Casă în Provence cu decor realizat de designer român

Familia numeroasă a cumpărat casa tradiţională veche din regiunea Provence pe care a renovat-o, decorul de interior fiind realizat de designer Masha Verhoogt,

Arhitectură

Casa veche de peste un secol avea avantajul construcţie foarte solide din piatră, precum şi plasamentul în splendida regiune Provence din sudul Franţei, cu o natură însorită şi înfloritoare, cu plante exotice mediteraneene.

Având o suprafaţă generoasă, casa se întinde pe orizontală. Acoperişul în două ape, puţin înclinat, oferă ocazia unei deschideri la interior extrem de ample. Stilul este tradiţional francez  al zonei respective, îmbinat cu elemente de arhitectură mediteraneană.

Structura din blocuri mari de piatră, fierul forjat (gardul, protecţia la ferestre, accesoriile exterioare), şarpanta acoperişului şi grinzile masive din lemn aparţin arhitecturii tradiţionale franceze. Ca elemente mediteraneene se pot menţiona acoperişul cu olane, pardoseala – o gresie deja antichizată natural, precum şi terasa (grădina) cu suprafaţa mare din faţa casei.

Casa fiind întinsă pe o suprafaţă mare, o curte de lumină situată în partea centrală asigură pătrunderea luminii naturale pe zone întinse.

Trei şeminee înnobilează interiorul, fiind suficiente pentru asigurarea încălzirii casei în sezonul rece, regiunea având un climat mai degrabă blând.

Renovare şi reabilitare

Vechimea casei a necesitat lucrări de renovare. Au fost păstrate toate elementele arhitecturale originare, fiind necesare doar câteva mici reparaţii precum şi lucrări de finisare. Au fost înlocuite instalaţiile cu unele moderne. Au fost montate aparate de aer condiţionat.

Proiectul de renovare a inclus şi două lucrări ingenioase care au condus la extinderea casei. Pe de altă parte, la creşterea eficienţei energetice a casei.

Curtea de lumină a căpătat un acoperiş transparent şi a fost inclusă în zona locuibilă a casei. Astfel oferă mai multă lumină în întreaga casă. Deasemenea, prin forma tavanului şi luminozitate aduce un aport substanţial şi deosebit de spectaculos decorului de interior.

O zonă însemnată a terasei exterioare a fost deasemenea înglobată la interior, sub forma unui salon în prelungirea livingului. Partea dinspre terasă este acum o deschidere vitrată de dimensiuni mari, aşa cum este tendinţa actuală la casele noi. Este asigurat astfel un aport suplimentar de lumină precum şi legătura nemijlocită cu mediul exterior şi priveliştea împrejurimilor.

Organizare

Un open space deosebit de spectaculos de peste 100 de metri pătraţi ocupă locul din centrul casei. Este format din livingul propriu-zis, dining şi salonul care dă spre terasă.

Open space-ul se bucură de prezenţa şemineului. Înălţimea deosebită şi grinzile de lemn îi asigură un look de genul sălilor mari şi elegante din conacele nobiliare în care se organizau baluri.

Alături se găseşte bucătăria semideschisă faţă de open space şi organizată într-un stil traditional.

Casa are patru dormitoare, fiind astfel deschisă şi pentru eventalii oaspeţi.

Design interior

Mashei Verhoogt, designer şi coach, care era deja cunoscută pentru proiectele de succes realizate în afara ţării, i-a  revenit sarcina de a se ocupa de designul de interior al acestei case.

Era foarte important conceptul de bază al interiorului. Decizia nu era uşor de luat, mai ales că se afla într-o zonă cu tradiţie importantă şi bogată, atât în ceea ce privesc decoraţiile şi stilul de interior cât şi construcţiile şi locuirea. În plus, aşa cum am arătat, în casă se regăseau două stiluri, cel francez şi cel mediteranean. Recomandările erau pentru abordarea stilului francez, binecunoscut şi adoptat în toată regiunea.

Totuşi Masha a mers pe propriile idei ţinând seamă de tendinţele actuale şi soluţiile moderne la  casele contemporane precum şi de stilul arhitectural al casei.

Astfel a ales ideea unui stil eclectic, cu accente clasice, aşa cum era şi cel al arhitecturii casei. A păstrat la interior toate elementele originare, împrospătându-le şi punându-le în centrul atenţiei.

Paleta de culori, finisaje şi mobilier

Open space-ul este luminos, putând fi pus oricând în postura de a primi invitaţi şi de a fi gazda unui eveniment festiv.

În plus, canapelele şi fotoliile, plantele de dimeniuni mari, aranjamentele decorative, împreună cu priveliştea spre exterior reprezintă premiza pentru eleganţă, confort şi relaxare.

Ambianţa este completată de lampadare şi veioze, opere de artă (tablouri, statuete, etc.), măsuţe de cafea şi console, oglinzi, sfeşnice, obiecte decorative din sticlă, perne şi pernuţe. Cărţile sunt importante în familie şi ele sunt depozitate în bibliotecile încastrate în pereţi.

Aceeaşi atmosferă elegantă se regăseşte şi în dormitoare. Materialele textile, toate naturale (in, bumbac), sunt combinate cu fineţe. Multe provin din atelierul din România, coordonat chiar de Masha Verhoog. Acestea alcătuiesc împreună cu tapetul şi decoraţiunile o ambianţă luxoasă cu puţin aer retro şi foarte confortabilă. În dormitoare apar şi nuanţe noi, relaxante, cum este albastru şi cafea cu lapte

Băile păstrează aceeaşi notă cu finisaje de calitate înaltă şi mobilier deshis la culoare.

Datorită înălţimii mari ale încăperilor s-au folosit impunătoare candelabre de la firma Eichholtz (Olanda). Acestea aduc, la rândul lor, prestanţă interiorului.

Piesele de mobilier se potrivesc foarte bine cu interiorul astfel conceput. În majoritatea lor, au fost comandate şi realizate la firma Artwood din România.

Foto: Răzvan Beştea