Casa monobloc

Întreaga poveste a Casei Monobloc a pornit de la preferința beneficiarilor (un cuplu de tineri, sub 30 ani, antreprenori în domeniul marketing-ului online) pentru interioarele calde ale hotelurilor de la munte, pentru atmosfera de cabană, de a te răsfața la căldura unui șemineu cu o cană de ciocolată fierbinte, când afară este ger.

Situaţia iniţială

Casa, având o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, era plasată în Otopeni şi a fost cumpărată deoarece cei doi tineri urmau să îşi deschidă aici un birou. La momentul achiziţionării casa era la gri, finisată doar la exterior, instalațiile electrică și sanitară fuseseră trase. Pereții erau gletuiti și şapa turnată.

Spațiul din living de sub scară era mic și înghesuit, neconvenabil mai ales că acolo urma să fie diningul. În schimb, zona de intrare în casă și scara care urca la etaj și spațiul de depozitare a hainelor și pantofilor ce se forma sub scară fuseseră bine gândite.

Proiectul de amenajare

Pentru amenajarea casei, noii proprietari au apelat la echipa de arhitecţi de interior de la Jooca Studio. Încă de la început, aceştia au avut ideea de a transforma deficienţele în avantaje.

Astfel, proiectul a propus unirea vizual a holului de intrare cu spațiul de dining printr-un volum distinct din lemn, ca un cocon, care să creeze efectul de “casă în casă”. Un spatiu ferit, protejat. Iar așa, dezavantajul locului înghesuit de sub scara a fost transformat în avantajul unui colţ cosy și cald, placat integral cu lemn și decupat vizual de restul spațiului din casa. Acesta decupează zona de dining și hol din restul casei și o transformă într-o mică “cabană” intimă și caldă.

Lemnul, elementul cheie al amenajării

Preferinţele proprietarilor pentru amenajare erau pentru cabanele și hotelurile de la munte, mai ales iarna, când afara este frig și zapadă, iar în interioarele de la munte este cald și la propriu, dar și vizual, datorită cromaticii și a lemnului natural atât de folosit în acest tip de spatii.

Elementul cheie al căldurii acestor interioare este lemnul. De aceea arhitecţii s-au lăsaţi inspiraţi de căldura lui și l-au folosit din plin. Monoblocul din lemn de la parter a venit însă și ca rezolvarea unui minus de percepție a spațiului de dining, plasat sub scară.

Amenajarea

Restul spațiului din open-space se prezintă în culori mai reci: Albastrul de Berlin, parchetul deschis la culoare și ardezia antracit creează o paletă rece care contrastează cu monoblocul de lemn.

Ideea de monobloc de lemn a fost apoi extinsă și adaptata și altor spaţii din casă (căsuța de la baie, zona de citit din dormitor). Ideile au plăcut proprietarilor încă de la început. Singura schimbare mai importantă a fost la culoarea de la canapea, pe care arhitecţii au propus-o neutră, iar tinerii au dorit-o mai intensă și prezentă. Și așa s-a ajuns la canapeaua albastra, în contrast cu monoblocul de lemn.

Soluţii

Pentru monobloc s-a folosit un parchet de stejar în nuanță natur. Placarea de pe pereți și plafon a fost realizata din același lemn, cu același tratament, la fel ca și riflajele de la casa scării. Lucrarea a fost realizata de MBG Ambient. Canapeaua este de la Divanissimi, iar tabloul din living este lucrarea pictorului Iuliana Florea Lucan.

1 thought on “Casa monobloc

Comments are closed.