Plăcile ceramice, pe primul loc în topul celor mai frecvent utilizate soluţii în renovări

Menţinerea placărilor ceramice în topul amenajărilor, fapt confirmat şi de Pinterest, se datorează atât  versatilităţii lor, cât şi faptului că sunt în continuare soluţiile preferate pentru băi şi bucătării. De multe ori, se practică doar renovarea acestor funcţiuni, deoarece, fiind expuse mai mult umidităţii şi aburului, se degradează mai repede.

Fără doar şi poate, vedeta pardoselilor din baie şi bucătărie este gresia, pentru că rezistă foarte bine la umiditate şi se curăţă foarte uşor, mai cu seamă că aceste spaţii sunt predispose la murdărie.

Acest tip de placări are avantajul că este mult mai accesibil ca preţ decât piatra naturală, de asemenea foarte potrivit pentru aceste spaţii, în plus oferă o gamă extrem de largă privind designul (culori, modele, etc.).

Ce şi cum alegi

Aveţi în plan un proiect de renovare a locuinței și urmează să schimbaţi placarea ceramică din baie, bucătărie, balcon sau terasă? Ce tip de gresie alegeţi? După ce caracteristici vă ghidaţi? Cum alegeţi adezivul şi chitul de rosturi potrivit?

Pe piață există o mare varietate de plăci ceramice, fiecare având caracteristici fizice și mecanice diferite. Cele de acoperire sunt între cele mai răspândite materiale destinate placării pardoselilor şi pereţilor. Sunt foarte diversificate în privinţa dimensiunilor, a culorilor, a modelelor şi a aspectului suprafeţei, ceea ce oferă posibilitatea unor decorări interioare originale, în variate stiluri.

Există două categorii de plăci ceramice: glazurate şi porţelanate. Cele glazurate sunt destinate exclusiv interioarelor. Din această categorie face parte atât gresia, cât şi faianţa, iar din punct de vedere al designului există plăci cu aspect marmorat, rustic, cu motive florale, geometrice, colorate, uni, lucioase, mate, etc.

Sunt şi plăci ceramice artizanale, pictate manual. Fie că se regăsesc pe perete în varianta monocromă sau pictate în stil frescă, aceste produse prezintă neregularităţi, imperfecţiuni, variaţii de culoare şi tuşe de pensulă care le fac unice.

Design şi decor

Un factor deosebit de important îl reprezintă designul plăcilor ceramice. Formele, motivele, texturile, culorile cunosc şi ele numeroase inovaţii. Ultimele colecţii de finisaje ceramice ale producătorilor de renume sunt concepute astfel încât să răspundă celor mai sofisticate exigenţe estetice.

Pe de altă parte, se manifestă tendinţa spre simplitate, complementară cu cea de utilizare a culorilor soft de bază. Acestea sunt nuanţe de alb, albastru, verde şi gri. Astfel, soluţiile pentru pardoseală sunt inspirate de materialele naturale şi reproduc inclusiv vinişoarele pietrei sau pe cele ale lemnului.

În acelaşi timp faianţa este reinventată în ceea ce priveşte formele. În tendinţe sunt cele geometrice, în special hexagonale precum şi culorile. De asemenea, se poartă muchiile conice, efectele de tip blur şi finisajele glossy.

Tendinţe

Caracteristicile modelelor de aur revin deseori, evocând ideea de bijuterie. Sunt propuse piese speciale cu un înalt grad de autenticitate, cum sunt cele metalice. Acestea oferă o experienţă senzorială deosebită.

Proiectele de design care includ finisaje cu plăci ceramice se remarcă printr-o doză mare de rafinament. Deseori, piesele ceramice oferă posibilitatea de a fi combinate în mod elegant, rezultând un mix de umbre şi efecte tridimensionale.

Finisajele cu plăci ceramice pictate manual precum şi cele cu mozaic (celebre şi unele rămase încă din timpul antichităţii) intră mai degrabă în sfera domeniului artistic.

Târguri

Noutăţile privind plăcile ceramice sunt foarte frecvente, tendinţele sunt dinamice. Producătorii aduc în mod continuu în atenţie colecţii noi şi modele de design. La ordinea zilei sunt inovările şi aspectele ecologice privind consumul de apă în procesul de producţie.

