Motive tradiţionale în decoruri actuale. De vorbă cu arhitect de interior Natalia Berezovskaia (video)

De ani buni în interioarele contemporane îşi au locul accesorii, decoraţiuni şi chiar mobilier realizate manual de meşteri artizani sau designeri care reinterpretează modele şi motive tradiţionale româneşti – o tendinţă constantă în designul de interior.

Tradițiile românești inspiră designul contemporan

Printre produsele tradiţionale româneşti care au cel mai mare succes se numără ţesăturile de orice fel, în special covoarele. Vasele, obiectele decorative sau accesoriile pentru masă din ceramică sunt de asemenea preferate obiectelor industrializate. În ceea ce priveşte materialele, primează lemnul, ceramica, metalul, piatra, blănurile.

Stilul tradiţional românesc – în care se regăseşte  un mix de caracteristici ale stilurilor brâncovenesc, contemporan şi, nu in ultimul rând,  rustic şi retro – este o sursă nesecată de inspiraţie. Atât pentru construcţia casei, cât şi pentru amenajări de interior sau exterioare, putând fi lesne abordat într-o interpretare modernă. 

Finisajele sunt intense şi expresive

Câteva accente tradiţionale româneşti într-un interior contribuie la crearea unei atmosfere confortabile şi  spirituale. Un astfel de interior va fi  bogat în materiale naturale, obiecte de artă sau anticariat precum şi obiecte de artizanat.

De altfel astfel de obiecte, între care covoarele olteneşti, icoanele pictate inclusiv cele pe sticlă, cergile, ouăle pictate şi accesoriile sau decoraţiunile din lemn sculptat sunt foarte bine cotate astăzi şi bine comercializate la târgurile de specialitate.

Magazinele de la Muzeul Satului atrag foarte mulţi turişti. Au apărut şi magazine online de succes cu astfel de produse preluate de la artizani autentici,.

Designeri importanţi cum sunt, de exemplu, Irina Neacşu sau cei de la Dizainăr, se inspiră deseori din tradiţiile populare în realizările lor.

Muzeul Avramescu: un conac construit dintr-o şură bănăţeană. O încăpere este decorată în stil tradiţional.

Pe de altă parte mai există şi case tradiţionale în care se regăsesc multe dintre „ingredientele“ rustice româneşti cunoscute. De exemplu, frumoase sobe de pământ, podele şi bârne de lemn, preşuri lucrate manual, paturi tradiţionale de lemn, „tapiţerii“ pentru pereţi lucrate de mână.

O parte dintre aceste accente tradiţionale pot fi păstrate în decorul final. Altele pot fi înlocuite cu obiecte de decor actuale, realizate de designeri sau chiar din magazine moderne.

Stilul tradiţional românesc va fi mereu un stil inedit şi reprezentativ. Reinterpretarea acestuia poate lesne conduce către decorurile contemporane, fiind şi o cale importantă de a transmite tradiţia următoarelor generaţii.

Natalia Berezovskaia: “Văd un bun viitor pentru includerea elementelor tradiţionale reinterpretate în zona HORECA legat de turism”

Cum poţi folosi obiecte şi motive tradiţionale. Idei pentru designul de interior.

Pentru placarea pereţilor şi a tavanului cu lemn – pardoseli din lemn brut, parchet cu finisaje mate, este de preferat să folosiţi culori de lemn deschis.

Se poate merge pe soluţia unui şemineu stilizat. Acesta poate fi placat cu faianţă sau plăci ceramice cu motive tradiţionale pictate manual. Acest element va transforma încăperea într-una unică şi originală.

Decorului i se poate adăuga un minimum de obiecte plastice sau metalice lucioase. Chiar dacă stilul modern nu poate exclude elemente metalice, pentru a crea stilul tradiţional reinterpretat evitati obiectele care sar prea mult în evidenţă.

Gama cromatică trebuie să fie caldă. Sunt binevenite toate nuanţele naturale de lemn, ceramică, bejuri sau alb. Elementele de accent pot fi verdele sau roşul.

În cazul adoptării unui stil rustic, obiectele, motivele şi modelele tradiţionale se potrivesc perfect în interioare.

În schimb, în cazul decorurilor contemporane, modelele şi motivele tradiţionale  sunt reinterpretate. Acestea se pot folosi la interior indiferent de stilul adoptat. Dar cu precădere când este vorba de cel eclectic sau maximalist. Pot fi folosite inclusiv pentru adăugarea de glam la interior sau în decoruri luxoase. Totul depinde de abilitatea şi inspiraţia designerului.

Mobilier masiv și obiecte populare

Este caracteristic să se utilizeze mobilier masiv din lemn natur prelucrat sau brut. În cazul unei amenajari de conac, se va folosi mobilier cu accente clasice. Sau cel de răchită, un material foarte la modă.

Covoare maramureşene reinterpretate

Pentru tapiţarea mobilierului se pot folosi textile cu imprimeuri şi ornamente tradiţionale. Trebuie însă să ţineţi cont că aceste elemente sunt destul de puternice. Este de preferat  să vă limitaţi doar la câteva. Un bufet sculptat va arăta foarte autentic într-o încăpere tradiţionala modernă. Dacă în sufragerie nu aveţi destul spaţiu pentru el, puteti să-l pozitionaţi cu încredere în bucătărie.

Obiectele populare vor arăta foarte bine într-un interior tradiţional. Dar, la fel, limitaţi-vă doar la câteva, ca să nu ajungeţi la extrema de a transforma casa într-un muzeu. Un ulcior mare pictat sau câteva suveniruri sculptate din lemn sunt suficiente pentru a decora o bibliotecă sau o comodă.

Textilele utilizate sunt din materiale naturale – bumbac, tricot, in – regăsite în prosoape, ştergare, paturi, cuverturi sau draperii. Feţele de pernă, lenjeria de pat sau feţele de masă sunt croşetate pe margini şi brodate cu motive tradiţionale.

Pardoselile sunt de obicei acoperite cu ţoluri sau covoare cu flori sau alte elemente abstracte stilizate.

Muşcatele, ficuşii sau plantele de aloe se vor pune în ghivece de lut pictate. Pot fi amplasate pe suporti, rafturi sau pervazele ferestrelor. Chiar şi florile naturale – cele mai reprezentative sunt cele de câmp – vor arăta bine atunci cand decoraţi un spaţiu într-un stil tradiţional.