O casă mică de vacanţă în Olanda, înconjurată de natură

În mijlocul naturii de la Vinkeveense Plassen, o mică aşezare din Olanda, arhitecții de interior i29 și Chris Collaris au proiectat o mică casă de vacanță pentru o familie standard.

Cu o amprentă de doar 55 m2, această casă oferă o senzație de spațiu luxos, având în jur panorama către natura înconjurătoare foarte bogată. Este construită pentru o familie de patru persoane. Include un living, o bucătărie, sufragerie, un patio, trei dormitoare, o baie și două toalete. Aspectul este dezvoltat din interior spre exterior, dispunerea inteligentă a funcțiunilor utilizând fiecare centimetru pătrat.

Proiectul casei

Situat pe un teren alungit al insulei, aproape de lac, poziționarea volumului clădirii este legată de priveliștea asupra apei din jur și de orientarea spre soare. Împărțind volumul în patru părți, vederile panoramice și lumina soarelui devin foarte specifice.

La exterior, diversitatea în dimensiune și poziționarea interconectată creează o imagine sculpturală, care arată diferit din oricare unghi este privită. Volumul de deasupra ste mai mare şi, de aceea, suprafaţa etajului este mai amplă, de 75 metri pătraţi.

Pentru a intensifica această imagine, toate fațadele au un design minimalist, cu terminații invizibile de acoperiș și rame de ferestre detaliate în spatele fațadei din lemn.

Toate volumele au ferestre mari sau uși glisante care pot fi deschise complet pentru a îmbina complet interiorul cu exteriorul. La interior, dimensiunile și înălțimile tavanului diferitelor volume articulează clar zonele și funcțiunile separate din casă.

Liniile lungi care traversează curtea exterioară oferă o conexiune vizuală. Prin deschiderea marilor uși glisante ale curții, bucătăria și celelalte funcţiuni sunt conectate fizic.

Arhitectură

Arhitecţii au avut drept obiectiv o casă mică realizată cu o strategie de proiectare în care arhitectura și interiorul se reunesc într-o combinație de modele. Fiecare volum are propriul plan. Prin conectarea componentelor interioare la arhitectură și invers, rezultatul este un proiect de înaltă calitate, care nu depinde de materiale scumpe sau de soluţiile tehnice. În fiecare detaliu, a fost urmărită o soluție eficientă din punct de vedere spațial. Fiecare aspect al designului este abordat pentru a produce o experiență pură și unificată pentru a lăsa o impresie puternică. În opinia arhitecţilor care au proiectat această casă, realizarea de proiecte de calitate nu este întotdeauna „cu cât este mai mare cu atât mai bine”.

Cu intervenții simple, dar inteligente, acest proiect este de cel mai înalt standard și, în același timp, eficient din punct de vedere energetic, ecologic și construit cu o amprentă mică. În acest sens este un exemplu, un model de casă mică; inteligent, confortabil, dar fără concesii la calitate atât în designul interior, cât și în cel arhitectural.

Design

Mobilierul este personalizat iar dulapurile încastrate în pereţi accentuează calitatea estetică din interior. Echipa de proiectare a folosit materiale simple. Între acestea sunt şi panourile din lemn de stejar natural vopsite în negru sau lăsate natur. Acestea se combină excelent cu fațada brută de lemn de pin precum și cu pardoseala continuă de beton lustruit.

Material realizat cu sprijinul V2Com

Foto: Ewout Huibers