Tendinţe ISH 2021- reînnoirea băii este în fruntea renovărilor

Din motive evidente, casa este acum punctul central al vieții noastre. Chiar dacă locuirea și locul în care trăim au constituit un subiect major înainte de pandemie, acum a câștigat din nou importanță. Oamenii investesc în casele lor, le renovează, fac bricolaj, creează un spațiu de locuit mai bun.

Baia este acum văzută prin prisma relaxării care o poate oferi şi mare parte din efortul de renovare se îndreaptă spre reînnoirea băii. Dar care sunt noutăţile şi tendinţele care se manifestă în acest sector?

Pop up my Bathroom

Pop up my Bathroom, platforma informațională a târgului ISH digital 2021 pentru planificarea, arhitectura și designul creativ al băii definește tendințele pe termen lung pentru baie. Cele trei tendinţe principale privind reînnoirea băii au fost de altfel şi temele de top la ediţia din acest an a târgului ISH Frankfurt: Baie inteligentă, Baie verde şi Baie vie. Inițiatorii Pop up my Bathroom atrag atenția asupra influenței crescânde a tehnologiei inovatoare „în spatele zidului” în identificarea tendințelor, care fac posibilă în primul rând proiectarea holistică a băilor și instalarea din ce în ce mai simplă.

Ediţia din acest an a târgului ISH, cel mai important eveniment în domeniul instalaţiilor în construcţii şi arhitectură s-a desfăşurat online în perioada 22 – 26 martie.

Baia modernă

Ce anume constituie o baie modernă? Este aspectul sau obiectele sanitare, alegerea materialelor sau, în cele din urmă, tehnologia? Specialiştii consideră că o baie modernă este suma produselor inovatoare din fața peretelui și a sistemelor inteligente și a tehnologiei din spatele peretelui.

Adevărul este că, în viitor, va fi aproape imposibil să se facă distincția între diferiți factori – aceștia prezintă o ofertă omogenă cu diferite niveluri de calitate. Proprietarii și designerii de băi se pot deosebi prin modul în care fac proiectarea profesională, cu zonare inteligentă, design orientat spre stilul de viață modern cu confort sporit precum şi conceptul general orientat către respectul ecologic. Din ce în ce mai mult devine o practică standard dotarea băii cu produse durabile și inovatoare și cu tehnologie îmbunătățită cu funcții digitale. Specialiştii apreciază că şi în următorii câțiva ani, tocmai aceste concepte, care oferă valoare adăugată prin intermediul echipamentelor tehnice, vor dezvălui ce caracteristici pot convinge clienții atunci când sunt implementate în funcție de necesități.

Foarte multe informaţii legate de evoluţia şi tendinţele băilor au rezultat dintr-un interviu realizat în cadrul ISH cu Jens J. Wischmann, director general al Asociației Germane a Sectorului de Baie  şi postat pe platforma online a târgului.

 „Când vine vorba de stabilirea unui nou standard de calitate, noile provocări nu sunt asociate atât cu produsele individuale, ci cu modul de conectare inteligentă a diferitelor produse. Pentru viitor, avem nevoie de o nouă înțelegere a integrării. Trebuie să adoptăm o abordare holistică încercând concepte transversale de sistem ”, Jens J. Wischmann.

Reînnoirea băii este în fruntea listei de renovări planificate

Rezultatele unui sondaj realizat în numele Asociației Germane a Sectorului Băilor (VDS) sugerează că reînnoirea băii este în fruntea listei de renovări planificate din Germania. Conform concluziilor, 16,7 milioane de germani intenționează să investească în băile lor în viitorul apropiat. 6,2 milioane chiar planifică o revizie completă. Având în vedere acest context, târgul ISH digital 2021, capătă o semnificație specială.

Baia devine verde, inteligentă și multifuncțională

Popularitatea subiectului baie arată că aceasta devine un obiect de atracție din ce în ce mai important. Este văzută ca o cameră complet recreativă, cu toate așteptările asociate cu design estetic, accesorii și mobilier potrivit.

Deasemenea, baia devine un refugiu plăcut și se poate bucura de un upgrade enorm. Acesta se poate realiza prin mobilier, accesorii şi finisaje de calitate superioară

O dezvoltare majoră în baie este spa-ul privat

În prezent, vedem în afara celor trei tendințe dominante în baie și doi factori de tendință: conștientizarea crescândă a igienei și facilitățile sanitare (semi-publice). Tendinţele descriu evoluțiile care determină designul și echipamentul băii viitorului. În primul rând deoarece consumatorii doresc să investească într-un mod ecologic și orientat spre valoare. În al doilea rând tehnologia inteligentă prevede stabilirea unor noi standarde de igienă, comoditate și experiențeide baie. Deasemenea, oamenii au așteptări pe care o baie trebuie să le îndeplinească ca loc de petrecere a timpului. Deasemenea şi cu privire la utilizările sale potențiale, ca spa relaxant și spa privat.

O mulțime de băi vechi așteaptă să li se dea o viață nouă. Folosirea mai îndrăzneaţă a culorilor în amenajarea băii a fost o temă de succes la ediţia de acum doi ani a târgului ISH. Acest lucru arată că tema poate fi dezvoltată.

Baia verde va deveni în viitor un standard

Dorința unei construcții durabile din punct de vedere ecologic a fost de mult timp o preocupare autentică în domeniul producţiei în domeniul băilor.

