pentru Nico van der Meulen Architects, designul durabil nu reprezintă doar un concept de luat în calcul în timpul lucrărilor de implementare a unui proiect arhitectonic, ci este un standard pe care orice construcţie, indiferent de destinaţia sa, trebuie să îl respecte.

Designul interior

Designul de interior se menţine în aceeaşi linie minimalistă, elegantă în care se înscrie şi proiectul arhitectonic; specialiştii au intenţionat să creeze o sinergie perfectă între arhitectura casei şi decorurile sale, motiv pentru care au acordat o atenţie maximă tuturor elementelor ornamentale, de la corpuri de iluminat, bufete, scări interioare până la bateriile din toalete.

Spaţiile interioare extrem de largi au fost echilibrate din punct de vedere vizual şi estetic prin introducerea unor piese de mobilier în nuanţe neutre, alternate de accesorii viu colorate – obiecte comercializate de companii italiene.

În mod deosebit, nuanţele neutre contribuie la crearea unui ambient cald, familial, relaxant; culorile aprinse – introduse în locuinţă, printre altele, prin canapeaua cu motiv floral şi alte piese de mobilier, prin accesorii şi obiecte de artă – însufleţesc atmosfera generală şi imprimă reşedinţei un aer vesel, exuberant.

Accentele de culoare sunt prezente îndeosebi în camerele de zi şi în zona de dining, în timp ce în dormitoare domină culori neutre, de pământ, dar şi nuanţe de verde, profund relaxante.

Combinaţiile de texturi sunt alese în mod inspirat de către realizatorii acestui proiect. Pardoselile preţioase din marmură, de un alb ireproşabil, sunt asociate cu pavaje din lemn stratificat în vederea dinamizării ansamblului.

Un placaj din travertin protejează şemineul reşedinţei. Interesant e că nuanţa travertinului se regăseşte în tabloul montat pe zidul diametral opus, fapt ce contribuie la conturarea unui cadru unitar, armonios, pe placul clientului.

Designul de interior pune în valoare spaţiile şi arhitectura construcţiei; totodată conferă casei un aspect atemporal, scopul principal al echipei de creaţie fiind, de fapt, ridicarea unei locuinţe care să îşi menţină şi peste decenii aspectul agreabil, intim, nobil.

Material realizat cu sprijinul Nico van der Meulen Architects

Foto: Barend Roberts şi David Ross