Reportaj: casele din piatră de la Eforie

“Casă de piatră” este urarea cel mai des folosită la căsătorii. Evident se referă la o viaţă de familie trainică care se poate desfăşura ideal într-o locuinţă în cea mai mare siguranţă.

Iar siguranţa o oferă piatra, acest material natural miraculos care a fost folosit din acest motiv încă din antichitate în construcţii, inclusiv a celor rezidenţiale.

Piramidele din Egipt, realizate din blocuri mari de piatră în urmă cu mii de ani, sunt cea mai bună mărturie a faptului că acest material a rezistat foarte bine în timp. Tocmai de aceea, s-a folosit la construirea caselor, ca soluţie pentru faţade, fundaţii, garduri, terase, pavaje, alei etc. În acest scop, s-a utilizat în special piatra de râu, care avea marele avantaj că era foarte la îndemână.

Există şi exemple de case ridicate în totalitate din piatră, în zonele mediteraneene, ce asigură răcoare la interior în sezoanele călduroase. Pe litoralul nostru se găsesc vile realizate integral din blocuri de piatră. Desigur că alegerea acestei soluţii s-a datorat şi rezistenţei speciale a pietrei la aerul umed şi alcalin din zonă.

Caracteristici

În staţiunile de la malul mării, în mod deosebit la Eforie Nord şi Eforie Sud se regăsesc câteva dintre casele din piatră construite în perioada interbelică realizate integral din blocuri de piatră dar care se deosebesc complet de alte case.

Aşezate pe mici străzi liniştite, aproape de mare, sunt înconjurate de o vegetaţie bogată, deseori de garduri masive tot din piatră şi uneori acoperite complet de viţă. Deşi foarte aproape de tumultul teraselor şi magazinelor de pe tumultoasele faleze, aceste case sunt ca prin farmec ferite de orice zgomot şi oferă un model de stil de viaţă estival cu tentă retro. Pentru a dovedi acest lucru vă invităm să faceţi câţiva paşi pe străzile cu platani  care dau spre parc de la Eforie Sud, fostul Carmen Silva, atunci când se lasă seară. Chiar după zeci de ani casele din piatră arată mai bine chiar decât multe vile moderne, făcute cu mulţi bani, cu materiale şi finisaje noi.

Pe plaja din Mangalia poate fi admirată o superbă casă mediteraneană construită cu pietre mici cu o curte interioară, patio, şi un bazin de apă. În urmă cu mai mulţi ani, aceasta adăpostea un muzeu de pipe extrem de interesant

Ca şi caracteristici, casele din piatră de pe litoralul românesc sunt case cu etaj tip vilă, cochete dar şi sobre în acelaşi timp. Sunt de dimensiuni medii cu curţi mai degrabă mici. Stilul este cel clasic. Nelipsite sunt obloanele din lemn care pot fi renovate şi vopsite în culori estivale (albastru, bleu, verde). Acestea asigură, la rândul lor, intimitate şi protecţia la razele de soare.

 Piatra se combină foarte bine atât cu lemnul cât şi cu fierul. De aceea întâlnim multe accesorii realizate din metal, cum sunt, de exemplu, porţile. Deseori acoperişul este din ţiglă ceramică sau olane dar poate fi şi din tablă dacă acoperişul nu are înclinaţie.

Avantaje

Nu este cazul să amintim de avantajele arhicunoscute pentru casele din piatră. Şi anume, durabilitatea lor precum şi siguranţa care o asigură. Sunt cele mai sigure în caz de cutremur. Piatra nu este un material combustibil, deci se comportă foarte bine în cazul unui incendiu.

Întreţinerea pietrei este foarte uşoară, mai ales în cazul pietrei dobrogene. Practic nu este nevoie de nici o întreţinere dacă piatra este montată corect.  Din start prezintă un aspect antichizat, foarte interesant. Sunt modele şi forme de scoici şi melci care ţin locul cu brio oricărui finisaj de exterior. Comparaţi finisajul unui hotel nou, deseori marcat de desprinderea vopselei sau de îmbătrânirea faţadelor, cu casele de piatră amintite care îşi păstrează la fel de bine autenticitatea.

Un avantaj imens pentru casele din piatră este faptul că pe timpul sezonului estival asigură un climat extrem de plăcut la interior. Vara sunt extrem de răcoroase. De aceea, nu veţi vedea o astfel de casă cu faţada stricată de urâtele aparate de aer condiţionat.

De ce pe litoral?

La malul mării, din cauzaaerului umed şi alcalin, condiţiile sunt foarte vitrege pentru construcţii. Lemnul putezeşte, metalul rugineşte, nici carămida nu rezistă grozav iar betonul se sfărâmă. Uitaţi-vă cum arată digul de beton de la Mamaia, faima acestei staţiuni prin alura sa modernă. Acesta era nelipsit din orice prezentare a litoralului românesc  timp de zeci de ani. Astăzi este o ruină dar şi o ameninţare pentru turişti. Cu forme şi structuri hidoase iar autorităţile nu găsesc (sau nu pot) o soluţie pentru înlăturarea acestei structuri. Iar toate aceste neajunsuri ţin de material, nu se poat refolosi, ceea ce este însă normal în cazul pietrei.

Al doilea motiv al caselor din piatră pe litoral este existenţa pietrei în regiune. Şi nu orice fel de piatră. Ci una extrem de rezistentă care nu se sfărâmă şi care prezintă suprafeţe cu o estetică specială. Faţă de travertinul italienesc ai căror pori trebuiesc închişi, nu absoarbe apa şi de aceea întreţinerea este mult uşurată.

Un bazin de apă este o alăturare excelentă în cazul unei construcţii din piatră

Dacă nu s-a intervenit cu brutalitate în renovarea lor (de exemplu, înlocuirea tâmplăriei din lemn cu termopane din plastic), casele din piatră de la Eforie reprezintă o valoare sigură şi care nu se diminuează cu trecerea timpului.

Foto: Ion Diamandi