Casă contemporană în California cu atmosferă de cascadă

Frank Lloyd Wright a proiectat cea mai faimoasă casă privată din lume, vestita Fallingwater pentru proprietarul magazinelor Kaufmann din Pittsburgh. Era o casă revoluţionară care includea foarte multe inovaţii şi un concept cu totul nou.

Şaizeci și cinci de ani mai târziu se ridica în Carmel, California, o casă similară cu cea proiectată de Frank Lloyd, cu atmosferă de cascadă.  Așezată pe vârful unui munte retras, cu vedere la Oceanul Pacific, aproape fiecare cameră și terasă este concentrată pe privelişte. O astfel de casă organică este evaluată pe piaţa imobiliară la ora actuală la circa 5 milioane de dolari.

Arhitectura organică: când structurile artificiale întâlnesc elemente naturale

Vila Fallingwater

Termenul “organic”, suprautilizat în prezent, indică un produs proaspăt, curat, natural, sănătos. În arhitectură descrie armonia structurilor artificiale și a mediului natural din împrejurimi.

Un exemplu concret este una dintre cele mai impresionante abordări din domeniul arhitectural, Casa Wilkinson (foto), proiectată de Robert Oshatz (oshatz.com) în anul 2004..

Însă Frank Lloyd Wright este considerat tatăl arhitecturii organice. În eseul său din anii 1910, el a inventat conceptul pentru a descrie abordarea sa pentru proiectarea de structuri arhitecturale care coexistă cu viața naturală care trăieşte în acel spațiu. Genialele sale creații organice – Fallingwater, Kentuck Knob, Taliesin, Rosenbaum House, dovedesc cu prisosinţă acest lucru.

O casă organică în oraşul Carmel

De la John Steinbeck la Ansel Adams, Clint Eastwood și Doris Day, casa din Carmel a fost o locuinţă care a oferit evadare.

Aici, vedetele sunt tratate ca oameni obișnuiți. Pe de altă parte, orașul este fermecător și ciudat. Este, de asemenea, cunoscut pentru că are unele dintre cele mai ciudate obiceiuri și legi din Statele Unite. Nu există adrese de stradă și nici livrare de poștă de la casă la casă. Printre altele, indicațiile către o anumită casă sunt de obicei date de culoarea vopselei sau de numele său iar câinii, datorită legendarei iubiri  pentru ei de către Doris Day, sunt aşezaţi pe scaune la restaurant şi se pot bucura de meniuri peronalizate.

Casă pe o creastă de munte

Construită în anul 2000 pe o creastă montană de 25 de acri cu vedere panoramică la Pacific, casa este împământată pe o creastă de pereți din piatră. Aceştia se transformă în pereți de sticlă pe partea oceanului. Deschiderile vitrate sunt foarte largi şi panoramice.

Cu o suprafață de 5.400 de metri pătrați, cu trei dormitoare și patru băi, casa este înconjurată de punți și terase, multe caracteristici amintind de Frank Lloyd Wright. Şi anume, prin șemineele din piatră, ornamentele din lemn de arțar și mahon. Deasemenea prin scările curbate, pereţii interiori din piatră şi atmosferă de cascadă.

Ușile casei cu modelele lor interesante de sticlă, spațiile de locuit și de luat masa cu pereți de piatră și ferestrele care se deschid spre terasa extinsă sunt unele dintre caracteristicile casei.

Bucătăria mare a bucătarului are vedere la ocean, cu masă și scaune poziționate pentru cafea cu vedere.

Apartamentul principal de 1.800 de metri pătrați are propria zonă de living precum şi pentru birouri. Deasemenea șemineu din piatră și este înconjurată de o terasă cu mai multe vederi la ocean.

Sursa: www.elliman.com

Credit foto: Douglas Elliman