Sistemul duplex combină avantajele traiului la curte cu cel de la bloc

Casa din imagini, realizată în sistemul duplex, oferă o economie din punct de vedere financiar, proprietarul putând beneficia de confortul unei locuinţe cu grădină şi de o parte dintre avantajele traiului la bloc.

Un alt punct forte îl reprezintă volumetria. Proiectul propune o estetică simplă, cu forme drepte, iar detalii precum pergola şi ancadramentele aduc un plus aspectului general.

Structură

Ca structură funcţională, partiul din planul parterului cuprinde spaţiile necesare zonei de zi: living cu loc de luat masa, bucătărie, grup sanitar şi o zonă de depozitare sub scară, pentru optimizarea maximă a suprafeţei disponibile. În planul de etaj regăsim două dormitoare cu baie comună, precum şi un dormitor matrimonial cu dressing şi baie. Două dormitoare au ieşire pe balcoanele adiacente.

Sistemul constructiv este realizat din cadre de beton armat, iar închiderile exterioare sunt din zidărie de cărămidă de 25 cm, termoizolate cu polistiren expandat cu grosimea de 10 cm. Pentru compartimentările interioare s-a utilizat cărămidă de 11,50 cm.

Buget de nivel mediu

Faţada dinspre stradă şi cea posterioară au fost concepute astfel încât să le ofere beneficiarilor maximum de intimitate, dar fără a face rabat în ceea ce priveşte iluminatul natural. Faţadele laterale dispun de spaţii vitrate, ce fac legătura între zona de zi a partiului şi grădină. Zona de tranzit este pusă în evidenţă de o terasă acoperită cu pergolă, o soluţie foarte prietenoasă cu lumina naturală.

Un avantaj pentru sistemul duplex îl reprezintă peretele comun, care, în situaţia de faţă, este un perete interior. Astfel, locuinţa înregistrează un plus din punct de vedere energetic, având doar trei pereţi exteriori.

Acoperişul este de tip şarpantă, termoizolat cu vată minerală de 15 cm, hidroizolat şi acoperit cu învelitoare de tablă de tip ţiglă. Apa pluvială este colectată şi se scurge prin intermediul jgheaburilor şarpantei, după care este preluată de burlane şi dirijată în spaţiile înierbate din incintă.

Avantajele învelitorii din tablă

  • întreţinere simplă;
  • greutatea redusă generează scăderea costurilor legate de realizarea structurii de rezistenţă a casei şi, implicit, a acoperişului;
  • prin panta redusă necesară se înregistrează o economie în privinţa elementelor de lemn ce compun structura acoperişului;
  • execuţie uşoară;
  • cost redus.

Pentru termoizolarea acoperişului, s-a folosit vată minerală de sticlă, care asigură o izolaţie optimă (termică şi fonică), precum şi o reducere a cheltuielilor pentru încălzirea imobilului.

Din punctul de vedere al instalaţiilor, casa este una absolut normală, cu avantaje de branşare direct la reţeaua locală electrică, de gaz, de apă şi canalizare. Centrala termică este de tip mural, cu tiraj forţat.

Plan

Suprafaţă desfăşurată totală: 300 mp

Suprafaţă utilă totală: 242,40 mp

Amprentă la sol totală: 150 mp

Suprafaţă teren: 660 mp

Parter:  62,80 mp

Hol: 8,10 mp

Living + dining: 32 mp

Bucătărie: 15,20 mp

Baie: 3,70 mp

Depozitare: 3,80 mp

Etaj: 58,40 mp

Hol: 5,40 mp

Baie: 3,40 mp

Dormitor1: 15,30 mp

Dormitor2: 14,90 mp

Dormitor3: 11,10 mp

Baie + dressing: 8,30 mp

Arhitect Ioana Oncea

http://ioanaoncea.wix.com/cubiculards