Casa istorică Desert House din Palm Springs, de vânzare

California găzduieşte experimentări de arhitectură modernistă realizate de către pionieri recunoscuți ai mișcării. Între aceştia se numără Charles şi Ray Eames, Richard Neutra și Rudolf Schindler. Se pare că deşertul (probabil şi datorită preţului mic al terenului), a oferit chiar o oportunitate sporită de aplicare a unor astfel de proiecte moderniste. Asta în comparaţie cu zonele urbane dense în care s-a practicat pe scară largă construcţia de vile în stil colonial spaniol precum şi a celor de tip mediteranean. Aşa cum sunt, de exemplu, foarte scumpele vile din Beverly Hills.

Miller House, Palm Springs, arh. Richard Neutra. Credit foto: wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

Casele proiectate de arh. Richard Neutra sunt exemple elocvente. Conceptul propus cu linii drepte, din metal şi stclă, cu deschideri vitrate mari, a revoluţionat arhitectuctura de la mijocul secolului XX . Iar stilul de arhitectură a fost numit Desert Modernisation.

Interior modernist de casă (interior) propus de Charles şi Ray Eames la mijlocul secolului XX, Foto: Edward Stojakovic

Edgar J. Kaufmann a rămas cunoscut şi celebru (şi) în istoria arhitecturii, şi chiar de două ori. În primul rând, când l-a angajat pe Frank Lloyd Wright să proiecteze geniala casă Fallingwater, în Pennsylvania în 1935, cel mai bun exemplu de arhitectură revoluţionară pentru acea perioadă.

Frank Lloyd Wright a inventat fraza pentru a descrie structurile arhitecturale care coexistă cu viața naturală din acel spațiu. Şi astfel este considerat părintele arhitecturii organice.

Edgar J. Kaufmann, o viaţă de succes

Din nou, în 1946, Edgar J. Kaufmann îl însărcina pe Richard Neutra să creeze faimoasa Desert House din Palm Springs. În urma unui sondaj de opinie, Casa Kaufmann a fost inclusă într-o listă a celor mai importante 10 case din Los Angeles. Aceasta în ciuda locației sale în deşertul Palm Spring.

Kaufmann, proprietarul magazinului universal Kaufmann din Pittsburgh, care a devenit ulterior Macy’s, a fost un patron al artelor din Steel City. A contribuit puternic la creşterea lor. Un lider proeminent în lumea comerțului cu amănuntul, Kaufmann a preluat afacerea de familie la vârsta de 28 de ani. A triplat rapid vânzările magazinului emblematic, extinzând în cele din urmă numărul de magazine la 59. Kaufmann a dus o viață bună de mare bogăție, care i-a permis să ajute orașul său. A adus contribuții financiare importante pentru dezvoltarea ofertelor culturale, inclusiv operă, construirea Centrului Civic al orașului și sprijinirea artiștilor locali prin comandarea lucrărilor lor.

Deşi, după cum se vede, Edgar J. Kaufmann, a fost un om de afaceri extrem de prolific şi un exemplu de personalitate în domeniul social. Totuşi implicarea sa în dezvoltarea arhitecturii pare cel mai important aspect care rămâne în urma sa. Curajul şi inspiraţia de a investi în două proiecte de arhitectură care rămân în istorie. Două construcţii iconice, exemple didactice şi de arhitectură nouă (faţă de cea clasică), ale căror concepţii şi linii de bază se păstrează şi astăzi în arhitectura modernă.

Povestea unei case istorice

După moartea lui Kaufmann în 1955, casa Desert House a trecut printr-o serie de proprietari. Printre aceştia, cântărețul Barry Manilow și Gene Klein. Cel din urmă, unul dintre cei mai de succes dealeri de mașini second hand din California și proprietarul San Diego Chargers.

După câteva renovări îndoielnice și ani de neglijare, casa a fost cumpărată în 1992 de către un istoric de artă, specialist în arhitectură și soțul ei cu preţul de 1,5 milioane de dolari. Noii proprietari au petrecut ani de zile restaurând casa, realizând extinderi şi aducând-o la arhitectura şi designul originare.

