Stiluri şi tendinţe în decorarea şi amenajarea dormitorului

Dormitorul este încăperea cea mai importantă dintr-o locuință, dat fiind faptul că acolo ne petrecem foarte mult timp, aproximativ jumătate de viață. De aceea este foarte important ca amenajarea dormitorului şi utilarea sa să ofere confortul și intimitatea necesară pentru a avea parte nu numai de un somn cât mai odihnitor dar și de momente frumoase și relaxante în general.

În casa ideală imaginată de studioul de arhitectură Truly Truly în cadrul proiectului Das Haus 2019, se propune ca dormitorul să fie amplasat în cadrul unui open-space de dimensiuni mari care cuprinde livingul şi bucătăria

Astăzi, dormitoarele sunt considerate veritabile alveole de regenerare, un somn bun, odihnitor fiind o sursă importantă de sănătate şi performanţă intelectuală.

Karim Rashid imaginează amenajarea dormitorului ca un cocoon dar cu deschidere mare către natură

Stiluri de abordare

Locuinţele ne comunică stilul de viaţă, preocupările, hobby-urile, dar şi stările de spirit sau sănătatea organismului. Tocmai de aceea, dormitoarele au evoluat, odată cu societatea actuală, de la simple camere pentru somn, la oglinda personalităţii noastre.

Dormitorul Lunis propus de compania Halsta

Studiile de specialitate vorbesc despre probleme apărute în ritmul de somn şi veghe şi de o nevoie crescută pentru relaxare şi odihnă. Practic, amenajarea dormitorului, mobilierul şi accesoriile, prin filozofia designului, conduc către o primă stare de bine, înainte de somnul propriu-zis.

Dormitor Wien în stil clasic propus de firma Halsta la târgul imm cologne

Stilurile abordate pentru amenajarea dormitorului sunt atât cele clasice, reinterpretate cât şi simplitate şi reîntoarcerea la natură sau inovaţie high-tech. Important este confortul absolut pentru un somn de calitate.

Tendinţe

Multe branduri vin în prezent cu o viziune interesantă, aceea a mobilierului realizat în întregime din lemn, fără niciun element metalic. Intenţia stilistică este una rustică, finisajele fiind naturale, dar rezultatul este unul modern, tineresc, dinamic.

Accesorizarea poate aborda mai multe stiluri, modelele fiind abordate atât pentru camerele de single, cât şi pentru dormitoarele matrimoniale. Materialele textile sunt de cea mai bună calitate, naturale, antialergice, iar cromatica este una propice relaxării, în nuanţe calde, odihnitoare.

Colecţia de paturi Purebeds, Schramm

O altă tendinţă în amenajarea dormitorului este cea a paturilor modulare care sunt şi uşor de personalizat. Sunt deasemenea preferate materialele naturale, paturi şi mobilier din lemn masiv, durabil, lucrate manual în combinaţie cu spaţii de depozitare spaţioase. Simple, cu linii discret decorate, într-o cromatică aporape de natural, conferă o atmosferă relaxantă, propice unei odihne bine-meritate.

Şi pentru dormitoare se face apel la reciclare, la protecţia mediului, spumă din cauciuc obţinută printr-un proces inovativ, sau lână, in, mătase. Astfel saltelele, pilotele sau lenjeria sunt garantate a fi unele propice unei odihne absolute, într-o atmosferă elegantă.

Colecţia de piese de dormitor Wittmann

Un alt trend de ultimă oră porneşte de la timpul petrecut de fiecare dintre noi în dormitoare. Pentru tânăra generaţie, o parte importantă a vieţii se petrece aici. Folosirea computerelor/tabletelor, a telefoanelor inteligente, a emisiunilor tv rămân în prim plan dar şi cititul sunt activităţi importante. Unii doresc să servească micul dejun în dormitor, de exemplu în weekend. Astfel mobilierul evoluează pe măsura nevoilor consumatorilor.

Noutăţi şi inovaţii 2020

Deşi în acest an, din cauza epidemiei de COVID, nu au avut loc unele evenimente importante în domeniul mobilierului, cum este cazul Salonului de Mobilă de la Milano, nu înseamnă că designerii nu au venit cu inovaţii în sectorul mobilierului de dormitor iar producătorii au lansat colecţii noi.