Stand la târgul Cersaie

Târgurile Cersaie de la Bolonia (organizat în mod tradiţional toamna) precum şi Cevisama de la Valencia (primăvara) prezintă noutăţile şi tendinţele. Majoritatea firmelor producătoare sunt aici prezente cu noile serii şi colecţii. De altfel, Italia şi Spania au o tradiţie foarte veche precum şi materiale de bază bune. Aceste ţări sunt cele mai mari producătoare mondiale de plăci ceramice şi tot de aici vin şi noutăţile în designul plăcior ceramice.

Bine de ştiut

Pentru renovarea băii sau bucătăriei alegeţi plăci ceramice glazurate. Din contră, pentru terasă sau balcon veţi prefera pe cele porţelanate care sunt şi mai rezistente la trafic.

Plăcile ceramice porţelanate sunt destinate în primul rând exterioarelor, dar pot fi folosite cu succes şi la interior. Seamănă în multe cazuri cu placajele de piatră naturală şi pot prelua rolul acestora în locuri cu trafic intens.

În privința caracteristicilor tehnice, trebuie luat în calcul mai multe aspecte. Absorbția de apă măsoară gradul de porozitate internă al suportului ceramic, în funcție de care se calculează și rezistența la îngheț. Plăcile porţelanate sunt rezistente la îngheţ, pe când cele glazurate nu. De exemplu, pentru placarea balcoanelor, fie ele şi închise, sunt recomandate plăcile porţelanate.

Rezistența la zgâriere, adică duritatea plăcilor, este un indicator în funcție de care veţi ști dacă placa e potrivită pentru trafic intens sau nu. Rezistența la abraziune este încadrată în clase, de la I la V. Clasa I este destinată traficului uşor iar clasa V traficului foarte intens.

Stilul amenajării

După identificarea tipului de plăci ceramice urmează alegerea în funcţie de dimensiuni şi modele.

Recomandare. Pentru o renovare de succes, plăcile ceramice trebuie să se potrivească cu stilul amenajării – clasic, minimalist sau contemporan. Deasemenea şi personalităţii beneficiarului. Din acest punct de vedere, este indicat să apelaţi la sugestiile unui designer.

În prezent există gresie cu aspect de lemn, piatră, ciment şi cărămidă, deseori  în formatei mari și cu finisaj de calitate. Colecțiile cu aspect retro reprezintă unul dintre trendurile în domeniu, alături de formatele speciale, cum sunt, de exemplu, cele hexagonale.

De aceea, în afară de baie, bucătărie sau terasă/piscină – spaţiile unde se folosesc în mod tradiţional plăcile ceramice -, aceste finisaje se pot folosi  în prezent la renovări în orice altă încăpere a casei, de la living până la dormitor sau birou. Plăcile ceramice care imită perfect parchetul, atât ca aspect, cât şi ca textură, au formate foarte lungi (20 x 120 cm, 25 x 180 cm) şi sunt rectificate. În situaţia în care vă place lemnul  şi vă doriţi o întreţinere mai uşoară pot înlocui cu succes parchetul. O noutate o reprezintă faianţa cu aspect de ciment aparent şi tencuială decorativă. Aceasta este produsă în dimensiuni din ce în ce mai mari (30 x 90 cm, 30 x 100 cm, 45 x 120 cm). Iar aceste dimensiuni facilitează rapiditatea renovărilor.

Adezivul şi chitul potrivit

După ce aţi stabilit de ce plăci ceramice aveţi nevoie pentru renovare, pasul următor este să alegeţi un adeziv şi chitul de rosturi pentru montarea lor. Din păcate, pentru aceasta, nu există o soluție universală. Trebuie să faceţi o alegere informată deoarece un adeziv necorespunzător va genera probleme majore. De exemplu, desprinderea, crăparea, pătarea sau schimbarea culorii plăcilor. Prin urmare, în funcție de tipul de placă, aveţi nevoie de soluții dedicate, care să elimine aceste riscuri.

Detaliile sunt importante iar o  alegere necorespunzătoare a chiturilor de rosturi poate conduce la alterarea întregului stil ales pentru renovare.  Este bine de ştiut că există pe piaţă  chituri de rosturi îmbunătăţite pe bază de ciment şi modificate cu polimeri cu priză şi uscare rapidă, fără eflorescenţe la aplicare şi care rezistă excelent în medii umede şi la mucegaiuri putând  fi  folosite atât în renovările la interior cât şi la exterior.

Culorile acestora sunt deasemenea importante. Din acest punct de vedere, aveţi la dispoziţie pe piaţă soluţii pentru diverse ambientări: romantice, tradiţionale, naturale,  glamur sau serene.

Foto: ASCER, Pinterest, Shutterstock, Pexels, Unsplash