Renovare şi extindere

Au contractat Marmol Radziner + Associates pentru a întreprinde un proiect, început în 1993 şi care a durat cinci ani.

Pentru indicii despre designul original, proprietarul a căutat prin arhivele Neutra extinse, a găsit documente suplimentare prin Universitatea Columbia și a reușit să colaboreze cu Shulman pentru a accesa unele dintre fotografiile sale neimprimate ale interiorului casei. A putut obține piese de la furnizorii originali de vopsea și corpuri de iluminat. A achiziționat o mașină de sertizat metal pentru a reproduce fascia de tablă care a căptușit acoperișul.

În plus, a reușit ca o secțiune închisă de mult timp a unei cariere din Utah să fie redeschisă şi a obţinut astfel piatra potrivită pentru a înlocui ceea ce a fost îndepărtat sau deteriorat. Pentru a ajuta la refacerea izolaţiei termice, foarte importantă în condiţiile climatice ale deşertului şi pe care Neutra o prevăzuse iniţial pentru casă, a cumpărat, de asemenea, mai multe parcele alăturate pentru a dubla terenul din jurul casei.

A reconstruit o anexă pentru piscinăcare servește drept pavilion de vizionare pentru casa principală. Pe una dintre parcelele adăugate a construit un teren de tenis. După un timp, casa a fost vândută în 2008 cu 15 milioane de dolari. Acest eveniment a avut loc la o licitație Christie’s, ca parte a unei vânzări de artă contemporană de înaltă calitate. Din ocombrie 2020, casa este listată spre vânzare la 25 de milioane de dolari.

O învăţătură care rezultă este că pentru un lucru frumos şi bine întreţinut, cum este o casă, preţul creşte consistent în timp. Mult peste creşterea inflaţiei, mai ales dacă există şi o istorie interesantă asociată.

Arhitectură şi organizare

Măsurând 3.162 de metri pătrați, având ca fundal Munții San Jacinto, Desert House a fost una dintre primele case în stil modernist din Palm Springs. Este în topul celor mai importante şi scumpe case din Statele Unite. Alături de Twin Sinonimi a lui Frank Sinatra, casa lunii de miere Elvis Presley și Dinah Shore Estate, care este acum deținută de Leonardo DiCaprio.

Desert House are cinci dormitoare și șase băi. O dimensiune bună pentru a găzdui o familie numeroasă precum și prietenii care doresc o vacanță în soarele californian pentru a scăpa de zăpada și lapovița din orașele din nord.

Casa în sine a devenit celebră la doar un an de la finalizare. Atunci, fotograful de arhitectură Julius Schulman a creat o fotografie alb-negru a casei. Aceasta i-a dat atenție și i-a adus laude internaționale. Douăzeci de ani mai târziu, în 1970, fotografia „Poolside Gossip” a fotografului Slim Aarons înfăţişând două femei care vorbeau lângă piscina casei, a devenit virală şi apoi un clasic la fel de popular astăzi ca atunci când a fost realizată

Design

Construită din oțel, sticlă și piatră pe un plan deschis, toate camerele casei se deschid spre peisajele atractive ale împrejurimilor.

Ca şi casele lui Frank Lloyd Wright, la interior se regăseşte multă piatră. Pentru această casă construită în plin deşert, este o soluţie naturală, piatra menţinând răcoare la interior. Livingul foarte amplu are un șemineu din piatră din podea până în tavan. Salonul are un bar și este, de asemenea, deschis spre exterior.

Interiorul este încălzit cu sofale şi fotolii confortabile precum şi cu alte elemente. Accesorii, covoare de dimensiuni mici, opere de artă. Totul este în stil californian, foarte aerisit, cu praguri care dispar între spațiul de locuit interior și exterior. În contrast cu grădina deșertică din exteriorul casei, partea din spate se deschide spre o peluză verde smarald și plante. Acestea înconjoară terasa mare a piscinei, cu vedere uimitoare spre munţi.

Sursa: www.sothebysrealty.com