Interior cu personalitate pentru doi tineri proaspăt căsătoriţi

Personalizarea spaţiilor joacă un ro fundamental în succesul unui proiect de amenajare. Nu de puţine ori, rezultatul final, reprezintă, la rândul său, un interior încărcat cu personalitate. Este şi cazul pe care îl prezentăm.

Povestea casei

Beneficiarii, doi tineri proaspăt căsătoriţi, au dorit ca locul pe care în curând îl vor numi „acasă” să fie amenajat în stil clasic-contemporan, dar să nu fie prea serios, ci să aibă un plus de culoare, de viaţă.

Astfel, propunerea biroului de arhitectură Arhiand Studio a fost aceea de a îmbina elemente din diferite stiluri (baza rămânând clasică), cu scopul de a da personalitate fiecărui obiect, fiecărei încăperi, creând totodată o armonie între toate acestea.

„Nefiind un spaţiu luminat foarte bine din punct de vedere zenital, am ales nuanţe deschise de gri pentru pereţi, mobilier şi cornişe albe, iar în centrul tavanului am intervenit cu o scafă pentru iluminat ambiental, cu scopul de a deschide spaţiul, de a-l face mai aerisit, mai luminos”, explică arhitectul Andrei Crăciun. „Piesele de mobilier le-am pus în valoare prin stil (o combinaţie între modern, clasic şi vintage) şi cromatică (roşu, galben, turcoaz, nuanţe de albastru).”

Proiectul de amenajare

Zona de zi este cea care defineşte cel mai bine acest concept. Amenajarea a fost realizată ţinând cont de cerinţele beneficiarilor de a avea un spaţiu elegant, dar în acelaşi timp aerisit şi dinamic. S-a mizat în mare parte pe culori reci (alb, gri deschis, turcoaz, wenge), combinate pe alocuri cu obiecte de mobilier şi decorative în nuanţe calde de roşu, galben, oranj, ce rup monotonia şi sobrietatea decorului.

Ceramica decorativă din bucătărie, masa în stil vintage din dining, înconjurată de opt scaune diferite ca stil şi culoare, livingul ce are ca piesă principală o lădiţă antichizată, folosită pe post de măsuţă de cafea, dar şi un divan galben, ce iese în evidenţă, corpurile de iluminat moderne, draperiile turcoaz şi decoraţiunile ce ambientează spaţiul, toate acestea denotă eleganţă şi rafinament, reflectând astfel personalitatea tinerilor beneficiari.

Comparativ cu parterul, zona de la etaj este tratată într-o manieră ceva mai sobră. Dormitorul matrimonial este amenajat în nuanţe de nuc, agrementate cu elemente în culori puternice (turcoaz şi galben).

“Pentru dormitor a fost folosită culoarea turcoaz deoarece are un impact calmant puternic, efectul fiind unul plăcut, care te poate ajuta să adormi mai uşor. Galbenul, simbolul tinereţii, aduce o notă de căldură ambientului” explică arhitectul Andrei Crăciun.

Cealaltă cameră, în care se află biroul şi biblioteca, respectă aceeaşi linie cromatică. Toate aceste alegeri au fost făcute la propunerea arhitectului, dar în concordanţă cu gusturile şi necesităţile tinerilor proprietari.

Biroul şi biblioteca au la bază aceeaşi cromatică: pereţi în nuanţe de alb, parchet wenge, mobilier în tonuri de nuc, iar pentru contrast, draperii şi un divan galbene. Astfel, spaţiul emană mai multă seriozitate, dar totodată are un plus de căldură şi fineţe. Beneficiarii şi-au dorit o amenajare calmă, liniştită, care să poată fi utilizată pentru studiu şi lectură.

Băile sunt tratate şi ele diferit. Cea de la parter este simplă, cu o placare de mozaic, combinată cu finisaj stucco veneziano. Cât priveşte baia de la etaj, aceasta denotă mai multă culoare şi eleganţă: are mobilier verde deschis, pereţii albi, placaţi doar în zona căzii cu plăci ceramice de culoare alb-ivoar, şi ceramică decorativă în centrul spaţiului.

În final, rezultatul a fost unul pe gustul beneficiarilor, satisfăcuţi pe deplin şi nerăbdători să se mute cât mai repede în noua lor casă.

Ce ne place

Ceramica decorativă din bucătărie a fost aleasă pentru a dinamiza spaţiul şi pentru a contrasta cu restul elementelor. Mobilierul complet alb, cu blat din lemn, pereţii gri deschis şi pardoseala ceramică într-o nuanţă cărămizie creează un ambient simplu, curat şi elegant. Plăcuţele ceramice decorative, cu diferite modele, reprezintă o pată de culoare ce contribuie la obţinerea unei atmosfere calde.

Colţul preferat

Acest spaţiu a fost gândit pentru a fi utilizat atât ca zonă de relaxare/lectură, cât şi ca zonă de discuţii-socializare. Orientarea mobilierului creează o oarecare intimitate faţă de zona de dining, punctul de interes reprezentându-l şemineul încastrat în bibliotecă, deasupra căruia am fixat pe o ramă cu tăblie televizorul şi câteva obiecte decorative. Pe lângă canapeaua şi fotoliul de factură clasic-contemporană, am mai adăugat câteva elemente neconvenţionale, cum ar fi valiza antichizată, care ţine loc de măsuţă de cafea, şi un divan galben, care contrastează plăcut cu draperiile şi tapetul turcoaz din spatele canapelei.