Astăzi este propus un stil de viaţă care caută căldură estetică şi socială, o versiune mai moale şi mai socială a cocooning-ului, concentrată pe lucruri care sunt cu adevărat importante, un model puţin în antiteză cu stilul de viaţă urban. Aceleaşi direcţii sunt urmate şi de tendinţe mobilier.
Asocieri contradictorii
Aspectele contradictorii ale vieţii de astăzi se regăsesc şi la mobilier, apărând şi în acest caz astfel de asocieri. Printre cele mai importante de luat în consideraţie se numără: pielea şi plasticul, designul redus şi piesele vintage nostalgice, tonurile reci şi neutre de alb şi gri în living, alături de cele pastel în bucătărie şi verde închis în dormitor.
Piesele de mobilier cu poveste şi care apelează la materialele naturale vor juca un rol major. Se propune un stil de viaţă care caută căldură estetică şi socială.
Coexistenţă stil clasic Art Deco şi cel modern
Natural, uneori neobişnuit, coexistenţa între stilul modern şi cel clasic este unul dintre ingredientele propuse. Sunt căutate obiecte şi în special mobilier din materiale naturale, cu autenticitate şi având în spate o poveste. Forma mobilierului la canapele şi fotolii s-a rotunjit şi a devenit mai caldă, chiar când stilul abordat este cel minimalist.
Tendinţa către decorare a atras rapid după sine apariţia de piese de mobilier care oferă un loc perfect pentru decoraţiile potrivite. Nu mai sunt expuse piese de mobilier singulare cu un look curat. Acestea sunt acum însoţite şi decorate de diverse accesorii. Un bol sau o lumânare însoţesc o măsuţă de cafea în timp ce cărţi elegant copertate umplu rafturile bibliotecilor alături de o vază cu flori.
Materiale şi finisaje de lux
Se folosesc materiale si finisaje de lux cu ornamente bogate. Stilul predomintant este Art Deco cu influenţe glamour şi elemente din diferite culturi.
Acest stil elegant este abordat de mai multe case de modă. Printre acestea se numără Casa Fendi, Gian Franco Ferre, Paul Mathie, Roberto Cavalli şi Versace, precum şi renumitele branduri internaţionale – Aston Martin, Tonino Lamborghini sau Clan Milano.
Nu de puţine ori grandoarea este cuvântul de ordine. Aceasta se simte atât la proporţiile pieselor de mobilier şi decoraţiuni, precum şi la materialele folosite.
Metalizatul – argintat sau aurit – face istorie în continuare. Se regăseşte la oglinzile spectaculoase, cu dimensiuni ample şi rame generoase sau cele cunoscute ca „ochiul vrăjitorului”, canapelele de tip gentleman’s club, mesele cu blat din onix sau cristal bizotat, comode, noptierele îmbrăcate în alcantara, vitrine.
Stilul retro, o tendinţă care se menţine
Expresie a credinţei în progres şi prosperitate care defineşte familia tradiţională, mobilierul anilor ’50 revine deasemenea la modă. Reeditarea acestui stil caracterizat prin lemn preţios închis la culoare, piele, alături de piese din plastic în forme reduse şi culori vesele, cunoaşte în prezent un deosebit succes înregistrat de companii precum Vitra, Molteni, Thonet sau Walter Knoll.
Tendinţa retro se resimte nu numai în acest fel. În prezent ideile de mobilier şi decoraţiuni realizate din nuiele împletite, răchită, ratan, bambus sau piele prin tehnici artizanale sunt preluate de designeri care le adaugă un look contemporan.
De altfel designul retro nu se referă numai la anii ‘50, ci şi la perioada ’60 – ‘80.
Stilul industrial este in continuare căutat dar mai estompat. Se regăseşte în zona de bucătării, băi şi dining. Picioarele meselor sunt din fier beton, lemn învechit, şi elemente metalice brute, uşor finisate.
Colaborări cu artizani locali
Cunoscutul designer Sebastian Herkner a colaborat cu artizanii locali cunoscători ai stilului Momposino din regiunea caraibeană a Columbiei. Astfel a realizat scaune din fibre, plastic şi oţel în culori vii. Colecţia Caribe a fost lansată de Ames la imm.
Pe de altă parte, ţara parteneră la târgul Ambiente, ediţia 2019, a fost India. Un extraordinar prilej ca nenumăraţi consumatori să vină în contact cu produse şi tehnici tradiţionale autentice precum şi cu artizani locali. Stilul etno intră şi el în cadrul tendinţelor de mobilier.
Creativitatea, cuvântul de ordine
Creativitatea nu mai cunoaşte limite, în ceea ce priveşte piesele de mobilier. Acestea devin obiecte speciale de design, cu forme şi culori neortodoxe.
Fotolii eclectice, cu forme sinuoase şi umpluturi ultraconfortabile, adevărate tronuri contemporane. Materiale de tapiţerie haute couture îmbracă forme rafinate. Mesele pot fi privite ca sculpturi moderne, fotoliile, obiecte abstracte cu funcţionalitate de şedere, mobilierul despărţitor, instalaţii fascinante. Utilizarea de materiale noi ca poliuretanul şi corianul precum şi a tehnologiilor 3D permite apariţia de piese de mobilier cu forme sculpturale şi organice. Mobilierul clasic este reinterpretat, deseori accentuându-se artistic formele sale caracteristice. Designerii Doshi Levien s-au inspirat din fotoliul de ratan Emmanuelle pentru designul scaunului Calla, lansat de Kettal.
Piesele de mobilier şi accesoriile sunt în prezent tot mai mult produse pe baze ecologice. Acesta va fi în viitor un criteriu important pentru consumatori.
Alături de mobilierul multifuncţional, piese de mobilier de dimensiuni reduse, cum sunt consolele, mini barurile sau rafturile sunt la mare căutare. La fel şi mobilierul de exterior, din ce în ce mai flexibil şi decorativ. Acesta poate fi acum utilizat cu succes şi la interior.
Foto: Messe Frankfurt (Ambiente, Tendence), Mese Koln (imm). Maison&Objet, Salone Milano
1 thought on “Top tendinţe mobilier”
Comments are closed.