În general se constată că se menţin picioarele subţiri pentru paturi şi, deasemenea, tăbliile generoase. Pentru ca să fie oferte pentru toată lumea, sunt, evident, şi excepţii de la aceste reguli. Se constată şi o revenire la unele formule retro, cu accent pe romantism, cum sunt tăbliile curbate şi în stil baroc precum şi paturile cu baldachin. Se poartă mult paturi tapiţate şi cu falduri care ascund picioarele de susţinere precum şi paturi care îndeplinesc şi rolul de canapea. O noutate este reprezentată de paturi pe care se doarme pe diagonală.

Dormitorul şi spaţiile de depozitare

Spaţiile de depozitare includ aparatura de ultimă generatie, dar şi obiecte personale, cu rafturi graţioase, suspendate în forme dintre cele mai neaşteptate. Mobilierul dormitoarelor împrumută astfel din cel din zonele de living, în care ritmul de viaţă este mai alert.

Sunt colecţii care ilustrează această nouă viziune, cu un mobilier tapisat, moale, odihnitor, în deplin acord stilistic cu o serie de şifoniere, dressing-uri şi sertare, integrate arhitectural, spaţii de expunere pentru obiecte decorative, sau artă şi tehnologie. Sisteme audio-video, tv cu ecran plat, boxe integrate în mobilier sau paturi şi mobilier extensibil le regăsim deasemenea în multe colecţii.

Dormitor Elumoi, Halsta

Câteva tipsuri Feng Shui pentru amenajarea dormitorului

Din punct de vedere Feng Shui, într-o casă cu etaj energia este întodeauna mai calmă decât cea de la parter. De aceea se recomandă ca dormitoarele şi locurile de studiu să se afle la etaj pentru că la parter energia pozitivă este mai activă. În plus, de la înălţimea etajului, locatarii se pot bucura mai mult de frumoasele privelişti care se deschid.

Totuşi, în multe proiecte de case moderne se propune ca diningul şi livingul să fie situate la etaj, beneficiind astfel de priveliştea frumoasă pe timpul zilei. Dormitoarele vor fi plasate la parter dar condiţia este să existe posibilitatea de a se deschide larg către grădină.

Specialiştii în Feng Shui recomandă pentru dormitor mobilier din lemn masiv. Deasemenea, plante verzi care pot fi o sursă benefică de oxigen și o pată de culoare în casă. Deasemenea vor oferi și energie cu care să te încarci pe timp de noapte. Portretele de familie sau imaginile cu oamenii apropiați își pot găsi locul în dormitor, atât timp cât ilustrează ipostaze fericite, creând astfel o energie pozitivă. Nu se recomandă în schimb folosirea de oglinzi, în special a celor care oglindesc patul, deoarece acestea vor da senzația de mai multe persoane în încăpere.

Aranjarea mobilei în dormitor trebuie să fie făcută după ce camera a fost golită complet. Apoi se poate începe prin a dispune piesele de mobilier în funcție de mărimea acestora. De exemplu, prin aranjarea corpurilor de mobilier mai mari – patul şi șifonierul. După care se poate opta pentru găsirea unui loc ideal pentru comodă și alte piexe auxiliare, considerate necesare. Important este să se creeze zone echilibrate, deloc înghesuite sau încărcate de corpuri de mobilier. Aceasta pentru a nu crea un disconfort ce scade nivelul de energie pozitivă din spațiu.

Este indicat ca patul să fie așezat în locul cel mai îndepărtat al camerei, cu fața spre ușă şi pe cât posibil să fie în diagonală cu ușa. În nici un caz cu picioarele spre uşă sau în mijlocul camerei. Important este ca tăblia să fie solidă şi susţinută de un perete. Pentru o atmosfera armonioasa şi liniştită  se recomandă folosirea tonurilor calde, de pământ şi evitarea culorilor ţipătoatre.

Creerea simetriei prin accesorii şi mobilier sugerează ideea de pereche și pot îmbunătăți viaţa de cuplu. De exemplu, încadrarea patului cu două noptiere cu veioze.

În anumite cazuri, când există grinzi deasupra patului, se propune mascarea lor, de exemplu cu un baldachin.

Specialiştii în câmpuri magnetice recomandă ca patul să fie orientat cu capul spre direcţia Nord.

Moderne, la limita extremă a high-techului sau romantic, pline de farmec, clasice, nobile, elegante, dormitoarele actuale sunt descrise de nevoia de libertate, în relaxare, de versatilitate în décor. Aceasta tocmai pentru a induce un somn de calitate, unul ce încarcă la maxim bateriile.

Foto: imm cologne, Archilovers