Dacă se încorporează alături de conceptul sustenabilitate cel de arhitectură şi design, “Băile verzi” pot fi realizate într-un mod mult mai consistent și atractiv. De exemplu prin legarea directă a băii cu grădina sau prin orientarea băii către poziția preferată a soarelui. Plantele din baie sunt o idee excelentă, dar nu fac o baie verde. Pentru a face o baie verde este nevoie de soluții durabile, cu efecte pe termen lung. La fel ca în cazul spa-ului privat, este nevoie de un designer care să dezvolte modele de baie sub aspectul durabilității.

Din ce în ce mai mult, produsele „din fața peretelui” sunt supuse unei simbioze cu produsele „partea din spate a peretelui”. Apare astfel evident cun designul, tehnologia şi stilul de viaţă merg mână în mână.

Ca noutăţi legate de tendinţa Baia verde se pot aminti: corpurile de iluminat pentru economisirea apei care nu afectează confortul, toalete prietenoase pentru curățare care, prin intermediul unei tehnologii inovatoare de spălare fără jantă, ajută la reducerea cantității de materiale de curățare, plus toalete de duș, care economisesc hârtia de toaletă prin curățare cu ap[.

Tendinţa “Baia vie”

Nu cu foarte mult timp în urmă, blocurile de apartamente închiriate aveau toalete pe etaj. Acum  vorbim despre o baie cu stil de viață. Cu o înaltă calitate a accesoriilor și mobilierului, un spațiu de calitate în care se petrece timpul. Tendinţa se referă deci la stilul de viaţă care se poate adopta în baie.

Mobilierul nu va avea numai o funcție estetică, dar va asigura şi suficient spațiu de depozitare. Baia trebuie să ofere deasemenea mult spațiu pentru decorare. Designul său interior va împrumuta factori de design din restul casei. O mulțime de țesături, tonuri calde de lemn, plus mobilier de şedere și accesorii pot conferi băii un caracter acasă. Poate fi  un covor pe podea, poate o banchetă, o canapea sau un fotoliu care va atrage petrecerea timpului acolo.

Un design profesional de iluminat îl va însoți pe utilizator de la toaleta sa de dimineață stimulantă până la relaxarea emoțională de seara. Experiența pandemiei a făcut funcția băii chiar mai importantă ca zonă de retragere. Extinderea funcției băii ca încăpere în care vă puteți antrena și menține sănătatea și fitnessul pare atractivă pentru mulți oameni. Aceasta mai ales în vedere reducerea oportunități de exerciții și contacte cu partenerii de antrenament. Cu cât este mai mult spațiu pentru așezare sau pentru aparate de antrenament, cu atât baia devine mai atractivă.

Într-o “Baie vie” se poate monta un ergometru normal de antrenament online pe o bicicletă/bandă de alergare. Deasemenea se poate folosi o saltea de exerciții la o oglindă. Cu cât am mai mult spațiu pentru așezare sau un aparat de antrenament, cu atât baia devine mai atractiv[.

Culorile în baie, încă un subiect

Culorile în baie este un subiect la fel de contemporan ca niciodată. Ediţia precedentă a târgului ISH (2019) a declanșat o adevărată campanie privind utilizarea culorilor în baie. În plus, se poate presupune că pandemia are un impact asupra gamei de culori din locuinţă, deci şi din baie. Tonurile de bej transmit nu numai un mediu natural, ci și confort.

Așadar, nu este o surpriză faptul că tot mai multe băi sunt proiectate în nuanțe de bej. Având culoarea bej de bază, culoarea gri, încă predominantă în urmă cu doi ani, schimbă o cheie în gama familială. Aceasta deoarece invocă mai clar nuanțele maro familiare din restul zonei de locuit.

Baia devine din ce în ce mai digitală

Împreună cu digitalizarea clădirii și a tehnologiei de securitate în locuinţă, bucătăria și baia sunt extrem de potrivite pentru integrarea produselor existente în rețea. Se realizează astfel şi optimizarea confortului.

Principiul aplicațiilor inteligente la domiciliu se bazează pe aplicații de rețea și aplicaţii de digitalizare. Astfel, chiar și astăzi este posibil să vă apelați la programul dvs. individual de duș pentru a vă începe ziua. Fiecare membru al familiei va putea regla gradul și intensitatea aplicațiilor de apă printr-un profil propriu.

Când vine vorba de toalete de duș, nivelul de digitalizare este deja foarte ridicat. Un clic pe aplicație este tot ce trebuie pentru a activa și utiliza mai multe toalete de duș. Dulapurile cu oglinzi vor prelua funcții inteligente în scopul proiectării luminii în baie. Deasemenea vor simula funcții majore pe parcursul zilei, prin temperatura luminii. Robinetele fără atingere devin din ce în ce mai populare şi în locuinţe. Producătorii de robinete și alte accesorii sunt foarte avansați în dezvoltarea lor pentru baie.

Astăzi, umplerea automată a unei căzi este un fapt obişnuit. Produsele inteligente sunt destinate creșterii calității timpului petrecut în baie. De acest lucru vor beneficia și persoanele în vârstă, de exemplu, care vor putea rămâne independente mai mult timp. De exemplu, suporturi ergonomice, produse a căror înălțime poate fi ridicată sau coborâtă, o iluminare mai bună, încălzire, fitness, apă la atingerea unui buton sau creșterea standardului de igienă printr-un WC de duș.

Foto: Karsten Jipp , Asociația Germană pentru Sectorul Băilor (VDS), Pinterest, Foto deschidere Villeroy and Boch