O casă în Dumbrava Vlăsiei formată din două volume suprapuse

Casa STUDIO 1408 se găsește în Dumbrava Vlasiei, o zonă excepțională în România, o pajiște minunată înconjurată de bătrâna pădure a Vlăsiei.

Proiectul de arhitectură prevede două volume suprapuse şi a fost realizat de Birou de proiectare STUDIO 1408, autori fiind arhitecţii: Lucian Bugnariu,  Diana Bugnariu, Diana Jitariu, Alin Stoica.

Casa are o compoziție liniară “forțată” de forma terenului, cu volume suprapuse tratate distinct. Parterul este zidit cu cărămidă plină în timp ce unitatea care reprezintă etajul este albă.

Zidul longitudinal din cărămidă este elementul compozițional principal al casei. Către colțul proprietății zidul din cărămidă prezintă perforaţii sub forma unui trafor inspirat de motive tradiționale românești. Acestea sunt subliniate de o băncuţă în consolă placată cu piatră naturală. Zidul susține lungimea terenului și oferă o proporție interesantă fațadei principale.

Un spaţiu vitrat pe două laturi

Către zona de acces, elementul longitudinal este intersectat de axa transversală a casei marcată printr-un spațiu vitrat pe două laturi opuse. Acesta sparge peretele de cărămidă și face ca limita dintre interior și exterior să dispară.

Acest spațiu vitrat pune în evidență elementul sculptural al casei, scara semicirculară către etaj.

Organizare şi amenajare interioară

Alăturat, logia, o “cameră afară” de dimensiuni confortabile, permite locuitorilor să se bucure de exterior indiferent de anotimp.

Etajul alb, ușor este ca un cuib ce plutește deasupra logiei și apare urcat peste zidul greu de cărămidă.

Trecerea către volumul etajului este realizată prin elemente de detaliu. Acestea sunt retrase din planul fațadei principale şi exprimate prin dispunerea la unghi a cărămizilor, rezultând o coroniță peste parter.

Etajul cuprinde zona de noapte alcătuită din 3 dormitoare și două băi.

Spațiile interioare, deși nu sunt mari, par deschise către exterior prin vitrajele generoase, amplasate cu intenție către peisaje deosebite.

Stilul interiorului este minimalist cu puţine piese şi fără accente speciale. În amenajarea de interior a fost folosit mult lemn. Paleta de culori este destul de restrânsă iar suprafeţele din lemn de la pardoseală şi mobilier dau tonul. În câteva cazuri un accent este dat de o nuanţă de albastru.

Proiectul a fost nominalizat la Anuala de Arhitectură a Ordinului Arhitecţilor din Bucureşti, la secţiunea Arhitectură construită – Arhitectura locuinţei idividuale.