Apartament interbelic, amenajat pentru vremurile moderne

Apartamentul se află într-o clădire construită în anul 1947 şi nu se mai locuise în acest spaţiu de mai bine de 20 de ani.

Proprietarii

Un cuplu cosmopolit și cult, cu gusturi rafinate a cumpărat acest apartament la sfîrşitul anului 2018. Au făcut practic o investiţie, întrucât după renovare doreau să închirieze locuinţa. De altfel, aveau şi o experienţă în acest sens.

Nu cu mult timp în urmă cumpăraseră şi amenajaseră tot un spaţiu într-o clădire interbelică pe care îl renovase cu ajutorul aceleiaşi echipe de arhitecţi cu care intenţionau să amenajeze şi apartamentul de faţă. Interesant este că atât la achiziţie cât şi la renovare au mers pe gusturile lor întrucât iubesc clădirile şi decorurile retro.

Şi în cazul apartamentului de faţă, deşi urma să îl închirieze, cerinţa adresată arhitecţilor a fost o amenajare care să satisfacă stilul de viaţă contemporan dar care, în acelaşi timp, să nu fie în disonanţă cu stilul clădirii. De altfel, arhitecţii de la Jooca Studio care au realizat renovarea apartamentului spun că experienţa anterioară i-a ajutat foarte mult in comunicarea cu beneficiarii.

Arhitect de interior Alexandra Stamate, Jooca Studio

“Noi ne-am ocupat de tot procesul de implementare, iar ei au fost foarte recepetivi încă de la început la toate indicaţiile noastre”, spune arh. Alexandra Stamate, cofondator şi manager la Jooca Studio.

Locaţie, situaţia iniţială

Locaţia este una foarte bună, într-o zonă istorică şi centrală a oraşului, iar suprafaţa este una generoasă, 90 de metri pătraţi.

Apartamentul este format dintr-o zonă mare care cuprinde livingul, bucătăria şi diningul. Deasemenea se regăsesc în cuprinsul apartamentului biroul care poate îndeplini şi funcţia de cameră de oaspeţi, dormitorul matrimonial şi două băi.

Ca puncte slabe trebuie menţionată starea precară a spaţiului. Fiind la parter, apartamentul nu beneficiază de foarte multă lumină. De aceea a fost nevoie să se adauge multe surse de lumină în interior.

Lucrările de construcţie au fost destul de complicate şi au necesitat o perioadă mai lungă de finalizare ( 4 luni).

Proiectul de amenajare

Aşa cum s-a arătat, apartamentul era destul de degradat în momentul în care echipa de arhitecţi de la Jooca Studio a demarat proiectul de amenajare.

A fost nevoie să fie înlocuită toata instalaţia electrică şi să se facă trasee noi pentru instalaţia sanitară. Majoritatea finisajelor au fost schimbate iar frumosul parchet din lemn masiv (stejar) a fost restaurat şi completat.

Lucrări de construcţie

Pe partea de implementare au fost începute lucrările de construcţie: a fost schimbată instalaţia electrică şi sanitară, s-au decopertat pereţii până la cărămidă şi refăcut tencuiala de la 0, a fost scos tot parchetul şi s-a  turnat şapă în tot apartamentul.

Deasemenea, a fost refacut 70% din parchetul existent si apoi s-au adaugat completări cu un parchet nou, realizat pe comandă. Apoi au urmat placările de gresie şi faianţă nouă, mobilierul pe comandă şi restul obiectelor de cumpărat.

Design

La partea de design, a fost ales un stil de amenajare modern. S-a hotărât însă de comun acord cu proprietarii să se păstreze câteva elemente care să reamintească de perioada istorică a locului.

Între altele, parchetul restaurat şi ceramica de la intrare. De aici lucrurile au mers în linie dreaptă şi a fost finalizat fără prea multe modificari proiectul 3d.

Cel mai spectculos element al amenajării este zona centrală a apartamentului, adică living-ul şi bucătăria. Datorita glazvandului mobil din sticlă, cele două zone pot sa devină un open-space foarte spaţios.

Pentru amenajare, piesele mari de mobilier au fost realizate pe comandă la Retrodraft. Partea de tapiţerie (canapea living, pat dormitor) a fost cumpărată de la SuperSofa.

Restul obiectelor au fost achiziţionate de la diverşi furnizori online: Luminna, Ioooi, NordaShop, Arnstore, Somproduct etc.

Paleta de culori

Proiectul a prevăzut un stil modern şi simplu, în culori neutre. A fost ales un mobilier într-o culoare similară cu cea a pereţilor pentru a oferi o atmosferă aerisită. S-a mizat pe accente de culoare mai puternice la unele piese de mobilier. Între acestea, canapeaua din living, fotoliul din living, fotoliul din dormitor, draperiile din birou etc.

Au fost folosite pentru accent şi culori moi, macarons, care nu lipsesc din decorurile semnate de arhitecţii de interior de la Jooca Studio. Suprafeţe mari de parchet au fost lăsate neacoperite, culoarea caldă a acestuia constituind o importantă pată de culoare.

De asemnea, a fost pus un accent important şi pe majoritatea corpurilor de iluminat.

Provocări

Au fost foarte multe provocări cauzate de complexitatea proiectului de renovare. Pentru că nu tot timpul lucrurile se potrivesc cu planul, timpul de execuţie a fost mai mare decât cel prevăzut.

O altă problemă au fost şi vecinii care erau uneori nemulţumiţi de gălăgie sau praf. Au fost câteva elemente care nu au putut fi făcute conform proiectului iniţial. S-a dorit lărgirea spaţiului pentru baia secundară. Însă s-a renunţat la unele demolări din cauza autorizaţiilor care ar fi implicat un timp de aşteptare foarte îndelungat. A fost găsită şi o altă soluţie.

Final fericit

Proprietarii au fost mulţumiţi la finalizarea proiectului. Au găsit repede chiriaşi iar aceştia sunt foarte încântaţi de spaţiul în care locuiesc.

Partea de proiectare a durat aproximativ 1,5-2 luni, iar implementarea până la adăugarea ultimului tablou cam 6-7 luni.

Bugetul alocat a fost de aproximativ 65.000 euro.

Foto: Alexandru Prodan